Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » 2,5 hónapos a babám 1,5...

2,5 hónapos a babám 1,5 hónapig szopizott, azóta tápszeres. Betegesebb lesz, gyengébb lesz a szervezete mint azoknak a babáknak akik hónapokig csak szopiznak?

Figyelt kérdés
Eleve nem is szopizott soha olyan intenzíven mint ahogy kellene,az evés felét az tette ki hogy tartotta a szájában,vagy cumizott rajta vagy elaludt,így reggeltől estig csak szoptattam,de kb 1 hónapja egyáltalán nem kell neki a mellem,pedig mindent megpróbáltam.Lefejni nem tudjuk a mellemet,mert nekünk alig jön belőle,de biztosan nem ez volt az oka hogy ellökte,mert ő bármikor is engedte el a mellem (5.,10.,35. percben) és akkor nyomtam meg priccolt belőle vagy 3-4 nyomásig.Szóval ügyesen szopizott,csak lustán.Félek hogy nem lesz olyan erős a szervezete,mintha anyatejes lenne!!! :-((((
2010. aug. 29. 08:10
1 2 3 4 5 6
 51/51 xStefix ***** válasza:
25%

Csak azért írnék még egyet, mert szóba kerültek az arányok (bár már megint teljesen máshová jutottunk, mint ami az eredeti kérdés volt):

Én már több mint 1 éve fórumozok itt hetente legalább 4-5 alkalommal. Kb. 20 kérdésben össze tudnám foglalni, hogy mik azok a témák, amik a leggyakrabban előjönnek és kapásból legalább ennyi tipikus tévhitet és a hozzájuk tartozó rossz tanácsokat (és a cáfolatokat) is össze tudnám gyűjteni. Amiket ti/mi, itt fórumozó anyukák írunk ki illetve adunk tovább egymásnak. Ezen kívül tagja vagyok szakmai csoportoknak is, és máshol is ugyanazt tapasztalom, mint itt: (az egyébként adott! kommunikációs lehetőségek ellenére) elkeserítő, hogy milyen sokan vannak, akik valóban NEM TUDNAK, de nem szoptatni - hanem egyszerűen azt nem tudják (pontosan), hogy mit hogyan kell jól csinálni!

Az elmúlt hónapokban csak innen több mint 30-an kérték a segítségemet privátban is, és azok alapján, amiket olvastam, szerintem nem túlzó azt állítani, hogy az anyukák jelentős része tényleg nem tud ("tökéletesen") szoptatni. De a nagy részük valószínűleg nem azért, mert biológiailag alkalmatlan lenne rá, hanem azért, mert a szoptatási gyakorlatban, sőt, inkább azt mondom, hogy az életmódban vannak itt-ott különféle hibák. A "statisztika" szempontjából most legyen mindegy, hogy önhibából vagy önhibán kívül van így, de egyszerűen tömegesen hiányoznak a helyes információk!

És ez az, amit szerintem jó lenne, ha a tápszeres anyukák is végre elhinnének és elfogadnának: a szoptatni tudás csak (véleményem szerint kisebb) részben függ a nem befolyásolható fizikai adottságoktól - nagyobb részben igenis az anyuka ismeretei, lelkiállapota, szokásai és konkrét gyakorlata az, ami végső soron lehetővé/leghetetlenné teszi a szoptatást. Ebben pedig szinte 100%-os mozgásterünk van, mi magunk döntjük el, hogy mit hogyan csinálunk.

És ez tényleg nagy felelősség és plusz teher mindannyiunk számára. De senkinek sem érdemes önmagát vádolnia vagy másoktól önigazolást várnia a "rosszabb" megoldáshoz, ha gondjai vannak; akkor sem, ha az anyuka maga is felelős a kialakult helyzetért. (Én is a nulláról indultam, számtalan hibát követtem el az elején, de sikerült kikupálnom magam és ma is szoptatok.) Nem vagyunk ugyanis egyedül: szerencsére egyre több szoptatási tanácsadó működik, akik azért dolgoznak, hogy minél többen megtanulják, hogyan kell (jól) szoptatni. Ez persze nem garancia arra, hogy akkor mostantól nem lesz több tápszeres baba - de aki nem él ezzel a lehetőséggel, az szerintem a maga számára csökkenti a szoptatás folytatásának az esélyét...

2010. szept. 8. 11:28
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!