Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés FacebookHasználati útmutató a gyakorikerdesek.hu weboldalhoz

Mit kell tudni a gyakorikerdesek.hu oldalról?


A gyakorikerdesek.hu 2006. októberében indult. Az oldalon a regisztrált felhasználók kérdéseket tehetnek fel és mások kérdéseire válaszolhatnak.


Hogyan kell regisztrálni az oldalra?


Az oldal tetején válaszd ki a Belépés/Regisztráció gombot, vagy kattints az alábbi linkre regisztráció!
A regisztráció során adj meg egy nevet, egy jelszót és egy e-mail címet! Az e-mail címed a bejelentkezéshez kell, ha kéred, erre küldünk neked értesítőt új kérdésekről és válaszokról. Regisztrációddal automatikusan feliratkozol a hírlevelünkre, de erről a Hírleveled menüpontban bármikor leiratkozhatsz, vagy személyre szabhatod azt.
Neved csupán akkor jelenik meg a weboldalon, ha bejelölöd, hogy legyen publikus. Kivétel ez alól a Toplista oldal, ott a választott névvel szerepelnek felhasználóink.
Jelszavad kétszer kell beírnod, hogy kiküszöböljünk minden elgépelést. Erre az oldalunkra való bejelentkezéskor lesz szükséged.
A neved kivételével a többi adatot a későbbiekben bármikor megváltoztathatod majd.

Miért érdemes regisztrálni a gyakorikerdesek.hu-ra?


Regisztráció nélkül csak mások kérdéseit és válaszait böngészheted.
Ha regisztrálsz, saját kérdéseket tudsz kiírni, vagy válaszaiddal segíthetsz másoknak.
Ha érdekel egy kérdés és a rá adott válaszok, bejelölheted, hogy értesítsünk, ha új válasz érkezik.
E-mail figyelőket állíthatsz be kulcsszavakra is, így az abban a témában megjelenő kérdésekről külön oldalon, vagy e-mailben is értesülhetsz.
Feliratkozhatsz a hírlevélre, és mi heti rendszerességgel írunk az oldalunkra felkerült új kérdésekről.
Amennyiben van weboldalad, részt vehetsz partnerprogramunkban, melynek keretein belül te hirdetsz minket, mi hirdetünk téged.

Mit kell tenni az e-mail ellenőrzéshez?


A regisztrációkos megadott e-mail címedre küldünk egy levelet, amelyben szerepel az aktiváló link. Erre kattintva e-mail címed ellenőrzött státuszba kerül és a honlap minden funkciója elérhetővé válik számodra.
Ha levelünket nem kaptad meg, kérjük, ellenőrizd le, helyes-e a megadott e-mail címed! Ha hibás, a Beállítások menüdben kijavíthatod. Amennyiben helyes, nézd meg levelező programod összes mappáját, nem került-e véletlenül a spamek közé. Egy óra elteltével kérhetsz újabb ellenőrző levelet. Többszöri sikertelen próbálkozás esetén kérjük, jelezd a hibát a megadott e-mail címről küldött levélben a moderator@gyakorikerdesek.hu címre, a felhasználói neved feltétlenül mellékeld!

Tudom-e később módosítani a regisztrációnál megadott adatokat?


A Saját menü Beállítások menüpontban módosíthatod a megadott adataidat.Ha az e-mail címedet megváltoztatod, újabb e-mail cím ellenőrzésen kell átesned a funkciók használatához.
Figyelem! E-mail cím módosítása esetén legközelebb már az újat kell használnod a bejelentkezésnél, illetve a hírlevelet, valamint a bejelölt kérdésekre érkező válaszokról szóló értesítést is a megváltoztatott címre küldjük majd.

Hogyan tudom megváltoztatni a jelszót?
A jelszó módosításához a bal oldali Saját menüdből válaszd ki a Beállítások menüpontot. A megjelenő ablakon nyomj rá a Jelszóváltoztatás fülre és add meg az általad választott új jelszót kétszer!

Hogyan tudok új kérdést kiírni?


Új kérdést az oldal tetején található Új kérdés gomb megnyomásával írhatsz ki.
Ezután meg kell határoznod, melyik kategóriába és alkategóriába illik leginkább a kérdésed.
A kérdés megfogalmazásánál próbálj minél pontosabb, konkrétabb lenni!
A kérdés kiírása több lépéses folyamat. A megfogalmazása után a rendszer ellenőrzi, nincs-e már ugyanilyen kérdés.
Harmadik lépésben kulcsszavakat adhatsz meg, amelyek főként abban segítenek, hogy mások rátaláljanak a témának megfelelő kérdésedre.


Kik válaszolnak a kérdésekre?


A kérdésekre a regisztrált felhasználók válaszolnak.

Milyen szabályokat kell betartanom a kérdés kiírásakor?


Ha új kérdést írsz ki, tartsd be a következőket:
 • Ellenőrizd, hogy a kérdésed a legmegfelelőbb kategóriába soroltad-e! Ha nem, válassz bal oldalon jobb kategóriát!
 • Kérdésed kérdés legyen, ne témacím vagy csupán egy kulcsszó! A listaszerű megjelenítésben egyébként nem fog látszani, hogy mit kérdezel!
 • Ne kérdezz több különböző dolgot egy kérdésben. Ezekről egyenként írj ki kérdéseket!
 • Kérdésed konkrét legyen! Ne azt kérdezd, hogy "Tudja-e valaki", mert arra egy Igen vagy Nem a helyes válasz. Ne kérdezz olyat, hogy "Mi a véleményetek", mert ez nem elég konkrét, nem létezik rá helyes válasz! Szóval azt kérdezd meg, amit valójában tudni szeretnél!
 • Kérdésed mellé csak akkor írj rövid magyarázatot, ha úgy érzed, hogy a kérdésben nem tudod eléggé informatívan megfogalmazni, mit szeretnél tudni! Ami nem túl lényeges a kérdéskiírás szempontjából, azt a magyarázat mezőbe írd!
 • Ne utalj egy régebbi kérdésedre! Ezt az oldal anonimitása miatt nagyon nehéz megtalálni, így inkább önmagában teljes kérdéseket írj ki!
 • Ne írj csupa nagy betűvel, ez netikett vétség! Az ilyen kérdések értesítés nélkül törölve lesznek.
 • Ne használd apróhirdetésre honlapunk, vannak az interneten erre szakosodott weboldalak, ahol ezt megteheted, itt nem.
 • Ne használd ismerkedésre, társ- vagy partnerkeresésre a kérdéskiírást!
 • Tilos más magánszemélyek képeit linkelni, adatait nyilvánosságra hozni!
 • A kérdés kiírásával történő gyűlöletkeltésért, mások sértegeséért, provokálásért, vállalkozás, termék, weboldal reklámozásáért, trágárkodásért, rasszista írásokért, közízlés megsértéséért kitiltás jár, így ilyen kérdéseket ne írj ki!
 • Csak valós kérdéseket írj ki! Ha más személynek adod ki magad, ha ellentmondasz magadnak a kérdéseidben, úgy vesszük, csak provokálni és szórakozni jársz ide, és emiatt regisztrációd megszüntetésre kerülhet.
 • FONTOS! A kérdésekre a választ a honlap látogatói adják meg, nem orvosok, egyéb szakemberek vagy az oldal készítői! Az olvasott információkat ennek megfelelően, fenntartásokkal kezeld!
 • Fenntartjuk a jogot, hogy kérdésedet (ha nem tartod be az oldal szabályait), további különösebb indoklás nélkül töröljük.
 • A kérdés későbbi törlésére nincs lehetőség, így gondold át kétszer, mielőtt kiírsz valamit.
 • Ha töröltük az előző kérdésed, olvasd át alaposan a fent leírtakat, mert az okokat közte találod.
 • Korábbi kérdéseidet ne írd ki újra (akkor sem, ha előzőleg rossz kategóriába raktad, vagy a kérdés több kategóriába is illik, moderátoraink majd orvosolják a problémát)! Amennyiben nem kaptál rá kielégítő választ, használd a Kérdés kiemelése funkciót! Korábbi kérdéseid teljes listáját a bal menüben, a Kérdéseid menüpontban találod!
 • Napközben 30 percenként egy kérdést írhatsz ki, éjszaka pedig 2 óránként egyet.
  A részletes felhasználói szabályzatot itt találod


  Hogyan érdemes megfogalmaznom a kérdést, hogy biztosan kapjak választ?


  Fontos, hogy a kérdés tartalmazza, hogy pontosan mit szeretnél megtudni. A kiegészítő mezőt csak akkor látja a többi felhasználó, ha megnyitja a kérdésed. A lényegi dolgok kerüljenek a kérdés fő szövegébe, a mellékinformációk pedig a kiegészítéshez. Kerüld a felesleges kifejezéseket, mint "azt szeretném megtudni/tudja-e valaki/stb", mert ezek feleslegesen növelik a kérdés hosszát, valamint rontják annak átláthatóságát. A kérdésben alkalmazz olyan szavakat, amelyek fontosak a kérdés témakörét illetően, illetve a kulcsszavak megadásakor is figyelj a megfelelő szavak kiválasztására!

  Mik azok a kulcsszavak és mire jók?


  Ha kulcsszavakat is adsz a kérdésedhez, a többi felhasználó könnyebben rátalálhat a keresés során. Mivel a kulcsszavakra figyelést is be lehet állítani, olyan felhasználók is látni fogják a kérdésed a figyelőik között, akiket konkrétan az adott témakör érdekel. A megfelelő kulcsszavak megadásával tehát több lehetséges válaszadót érhetsz el.

  A kulcsszavakat vesszővel elválasztva kell beírni, kérdésenként maximum 10 darabot tudunk elfogadni (ha többet írsz, csak az első tizet). Fenntartjuk a jogot a kulcsszavak javítására, törlésére és bővítésére.

  Ha olyan kulcsszót írsz be, amilyen még nem szerepel a honlapunkon egyetlen kérdésnél sem, ellenőrizni fogjuk annak helyességét, mielőtt bekerül a kulcsszavak listájába. Amíg ezt nem tettük meg, nem lesz kattintható a kérdésed oldaláról, és a kulcsszavak között sem fog megjelenni.

  Honnan fogom tudni, hogy választ kaptam a kérdésemre?


  Kérdéseidet a Saját kérdéseid menüpontban találod, itt láthatod is mellettük, hogy hány válasz érkezett eddig, és az utolsó mikor. Ezen az oldalon az alapsorrend, hogy a legfrissebb hozzászólásos kérdés szerepel legelől.
  Emellett figyelőt is állíthatsz be az adott kérdésre, a kérdés oldalán, a válaszok alatt bal oldalt. A figyelt kérdések a Figyelt kérdések menüpontban is megtalálhatóak, illetve beállítástól függően e-mailt is küldünk róla (minden hajnalban, az összes frissült kérdésről egy levélben). A Beállítások oldal Hírlevél beállítások menüpontjában ellenőrizheted ezt a beállítást.

  Mit tehetek, ha nem érkezik válasz a kérdésemre?


  Ha nem érkezik válasz a kérdésedre, lehetőséged van a kérdés kiemelésére, a kérdés oldalán a Kérdés kiemelése linkre kattinva. Ekkor a kérdésed a kategóriájának kiemelt kérdései közé kerül, a kérdéslista elejére.
  Kérdést akkor emelhetsz ki, ha már eltelt 36 óra a kiírása óta, és legalább 24 óra eltelt az utolsó válasz óta, nincsen legalább 3 kiemelt kérdésed már, és az adott kategóriából még egyáltalán nincs kiemelt kérdésed.
  Egy kérdést többször is kiemelhetsz, de két kiemelés között egy hétnek kell eltelnie.

  Hozzászólhatok-e a saját kérdésemhez később?


  A Komment küldése funkcióval hozzászólhatsz saját kérdésedhez.
  Ha kommentet írsz, tartsd be a következőket:
 • Ne OFFolj! Azaz ne kezdj új téma boncolgatásába, új, a kiírttól teljesen eltérő kérdések feltételébe!
 • Ne menj bele felesleges vitákba! Ha valaki kötözködik, hagyd figyelmen kívül, illetve válaszd a lefele mutató kezet az értékeléshez! A kötözködő embereket ez jobban bosszantja, mint ha válaszolsz nekik! Ha valaki nyomdafestéket nem tűrő hangnemben válaszolt neked, akkor inkább jelentsd az info(kukac)gyakorikerdesek.hu-n, mint hogy magad próbálod megoldani a helyzetet, és magad is minősíthetetlen hangnemben kezdesz társalogni!
 • Fenntartjuk a jogot, hogy kommentedet (ha nem tartod be a fenti szabályokat), további különösebb indoklás nélkül töröljük.


 • Hol találom meg az általam feltett kérdéseket?


  Feltett kérdéseidet a bal oldali Saját menüben a Saját kérdéseid menüpont kiválasztásával, listaszerűen megtekintheted.

  Törölhetem-e az általam feltett kérdéseket?


  Az általad feltett kérdéseket nem törölheted. A Saját kérdéseid listából a kérdést eltávolíthatod a sor végén található X ikon megnyomásával.

  Hogyan tudok válaszokat írni?


  A kérdés oldalának alján található Válasz küldése gomb megnyomása után beírhatod a válaszod, melyet a Válasz elküldése gombbal menthetsz el.

  Milyen szabályokat kell betartanom a válaszíráskor?


  Ha választ írsz, tartsd be a következőket:
 • Ne OFFolj! Azaz ne írj olyat a válaszba, aminek nincs köze a kérdéshez!
 • Ha kérdésed van, ne a válaszba írd, hanem írj ki új kérdést!
 • Ne írd be még egyszer ugyanazt, amit egyszer már előtted valaki beírt! Ha egyetértesz a véleményével, értékeld válaszát!
 • Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Mások válaszáról a véleményed a lefelé és felfelé mutató nyilak segítségével (azaz a válasz értékelésével) közölheted!
 • A gyűlöletkeltésért, mások sértegetéséért, provokálásért, vállalkozás/termék/weboldal népszerűsítéséért, reklámozásért, trágárkodásért, rasszista írásokért, több kérdés ugyanazokkal a válaszokkal történő végigspameléséért, közízlés megsértéséért kitiltás jár, így ilyen válaszokat ne írj!
 • Fenntartjuk a jogot, hogy válaszodat (ha nem tartod be a fenti szabályokat), további különösebb indoklás nélkül töröljük.
 • A részletes felhasználói szabályzatot itt találod


  Kinek küldhetek privát üzenetet, és hogyan?


  Privát üzenetet azoknak a felhasználóknak küldhetsz, akik tettek már fel kérdést, vagy írtak választ a gyakorikerdesek.hu honlapon.
  A kérdések oldalán megtalálod a Privát üzenet linket, melyre kattintva már írhatod is az üzeneted. A címzett látni fogja, hogy melyik kérdés, vagy melyik válasz kapcsán írtál neki.
  Amennyiben egy olyan felhasználónak készülsz üzenetet küldeni, aki nem tette publikussá nevét, ő látni fogja a te nevedet, te viszont ekkor sem tudod meg a nevét; az Elküldött üzeneteid között is Ismeretlen kérdezőnek vagy Ismeretlen válaszolónak írt üzenetként szerepel majd az üzeneted.

  Ezenkívül lehetőséged van arra, hogy ha valakit név (azonosító) szerint ismersz a gyakorikerdesek.hu honlapról, közvetlen üzenetet küldj neki: ezt az Üzeneteid menü Új üzenet menüpontjában teheted meg. Ha helytelenül írod be az illető regisztrációkor választott azonosítóját, akkor sajnos nem tudjuk az üzeneted továbbítani.

  Ha valamelyik felhasználótól nem kívánsz többé üzenetet fogadni, a tőle kapott üzenetben válaszd a Nem fogadok tőle több üzenetet! opciót. Ezután ő hiába küld neked, nem fog nálad megjelenni. A küldő erről nem kap értesítést, az üzenetnél nem jelenik meg, hogy nem ért célt. Ha egy feladót le szeretnél venni a tiltott listáról, a Letiltott üzenetek fülön, a felhasználói neve mellől távolítsd el a pipát. A korábbi üzeneteit nem fogod már megkapni, de az ezután írtakat igen.


  Sértő, vagy szabályellenes tartalmat találtam. Hol jelezhetem?


  A kérdések, illetve a válaszok sorában megtalálható piros behajtani tilos jelre kattintva tudod az adott kérdést, vagy választ jelenteni a moderátorok részére. A jel megnyomása után a jelentés indokát is meg kell adni, a listából kiválasztott linkre kattintva. A jelentés funkció csak a legalább 15 pontot elért felhasználók számára látható.

  Hogyan működik a keresés?


  A keresés a megadott kulcsszavak és a kérdés szövege alapján listázza a találatokat.
  A kereső elsősorban a 4 vagy több betűből álló szavakra keres, ennél rövidebb szavaknál csak kulcsszóegyezést vizsgál. Ha háromnál több szót írsz be, a keresés csak az első három szóra történik meg.
  Amennyiben több szóra keresel, előre kerülnek azok a találatok, amelyekben több is szerepel a keresett szavakból. Ilyenkor pontos egyezést vizsgál a kereső programja.
  Amennyiben csak egy szóra keresel, szó eleji egyezést figyel a kereső programja, azaz az összes olyan találat megjelenik, amely az általad beírt szóval kezdődő szavakat tartalmaz.

  Milyen figyelőket állíthatok be a kérdésekre?


  A kérdések oldalán találsz egy Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? beállítási lehetőséget. A bejelölt kérdéseket a Figyelt kérdéseid oldalon megtalálhatod, illetve ha a beállításaidban azt adtad meg, e-mailt is küldünk róluk, ha válasz érkezik.
  Emellett kulcsszavakat is beállíthatsz figyelésre. Ha kiválasztasz egy kategóriát a bal oldali menü segítségével, az almenüben kiválaszthatod a Kulcsszavak oldalt, ahol bejelölheted kedvenc kulcsszavaidat. A Figyelt kulcsszavak oldalon ezután nyomon követheted, ha ilyen kulcsszóval új kérdés nyílik.

  Mi az a toplista? Hogyan alakul?


  A toplista az elmúlt 30 napban történtek alapján készült. Naponta egyszer, éjszaka generálódik újra, amikor a 30 nappal ezelőtti dolgok kikerülnek, az előző napi dolgok pedig bele.
  Egy kérdésért 3 pont jár.
  Egy válaszért -5 pont és +5 pont között jár arányaiban annyi, amennyire hasznosnak találták a választ mások.
  Egy válasz értékelésért -1 pont vagy +1 pont jár, amennyiben azt már elegen értékelték mások is ahhoz, hogy megállapítsuk, nem másokkal ellenkezőleg értékeltél-e. Ha értékelésed nem felel meg a többség értékelésének, akkor -1 pont, ha megfelel, akkor +1 pont jár, egyéb esetben nem jár érte pont.
  Az összpontszám ezen három pontszám összegéből keletkezik.
  A Változás oszlopban lévő ikonok az előző napi toplistás helyezéshez képest történt változást szimbolizálják. Ha az egérmutatót az ikon fölé mozgatod, többet megtudhatsz.
  A negatív összpontszámú felhasználók nem látszanak a toplistán (a minél hátrébb kerülésre való törekvést nem tudjuk pártolni).

  Miből áll a hírlevél?


  A hírlevélben a kiküldés előtti héten kiírt új kérdésekből mazsolázgatunk.

  Mik a bannercsere partnerprogramban való részvétel szabályai?


  A működési elv a következő: amikor belépsz a rendszerbe, vállalod, hogy megjeleníted bannereinket egy vagy több oldaladon, és ennek fejében mi is megjelenítjük a te egy vagy több hirdetésedet a GyakoriKerdesek.hu weblapon.
  A bannercsere program 1:1 kattintás alapú, azaz minden az oldaladról érkező kattintással reklámpontokat szerzel, melyeket később szétoszthatsz bannereid között. Egy reklámpontért addig fut a hirdetésed, amíg egyszer egy felhasználónk rá nem kattint a GyakoriKerdesek.hu felhasználók közül.
  Az 1:1 azt jelenti, hogy egy oldaladról érkező kattintásért egy oldaladra történő kattintást adunk.

  Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?


  A regisztrációd törlésével minden a fiókodhoz kapcsolódó beállítás elveszik: kérdésfigyelők, kérdésszűrési beállítások, regisztrációkor megadott adataid.
  A kérdéseid és a válaszaid nem törlődnek, hiszen ezekhez már mások is hozzáadtak dolgokat (kérdéseidhez válaszokat írtak, válaszaidra reagáltak, vagy válaszaidat értékelték).
  A regisztrációd törlését - amennyiben jól meggondoltad -, biztonsági okokból csak e-mailben kérvényezheted. Kérlek, hogy a regisztrációdhoz beállított e-mail címről küldj egy e-mailt az info@gyakorikerdesek.hu címre, melyben a törlést kéred. Moderátoraink egy-két munkanapon belül teljesítik kérésed.  Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

  A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
  Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!