Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok es reformatusok...

Katolikusok es reformatusok segitenetek donteni?

Figyelt kérdés

Reformatuskent vagyok megkeresztelkedve de meg nem konfirmaltam.Gondolkozom mely vallas all kozelebb hozzam.

En ugy latom hogy a szentsegek kozul az alabiak elfogadhatok

1. keresztseg

2. bermalas vagy konfirmalas

3. hazassag (ez alatt ertem hogy elvalni semmi esetre max kulonelni, de a hazzasag elott viszont elfogadhatonak tartom a nemi eletet is)

4.A gyonas- de nem ugy mint a katolikusoknal hogy csak a pap elott gyonhatsz mert Isten-nek es Jezus-nak is van hatalma bunt megbocsajtani tehat immaval lehet kozvetlenul megbanast tanusitani es bunbocsanatot nyerni

5.Oltariszentseg - nem az elfogatott katolikus tanitas szerint hanem inkabb a reformacio szerint mikor is elismerik Jezus lathatatlan jelenletet de a kenyer es bor nem vatozik at Jezus testeve es vereve

6.Betegek kenete -errol nem tudok nyilatkozni

7.papsag (ez inkabb az ortodox valashoz all kozel mert szerintem nem ves eltorolhetetlne jelet a papra Isten mivel ha a pap vetkezik es sulyosan valamint nem erdemel valamiert bocsanatot az elvetetik es igy nem lehetseges az eltorolhetetlen jegy)

Valamint Maria szeplotelen fogantatasat is elvetem mert szerintem Isten kiemelte ot a bunosok kozul es utolag lett buntetlen de amugy o is bunben szuletett.

De nem hiszem a predestinatiot sem inkabb amit a katolikus tanitas most hogy az igaz hogy Isten ismeri a kimetelet eletunknek de iteletet eletunk vegen hoz es nem megszuletesunk elott.

Szoval akkor melyik vallas is van kozelebb hozzam?????

2011. okt. 21. 11:17
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:

Ma 12:51

Koszonom a nyilt parbeszedet, igy kell ezt testverek, magyarazni es meghalgatni masok ellenvelemeyet majd megint magyarazni.

"Nos, református hitvallás alapmegegyezése, hogy azt tekintik szentségnek, amit a Bibliában Jézus alapított, és szavaival szólította fel az embereket, hogy ezt tegyék. Így lett a keresztség és az úrvacsora a 2 elfogadott szentség. "

Pont es a problema mert a reformatusok elfogadjak a szentharomsagot is ugye azaz az Atya Fiu es Szentlelek egy Isten haromfele megnyilvanulasat akkor viszont szerintem hivba az Atya alapitasait kihagyni a szentsegek kozul, folleg ugy hogy Jezus meg meg is erositette mert ha felulirta volna akkor meg ertheto lenne de igy teljesen ertelmentlen.

Ezert a hazassag szent ha meghazasodsz akkor nem kovethetsz el hazassaggtorest...de ha nem vagy hazas...akkor szerintem jogos a hazassag elotti szex azaz nem hazasagon kivul hanem elott!

"Minden pillanatban átéli azt, ami akkor történt vele a Gecsemánéban, a Golgotán, a mi bűneinkért"

Bocsanat de ez ugy hangzik mindha Jezus a pokolban lenne de ez nem igaz mert o az Atya jobjan ul a menyben ahol nincs se banat se konny se halal se szenvedes.

"Hisz hogyan is lenne annak értelme, hogy 2000 évvel ezelőtt az én bűneimért meghalt, amikor nem is léteztem, és bűneim sem voltak?"

Pedig sajna van ertelme hisz Jezus tudta es tudja valamint tudni is fogja mindent ami tortent, tortenik es tortenni fog ergo meghalhatott a te buneidert is azokert amit meg meg sem szuletve el sem kovethettel.

DE ez igy ugy is hangzana, hogy kerem ez a predestinatio bizonyitasa is hisz elobb van bocsanat mint bun elobb van itelet mint tett azaz Isten elore itelt azaz megbocsajtot vagy.....elore elrendelte hogy mehetek a karhozarta last Judas esete.....es protestatizmus tetel bizonyitas ugyebar....

De megsem igy van en ugy latom hogy az aldozat egyszeri volt es ha te elfogadod az aldozatot akkor reszesulsz aldasabol de ez nem azt jelenti hogy a kenyer es bor atvaltozott mivel mar meg egyszer nem lehet felaldozni Jezust ergo ez szimbolikus aldozat azaz megemlekezes ahgy o is mondta "ezt tegyetek az emlekezetemre" nem azt hogy igy aldozatok fel engem minden heten emlekezve arra hogy en is igy aldoztattam fel a Golgotan.

""Vegyetek Szentlelket! 23Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei megmaradnak." "

Csakhogy itt en nem azt vonom ketsegbe hogy a pap nem oldozhat es kothet hanem azt hogy csak es kizarolagosan hozza fordulva kaphatunk bunbocasanatot.Ne feled hogy Jezus es az Atya is oldhat es kothet es fordulhatsz az Atyahoz Jezus neveben bunbocsanatert es Jezus igerete szerint meg is kapod.

Ergo a papok nem kizarolagos oldok es kotok hogy gyonni vagy koteles es csak nalluk!

Kepzeld el ha egy pap rosz szandekkel es hatalmatol fogva atkot kot mely a menybe is ervenyes kell legyen.De Jezus latvan hogy a pap vegulis bunt kovetett el mert rosz szandek vezerelte kotve hagyja szerinted az atkot vagy eljar a bunos ellen?

De a parbeszed hasznos mert mindinkabb kivilaglik hogy pontosan hol is az a pont amivel nem ertek egyet igy ujabb es ujabb magyarazatokkal (ha meg lehet tovabb alatamasztani) jobban ravilagithatunk arra hogy tevedtem vagy talan epp jol lattam az adott dolgot.

2011. okt. 24. 14:50
 12/42 anonim ***** válasza:
Nagyon kifulladtam ma, sajnos nem tudok értelmesen reagálni, viszont itt egy honlap, ami nekem nagyon sokszor sokat segített: [link]
2011. okt. 24. 21:30
 13/42 anonim ***** válasza:
57%

Ajánlom ezt a könyvet:

Scott és Kimberly Hahn

Minden érv Rómába vezet (Hogyan lettünk katolikusok?)

2011. okt. 25. 10:10
 14/42 A kérdező kommentje:
Utolso el tudnad kuldeni privatban elektronikus formaban a konyvet?
2011. okt. 29. 11:31
 15/42 A kérdező kommentje:

Utolso el tudnad kuldeni privatban a knyvet vagy hol tudnam letolteni?

Az eddigi olvasa kutatas nem adott magyarazatot meg az oltari szentsegre sem a papok kizarolagos voltara a gyontatast illetoleg.

A biblia idezetekben az aanlot weboldalon az all hogy egyszer es mindekorra aldozta fel magat ertunk Jezus.Parhuzamot probalnak allitani az uj es o oszetseg kozot hogy hat ha ott ugy volt ez annak a megfeleloje de hbas megkozelites mert amire az oszovetseg utalt az az aldozattal beteljesedet barmifele folytatasat az aldozatnak nem lehet magyarazni ezert nincs mar minthogy kepletesen ertelmezni Jezus szavait......

De nem zarkozom el tovabbi kutatastol sot kivancsiva tettel utolso a konyvet illetoleg ezert kerlek ha tudod juttasd el elektronkusan

2011. okt. 29. 11:37
 16/42 anonim ***** válasza:

Sajnos ez a könyv nincs fenn elektronikus formában neten, de bármelyik egyházi könyvesboltban könnyen hozzáférhető, megfizethető áron. Megéri megvenni, megerősíthet az utadon, bármi is az.

Esetleg ha tudsz annyira angolul, megpróbálhatsz rákeresni, hátha eredetiben fenn van valahol a neten. A címe: Rome Sweet Home - Our Journey to Catholicism

2011. okt. 29. 15:32
 17/42 anonim ***** válasza:

Viszont ha a legalapvetőbb katolikus tanítás érdekel, íme, a katekizmus rövidített változata (a kompendium): [link]

Aztán itt a katekizmus is fent van, és ajánlom a zsinati dokumentumokat is, meg akármi mást: [link]

Valamint ezt: [link]

és egy kis régi csemege, de nem ezzel érdemes kezdeni, csak ha a többit már olvastad: [link]

És ajánlom, hogy ref. oldalról olvasd a II. Helvét hitvallást, meg a kátét, és a fenlnőtteknek szóló hittankönyvet, Református hitünk a címe, Kálvin Kiadós. Nekem ez a könyv volt az egyik fő pont, amikor azt mondtam, hogy "na, pontosan ezt mondom, de a gyakorlatban ez itt nincs meg, viszont a katolikus egyházban ezt látom, megyek".

2011. okt. 29. 15:40
 18/42 kisspapi válasza:

Talán megkereshetnél egy református lelkészt is ezekkel a kérdésekkel. De azt hiszem a kérdést fordítva kell feltenned: melyik egyházhoz állsz te közelebb?

Ha vallást keresel, azzal nem mész semmire, csak lesz egy vallási gyakorlatod. Legyen hited Jézusban.

Ha már a katolikusok ennyire dobálódznak a katekizmusaikkal, hadd írjak én is egyet-kettőt: olvasd Kálvin János Institutio-ját, vagy a Második Helvét Hitvallást.

2011. nov. 3. 00:22
 19/42 anonim ***** válasza:
A katolikus, aki "dobálózott a katekizmusaikkal" pontosan odaírta azt is, hogy olvassa a helvét hitvallást is... -.-
2011. nov. 3. 00:28
 20/42 A kérdező kommentje:

Koszonom a batoritast irtam egy reformatus lelkesznek semmi valasz tolle egyelore...ugy nez ki nem er ra.

Keresem a Rome sweet home cimu konyvet a neten de nem talatam olyan helyet ahonan ingyenesen letolthetnem.Anglolul jol tudok de azert vannak olyan reszek a Bibliaban hogy arnyalt kulombseg van a szavak kozott ezert volna jo magyarul is elolvasni.Sajna meg nem bukantam ra a konyvre majd ha hazalatogatok megkeresek egy katolikus plebaniat de nem biztos a siker igy sem.....orotodox allamban ugyebar.Amugy meg amit egkep nem ertek miert helyezik a katolikusok a papokat Isten fele mert ha kozvetlen nem ervenyes hogy imaban meggyond Istennek buneid akkor ott gaz va , meg arra nem gondoltak hogy egy katolikus mondjuk teljesen protestans kornyezetben (ertsd nincs a kozelben romai katolikus pap) hogy gyonhat, szerencsetlen elkarhozik mert nem tud elmenni gyonni ilyen-olyan okok miatt (nem restseg, esetleg nagy tavolsag stb)

2011. nov. 3. 18:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!