Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért előnyös tógazdasági...

Miért előnyös tógazdasági szempontból a meszes víz, a lágy vízhez képest?

Figyelt kérdés

2015. jan. 5. 10:59
 1/3 anonim ***** válasza:

Maga a lágy víz előállítása igen lassú folyamat, a kezdeti befektetés is magas, a R.O szűrők 20.000ft -tól indulnak, és csak napi 150liter a kapacitásuk, hatszoros kb a lágy víz szennyezett víz arány, vagyis 100 liter 0nk vízhez 700 liter hálózati vizet használ fel a szűrő.


Ha vesszük egy átlagos kerti tavat, legen kerek, 6 méter átmérő, 1,5 méter mély, abba 42m3 víz megy bele, a leg gazdaságosabb csapvízzel vagy kútvízzel feltölteni amit zsákos kiszerelésben kapható aktív szénen folyattunk át.


Biológiai szempontból az enyhén lúgos 7,5-8ph víz kedvez a baktériumoknak, a keménység egyben tükrözi a ph értéket is, minél alacsonyabb a keménység annál alacsonyabb a ph.


Esővíz, 0-2 nk és 6,5-7ph, egy felhőszakadásnál bőven esik a tóba is, így változtat a paramétereken.


Halak kontra víz, a tavakba vásárolható halak kemény vízben nevelkednek, a kereskedésekben is kemény vízben vannak, egy hirtelen lágy vízbe történő betelepítés végzetes lehet nekik.


Tavakból vásárolt halaknál érdemes megkérdezni a víz milyen, esetleg egy 300ft-os keménység tesztel ellenőrizni, kútvíznél a nehézfém tartalom lényeges, kaphatóak nagyobb kiszerelésben vizelőkészítők amik kötik a nehézfémeket, tavi felszerelések inkább barkás áruházakban vagy gazdaboltokban vannak.


Tehát "miért előnyös" mert a lágy víz sokszor nem kivitelezhető, drága, a halakat életben tartó baktériumoknak sem kedvez.

2015. jan. 5. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

A magyarországi halak zömének a pH optimuma 7 – 9 értékek közé esik, tehát az enyhén lúgos vizet kedvelik. A 9 – 10 pH értéket még elviselik, de itt elsősorban a kopoltyú károsodik és nagy az esélye, hogy a kopoltyú-nekrózis fellépjen és pusztítsa az állományt. A 7 – 6 közötti enyhén savas kémhatást még elviselik a halak. Az viszont egy dolog, hogy a víz enyhén lúgos pH értékének kialakításában legnagyobb szerepe a Ca ionoknak van, ami egyben a víz keménységét is meghatározza. A Ca-on kívül a leggyakoribb ionok: K, Na, Mg (pozitív töltésűek) – CO3, HCO3, Cl, SO4 (negatív töltésűek).

Pusztán kiegészítő jelleggel: a növények zöme is az enyhén lúgos kémhatású talajt kedveli, - ha bele gondolsz – igen kevés az a szobanövény, melynek savanyú talajt kell vásárolni.

2015. jan. 6. 05:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. márc. 13. 11:11

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!