Kezdőoldal » Használati útmutató

Használati útmutató a gyakorikerdesek.hu weboldalhoz

Mit kell tudni a gyakorikerdesek.hu oldalról?

A gyakorikerdesek.hu 2006. októberében indult. Az oldalon a regisztrált felhasználók kérdéseket tehetnek fel, mások kérdéseire válaszolhatnak, továbbá értékelhetik mások válaszait.

Hogyan kell regisztrálni az oldalra?

Az oldal tetején válaszd ki a Belépés gombot (mobilon menü ikon), vagy kattints az alábbi linkre regisztráció!

A regisztráció során adj meg egy választott fantázianevet, egy jelszót és egy e-mail címet! Az e-mail címed a bejelentkezéshez kell, ha kéred, erre küldünk neked értesítőt új kérdésekről, válaszokról és olvasatlan üzeneteidről. Regisztrációd során feliratkozhatsz a hírlevelünkre is.

Ha a felhasználói neved láthatóra állítod, megjelenik a kérdéseid és válaszaid mellett, ha nem, akkor "anonim" módon kerülnek ki az általad írt tartalmak. Kivételt képez ez alól a Toplista, ahová ha felkerülsz, kiírodik a felhasználói neved, illetve ha privát üzenetet küldesz valakinek, ott is megjelenítjuk.

A jelszavad kétszer kell beírnod, hogy kiküszöböljünk minden elgépelést. Erre az oldalunkra való bejelentkezéskor lesz szükséged.

A felhasználói neved kivételével a többi adatot a későbbiekben bármikor megváltoztathatod a Beállítások menüpontban.

Miért érdemes regisztrálni a gyakorikerdesek.hu-ra?

Regisztráció nélkül csak mások kérdéseit és válaszait böngészheted.

Ha regisztrálsz, saját kérdéseket tudsz kiírni, vagy válaszaiddal segíthetsz másoknak.

Ha bejelentkezel, akkor mások válaszait értékelheted a hasznosságuk alapján.

Ha érdekel egy kérdés és a rá adott válaszok, bejelölheted, hogy értesítsünk, ha új válasz érkezik.

E-mail figyelőket állíthatsz be kulcsszavakra is, így az abban a témában megjelenő kérdésekről külön oldalon, vagy e-mailben is értesülhetsz.

Feliratkozhatsz a hírlevélre és mi heti rendszerességgel írunk az oldalunkra felkerült új kérdésekről.

Mit kell tenni az e-mail ellenőrzéshez?

A regisztrációkor megadott e-mail címedre küldünk egy levelet, amelyben szerepel az aktiváló link. Erre kattintva e-mail címed ellenőrzött státuszba kerül és a honlap minden funkciója elérhetővé válik számodra.

Ha levelünket nem kaptad meg, kérjük, ellenőrizd le, helyes-e a megadott e-mail címed! Ha hibás, a Beállítások menüben kijavíthatod. Amennyiben helyes, nézd meg levelező programod összes mappáját, nem került-e véletlenül a spamek közé. Egy óra elteltével kérhetsz újabb ellenőrző levelet. Többszöri sikertelen próbálkozás esetén kérjük, jelezd a hibát a megadott e-mail címről küldött levélben a moderator@gyakorikerdesek.hu címre, a felhasználói neved feltétlenül mellékeld!

Tudom-e később módosítani a regisztrációnál megadott adatokat?

A Beállítások menüpontban módosíthatod a megadott adataidat. Ha az e-mail címedet megváltoztatod, újabb e-mail cím ellenőrzésen kell átesned a funkciók használatához.

Figyelem! E-mail cím módosítása esetén legközelebb már az újat kell használnod a bejelentkezésnél, illetve a hírlevelet, valamint a bejelölt kérdésekre érkező válaszokról szóló értesítést is a megváltoztatott címre küldjük majd.

Hogyan tudom megváltoztatni a jelszavam?

A jelszó módosításához válaszd ki a Beállítások menüpontot, majd a Jelszóváltoztatás fület és add meg az általad választott új jelszót kétszer!

Hogyan tudok új kérdést kiírni?

Új kérdést az oldal tetején található Új kérdés gomb megnyomásával írhatsz ki, mobilon az új kérdés ikon segítségével.

Az új kérdés kiírása több lépésen keresztül történik meg.

Először meg kell határoznod, melyik kategóriába és alkategóriába illik leginkább a kérdésed.

A következő pontban teheted fel a kérdésed. Megfogalmazásánál próbálj minél pontosabb, konkrétabb lenni! A kérdésed megjegyzéssel is kiegészítheted, de törekedj arra, hogy a lényeg a kérdésből kiderüljön, hiszen a többiek ezt fogják látni a különböző listákban!

A kérdés megfogalmazása után a rendszer ellenőrzi, nincs-e már hasonló kérdés. Ha más már megkérdezte, amit szeretnél, érdemes a kérdés kiírása előtt elolvasni a rá kapott válaszokat.

A kérdésed kiegészítheted ún. szavazással is, amelyben néhány lehetséges választ megfogalmazol a többiek számára és ők ezek közül (a szokásos válaszadás lehetősége mellett) válaszhatnak. Ez a lehetőség csak bizonyos felhasználói szint felett elérhető.

A következő lépésben kulcsszavakat adhatsz meg, amelyek főként abban segítenek, hogy mások könnyen rátaláljanak a kulcsszavak által definiált témájú kérdésedre.

A végső ellenőrzés oldalon áttekintheted a kérdésed teljes egészében. Itt még van lehetőséged módosítani rajta. A kérdésed akkor válik a többiek számára láthatóvá, ha ezen a ponton beküldöd.

Kik válaszolnak a kérdésekre?

A kérdésekre a regisztrált felhasználók válaszolnak.

Milyen szabályokat kell betartanom a kérdés kiírásakor?

Ha új kérdést írsz ki, kérjük, tartsd be a következőket:

 • A kérdésed a témája alapján a legmegfelelőbb kategóriába sorold!
 • Ne kérdezz több különböző dolgot egy kérdésben. Ezekről egyenként írj ki újabbakat!
 • Ne utalj egy régebbi kérdésedre! Ezt az oldal anonimitása miatt nagyon nehéz megtalálni, így inkább önmagukban teljes kérdéseket írj ki!
 • Korábbi kérdésedet ne írd ki újra! Ha nem kaptál elégséges választ, akkor használd a kérdés kiemelése funkciót!
 • Ha ismerkednél, társat vagy partnert keresésnél, az Ismerkedés kategóriát használd! A társkereső alkategória is ismerkedésre szolgál, a szexuális kapcsolatot, alkalmi partnert kereső, szexchatre hívó kérdéseket töröljük. A kérdésben nem ajánlhatsz fel (ingyenesen sem) és nem kereshetsz szexuális szolgáltatást!
 • Tilos magánszemélyek képeit linkelni, személyes adatait nyilvánosságra hozni! Nem javasoljuk azt sem, hogy saját személyes adataidat a kérdésben közzé tedd. Ha mégis így döntesz, csak saját felelősségedre teszed!
 • A kérdés kiírásával történő gyűlöletkeltésért, mások sértegeséért, provokálásért, vállalkozás, termék, weboldal reklámozásáért, trágárkodásért, rasszista írásokért, közízlés megsértéséért a fiókod korlátozásra kerülhet, így ilyen kérdéseket ne helyezz el oldalunkon!
 • Csak valós kérdéseket írj ki! Ha más személynek adod ki magad, ha ellentmondasz magadnak a kérdéseidben, úgy vesszük, csak provokálni és szórakozni jársz ide, így a fiókod korlátozásra kerülhet.
 • FONTOS! A kérdésekre a választ a honlap látogatói adják meg, nem orvosok, egyéb szakemberek vagy az oldal készítői! Az olvasott információkat ennek megfelelően, fenntartásokkal kezeld!
 • Ha a kérdéshez szavazást csatolsz, annak válaszai kapcsolódjanak a feltett témához! A szavazás a döntésed hivatott segíteni, ha nem kapcsolódó választási lehetőséges adsz meg, a szavazásod törlésre kerülhet.
 • Kérjük, olvasd el a részletes felhasználói szabályzatot is! Fenntartjuk a jogot, hogy ha a szabályokat nem tarod be, kérdésedet töröljük.

Hogyan érdemes megfogalmaznom a kérdést, hogy biztosan kapjak választ?

Fontos, hogy a kérdés tartalmazza, hogy pontosan mit szeretnél megtudni. A megjegyzés mezőt csak akkor látja a többi felhasználó, ha megnyitja a kérdésed. A lényegi dolgok kerüljenek a kérdés fő szövegébe, a mellékinformációk pedig a kiegészítéshez. Kerüld a felesleges kifejezéseket, mint "azt szeretném megtudni/tudja-e valaki/stb", mert ezek feleslegesen növelik a kérdés hosszát, valamint rontják annak átláthatóságát. A kérdésben alkalmazz olyan szavakat, amelyek fontosak a kérdés témakörét illetően, illetve a kulcsszavak megadásakor is figyelj a megfelelő szavak kiválasztására!

Mik azok a kulcsszavak és mire jók?

Ha kulcsszavakat is adsz a kérdésedhez, a többi felhasználó könnyebben rátalálhat a keresés során. Mivel a kulcsszavakra figyelést is be lehet állítani, olyan felhasználók is látni fogják a kérdésed a figyelőik között, akiket konkrétan az adott témakör érdekel. A megfelelő kulcsszavak megadásával tehát több lehetséges válaszadót érhetsz el.

A kulcsszavakból hatot adhatsz meg. Fenntartjuk a jogot a kulcsszavak javítására, törlésére és bővítésére.

Ha olyan kulcsszót írsz be, amilyen még nem szerepel a honlapunkon egyetlen kérdésnél sem, ellenőrizni fogjuk annak helyességét, mielőtt bekerül a kulcsszavak listájába. Amíg ezt nem tettük meg, nem lesz kattintható a kérdésed oldaláról, és a kulcsszavak között sem fog megjelenni.

Ha rendszeresen oda nem illő kulcsszót adsz meg a kérdéseidnél, a moderátoraink elvehetik a jogosultságod a kulcsszavak megadására.

Honnan fogom tudni, hogy választ kaptam a kérdésemre?

Kérdéseidet a Saját kérdéseid menüpontban találod, itt láthatod is mellettük, hogy hány válasz érkezett eddig, és az utolsó mikor. Amennyiben megjelenik az új jelzés a menüpont mellett, bármelyik oldalon is jársz, tudhatod, új válaszod érkezett. Ezen az oldalon az alapsorrend, hogy a legfrissebb válasszal rendelkező kérdés szerepel legelöl.

Ha egy kérdésre érkezett válaszokat követni szeretnéd, tedd be a Figyelt kérdéseid közé! Ezt a kérdés oldalán teheted meg. A figyelt kérdések külön menüpontban is megtalálhatóak, illetve beállítástól függően e-mailt is küldünk róluk (minden hajnalban, az összes új választ kapott kérdésről egy levélben). A Beállítások oldal Hírlevél menüpontjában engedélyezheted a levélküldést.

Az új jelzések a kérdés megnyitásával eltűnnek, vagy ha a kérdés előtti kis kék pöttyre kattintasz.

Mit tehetek, ha nem érkezik válasz a kérdésemre?

Nyisd meg a kérdésed és kattints a Kérdés kiemelése linkre! Ekkor a kérdésed a kategóriájának kiemelt szekciójába kerül, a kérdéslista elejére. Véletlenszerűen az adott kategória új kérdései előtt is megjelenhet.

Kérdést akkor emelhetsz ki, ha már eltelt 36 óra a kiírása óta és legalább 24 óra telt el az utolsó válasz óta. További feltétel, hogy nincsen legalább 3 kiemelt kérdésed és az adott kategóriából még egyáltalán nincs kiemelt kérdésed.

Egy kérdést többször is kiemelhetsz, de két kiemelés között egy hétnek kell eltelnie.

Hozzászólhatok-e a saját kérdésemhez később?

A válaszok alatti mezőben megoszthatod másokkal, amit szeretnél.

Ha kommentet írsz, kérjük, tartsd be a következőket:

 • Ne OFFolj, ne kezdj új téma boncolgatásába, új, a kiírttól teljesen eltérő kérdések feltételébe!
 • Ne menj bele felesleges vitákba! Ha valaki kötözködik, hagyd figyelmen kívül, illetve válaszd a Nem hasznosnak jelölést, illetve lehetőséged van jelenteni a moderátornak a válasz jobb sarkában található ikon segítségével vagy az info@gyakorikerdesek.hu címen!
 • Kérjük, olvasd át a részletes felhasználói szabályzatot is! Fenntartjuk a jogot, hogy ha nem tartod be a szabályokat, a kommentedet töröljük.

Hol találom meg az általam feltett kérdéseket?

Feltett kérdéseidet a bal oldali Saját kérdéseid menüpont kiválasztásával, listaszerűen megtekintheted.

Törölhetem-e az általam feltett kérdéseket?

A Saját kérdéseid listából a kérdést eltávolíthatod a kérdés sorának végén található X ikon megnyomásával, ha már nem szeretnéd nyomon követni a rá érkezett válaszokat. Ezzel a kategórialistákból nem tűnik el a kérdés, de a saját kérdéseid közül igen.

Hogyan tudok válaszokat írni?

A kérdés oldalának alján található mezőt töltsd ki, majd használd a Válasz elküldése gombot.

Milyen szabályokat kell betartanom a válaszíráskor?

Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:

 • A kérdező is ember. Bár nem ismered és nem tudsz róla semmit, érzései biztosan vannak. Ezért a válaszod hangnemét úgy válaszd meg, hogy mást emberi méltóságában ne sérts meg!
 • Kerüld az offolást! A válasznak legyen köze a kérdéshez.
 • Ha már valaki megfogalmazta előtted, amit te szerettél volna, ne írd le még egyszer ugyanazt, csak egészítsd ki az újabb információkkal! Ha egyetértesz egy korábbi véleménnyel, értékeld le az ikonok segítségével!
 • Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Mások válaszáról a véleményed a válasz értékelésével fejezheted ki.
 • A gyűlöletkeltésért, mások sértegetéséért, provokálásért, vállalkozás/termék/weboldal népszerűsítéséért, reklámozásért, trágárkodásért, rasszista írásokért, több kérdés ugyanazokkal a válaszokkal történő végigspameléséért, közízlés megsértéséért a fiókod korlátozásra kerülhet, így ilyen válaszokat ne helyezz el oldalunkon!
 • Kérjük, olvasd el a részletes felhasználói szabályzatot is! Fenntartjuk a jogot, hogy szabályszegés esetén a válaszod töröljük.

Hogyan értékelhetek?

Ha egy válaszról el tudod dönteni, hogy hasznos vagy sem, az alatta lévő ikonokkal fejezheted ki véleményed. A Hasznos és nem hasznos értékelés mellett úgy is dönthetsz, hogy egy válasz csak félig hasznos.

Hogyan számolódik egy válasz hasznossági százaléka?

Ha egy válaszra elég értékelés érkezett, megjelenítjük mellette annak hasznossági százalékát.

Minden felhasználó a jogosultsági szintje és az értékelései alapján egy értékelési százalékot kap. Ez annál magasabb, minél több hasznos választ értékel hasznosnak és nem hasznos választ nem hasznosnak. Minél magasabb egy felhasználó értékelési százaléka, értékelése annál nagyobb súllyal számít bele egy-egy válasz hasznosságának megállapításába. Az értékelési százalékok minden éjjel újraszámolódnak, így változhatnak időnként.

A hasznossági százalékra kattintva részletesen megnézheted, milyen értékelésekből állt össze az adott százalék. A zöldek hasznosra, a szürkék félig hasznosra, a pirosak pedig nem hasznosra értékelték a választ.

Kinek küldhetek privát üzenetet, és hogyan?

A regisztrált és belépett felhasználók privát üzenetet válthatnak egymással.

Privát üzenetet azoknak a felhasználóknak küldhetsz, akik tettek már fel kérdést, vagy írtak választ a gyakorikerdesek.hu honlapon.

A kérdések és válaszok alatt megtalálod a Privát üzenet linket, melyre kattintva már írhatod is az üzeneted. A címzett látni fogja, hogy melyik kérdés, vagy melyik válasz kapcsán írtál neki.

Amennyiben egy olyan felhasználónak készülsz üzenetet küldeni, aki nem tette publikussá nevét, ő látni fogja a te nevedet, te viszont ekkor sem tudod meg a nevét; az Elküldött üzeneteid között is Ismeretlen kérdezőnek vagy Ismeretlen válaszolónak írt üzenetként szerepel majd az üzeneted.

Ezenkívül lehetőséged van arra, hogy ha valakit név (azonosító) szerint ismersz a gyakorikerdesek.hu honlapról, közvetlen üzenetet küldj neki: ezt az Üzeneteid menü Új üzenet menüpontjában teheted meg. Ha helytelenül írod be az illető regisztrációkor választott azonosítóját, akkor sajnos nem tudjuk az üzeneted továbbítani.

Ha valamelyik felhasználótól nem kívánsz többé üzenetet fogadni, a tőle kapott üzenetben válaszd a Nem fogadok tőle több üzenetet! opciót. Ezután ő hiába küld neked, nem fog nálad megjelenni. A küldő erről nem kap értesítést, az üzenetnél nem jelenik meg, hogy nem ért célt. Ha egy feladót le szeretnél venni a tiltott listáról, a Letiltott üzenetek fülön, a felhasználói neve mellől távolítsd el a pipát. A korábbi üzeneteit nem fogod már megkapni, de az ezután írtakat igen.

Sértő, vagy szabályellenes tartalmat találtam. Hol jelezhetem?

A kérdések, illetve a válaszok sorában megtalálható jelre kattintva tudod az adott kérdést, vagy választ jelenteni a moderátorok részére. A jel megnyomása után a jelentés indokát is meg kell adni, a listából kiválasztott linkre kattintva. A jelentés funkció csak bizonyos jogosultsági szint elérése után válik láthatóvá.

Hogyan működik a keresés?

A keresés a megadott kulcsszavak és a kérdés szövege alapján listázza a találatokat.

A kereső elsősorban a 4 vagy több betűből álló szavakra keres, ennél rövidebb szavaknál csak kulcsszóegyezést vizsgál. Ha háromnál több szót írsz be, a keresés csak az első három szóra történik meg.

Milyen figyelőket állíthatok be a kérdésekre?

Az adott kérdés oldalán megtalálhatod a Figyelt kérdés beállítási lehetőséget. A bejelölt kérdéseket a Figyelt kérdések oldalon megtalálhatod, illetve ha a beállításaidban azt adtad meg, e-mailt is küldünk róluk, ha válasz érkezik.

Emellett kulcsszavakat is kérhetsz értesítést. Ha kiválasztasz egy kategóriát a menü segítségével, az almenüben kiválaszthatod a Kulcsszavak oldalt, ahol bejelölheted kedvenc témáidat. A Figyelt kulcsszavak oldalon ezután nyomon követheted, ha ilyen témában új kérdés nyílik. A keresővel is megtalálhatod a követni kívánt kulcsszavakat.

Hogyan kezelhetem az új tartalom jelzéseket?

A különböző kérdéslistákban (pl. saját kérdéseid, megválaszolt vagy figyelt kérdések) kis kék pöttyök jelzik, ha új tartalom érkezett a kérdés legutóbbi megtekintése óta. A benne található szám az új válaszok számát jelenti.

Ha megnyitsz egy kérdést, vagy ha a kék pöttyre kattintasz, a számlálás nullázódik.

Ha az egyes kérdéslistákban (pl. saját kérdések, megválaszolt kérdések, figyelt kérdések) található összes kérdésnél egyszerre szeretnéd törölni az értesítési jelzést, akkor a saját menü megfelelő menüpontja melletti pöttyre kattintással teheted ezt meg.

Mi az a toplista? Hogyan alakul?

A toplistáról részletesen:

 • Egy kérdésért 3 pont jár. A moderátorok által törölt (szabályszegő) kérdésekért -3 pont jár.
 • Egy válaszért -5 pont és +5 pont között jár arányaiban annyi, amennyire hasznosnak találták a választ mások. A moderátorok által törölt (szabályszegő) válaszokért -5 pont jár.
 • Egy válasz értékelésért -1 pont vagy +1 pont jár, amennyiben azt már elegen értékelték mások is ahhoz, hogy megállapítsuk, nem másokkal ellenkezőleg értékeltél-e. Ha értékelésed nem felel meg a többség értékelésének, akkor -1 pont, ha megfelel, akkor +1 pont jár, egyéb esetben nem jár érte pont. A moderátorok által törölt válaszokra leadott értékelésekért nem jár pont (ezek törlődnek a válaszokkal együtt).
 • Szavazásonként 1 pont jár. Ez csak azoknál a kérdéseknél lehetséges, ahol adott meg válaszlehetőségeket a kérdező.
 • Az összpontszám ezen négy pontszám összegéből keletkezik.
 • A Változás oszlopban az ikonok az előző napi toplistás pontszámhoz képest történt változást szimbolizálják. Ha az egérmutatót az ikon fölé mozgatod, többet megtudhatsz.
 • A negatív összpontszámú felhasználók nem látszanak a toplistán (a minél hátrébb kerülésre való törekvést nem tudjuk pártolni).

Miből áll a hírlevél?

A hírlevélben a kiküldés előtti héten kiírt új kérdésekből mazsolázgatunk.

Jogosultsági szintek

Bejelentkezés után a saját menüdben a neved mellett láthatod a Jogosultsági szintedet. Ez egytől ötig egy szám. Frissen regisztrálva első szintű vagy. Aktivitásoddal teljesíthetsz bizonyos feltételeket, melyektől a szinted nőhet és a jogosultságaid köre bővülhet. Így változhat az is például, hogy milyen gyakran kérdezhetsz.

Ha a szintedet jelző számra kattintasz, részletesen elolvashatod aktuális jogosultságaidat, illetve hogy mire van szükség, hogy a következő szintre léphess.

Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?

A regisztrációd törlésével minden a fiókodhoz kapcsolódó beállítás elveszik: kérdésfigyelők, kérdésszűrési beállítások, regisztrációkor megadott adataid.

A kérdéseid és a válaszaid nem törlődnek, hiszen ezekhez már mások is hozzáadtak dolgokat (kérdéseidhez válaszokat írtak, válaszaidra reagáltak, vagy válaszaidat értékelték).

A regisztrációd törlését - amennyiben jól meggondoltad -, a Beállítások menüpontjában, a Regisztráció törlése oldalon kezdeményezheted.Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!