Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Haszonállatok » Lucernát ki hogyan szárítja ki?

Lucernát ki hogyan szárítja ki?

Figyelt kérdés
Árnyékos helyen szabad levegőn szétterítve és forgatva vagy be lehet hordani fedett helyre még kaszálás után pár órával és sűrűn forgatva? Részletesen leírná valaki a menetét!? Nyulakat kezdtünk el tartani és nem szeretném ha valami bajuk lenne a nem megfelelően kiszárított szénától.
2014. máj. 11. 18:19
 1/8 doboszoli ***** válasza:

A lucerna széna az egyik legértékesebb szálas takarmányunk.

Erősen puffasztó hatású zölden, ezért fonnyasztva, vagy szárítva etetjük. Szárítva egész évben rendelkezésre áll.

Fontos a kaszálás időpontjának helyes megválasztása. Akkor kell kaszálni, amikor a sarjadékon az alsó két-három levélke sárgulni kezd. Ekkor adja a legnagyobb tömeget, a legjobb beltartalmi értéket.A levágott lucernát renden hagyjuk, a száradást a Természetre bízzuk. Reménykedünk, hogy nem ázik meg, mert ezzel az értéke jelentősen csökken. Időtől függően a száradási idő 4-8 nap. Eközben kétszer-háromszor megforgatjuk. Lényeges, hogy a forgatást csak a szükséges mértékben, és kora reggel végezzük, mert a harmatos lucerna levele így nem pereg le.Ha tökéletesen megszáradt, behordható, szintén a reggeli órákban. Ha van fedett hely, ez a szerencsésebb helyzet, ennek hiányában boglyába (nagyüzemben kazalba) rakjuk, a tetejére réti szénából teszünk egy sort, ez megakadályozza a beázást. Réti széna hiányában a tetejét ponyvával, fóliával is védhetjük, bár ennek rögzítése elég macerás. Jó megoldás a bálázás, ha van rá lehetőség. A bálákat lehetőleg zárt színben tároljuk, mert könnyen beáznak.

Egyébként ha van elegendő, már fonnyasztva is etethető, ügyelve a fokozatosság elvére.

-állattenyésztő-

2014. máj. 12. 06:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Tehát akkor a napon való szárítás nem jelent gondot? Azt olvastam valahol, hogy a nap kiszívja belőle a fontos tápanyagokat és sárga lesz a széna, pedig a jó széna színe zöld. Vagy ez hülyeség?
2014. máj. 12. 08:46
 3/8 doboszoli ***** válasza:

Nagyjából igen. Nagyon sok jó minőségű lucerna szénát készítettünk anno (150 hektáron 3x,4x kaszáltunk), hol lehetett volna szárítani, mint az isten ege alatt? Jó, voltak a Vámosi-féle kazalszárítók, de erre is csak erősen szárazon lehetett kazlazni.

Szóval minél gyorsabban szárad, annál jobb lesz, csak csontszárazon ne mozgassátok a levél megőrzése miatt.A hajnali harmatot kell kihasználni.Ha pedig esőt jósolnak, inkább egy kicsit legyen a lucerna öregebb, mint renden ázzon meg.

2014. máj. 12. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Pl. most a héten egész végig esőt mondanak, ilyenkor is maradjon kinn a szabadban és ha esik letakarni vagy inkább fedett helyen legyen ahol biztosan nem tud megázni? Nagy baj ha megázik, de utána teljesen kiszárad a napon?
2014. máj. 12. 13:02
 5/8 doboszoli ***** válasza:
Ha már lekaszáltátok, akkor lehetőleg ne ázzon meg, mert az eső kilúgozza, beltartalmi értéke sokat csökken. Ha van fedett helyed, hord be, vékonyan terítsd szét, hagy száradjon.
2014. máj. 13. 06:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm!Csinálunk egy fedett kis helyet, ahova esős időben is berakhatjuk a lucernát száradni, mert ahol most van az elég szűkös és csak úgy tudtuk elteríteni a lucernát, hogy a két fal közé léceket helyeztünk kb 1 m magasra, hogy oda is fel lehessen dobálni a lucernát és ne annyira vastag rétegben álljon lenn, de még így is kicsi a hely, mert ahogy ma reggel forgattam, éreztem, hogy egy helyen meleg volt belül a lucerna. Azt még meg tudná mondani, hogy ez még felhasználható (ugyanúgy kiszárad?), vagy már ki kell dobni, mert "begyulladt" vagy ilyesmi?
2014. máj. 13. 09:16
 7/8 doboszoli ***** válasza:
Ha csak "kicsit meleg" az nem baj. Ha "nagyon meleg" képes elszenesedni, de ez csak kazalnál fordul elő.Az olyan 40mx8mx6m. Ennek ellenőrzésére hosszú betonvasakat szúrtunk a kazal belsejébe, ezt 2-3 óránként ellenőriztük, és ha kellett ventillátoroztunk. Boglyában ez nem veszélyes, mert könnyen szétszedhető.
2014. máj. 13. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségét!!! Tehát a lényeg, hogy rendesen kiszáradjon, forgatva legyen és ne ázzon meg! Még egyszer köszönöm!
2014. máj. 14. 09:00

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!