Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A Tatárjárás után, a Mongoliai...

GeeTee kérdése:

A Tatárjárás után, a Mongoliai kán szavazásra hazasiető tatárok mennyi idő alatt értek vissza a kb 8000 km-s úton?

Figyelt kérdés
a tatárok és a lovaik(!)rendkivül szivós, kiváló lovasok voltak, a jelentések alapján az első Munkácsi csata után már 3 nap után Budánál voltak az előőrsök, 350 km táv.az nap 116km!

#távolsági lovaglás #lovak biróképessége #tatárjárás után #napi lovaglási távolság #8000km lóháton
ápr. 8. 18:17
 1/8 A kérdező kommentje:
mivel elfoglalt területeken mentek keresztül, feltételezhető hogy időnként voltak helyőrségeik ahol lovakat cserélhettek de mivel senki sem maradt Magyarországon igy kb 100,000 lovas seregről van szó, plussz azok akik útközben csatlakoztak hozzájul visszafelé menet...
ápr. 8. 18:21
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Kezdjük ott, a kérdésed kezdetből hamis. Nem a szavazásra siettek haza. Bizonyított tény, hogy Dzsingisz bőven korábban meghalt, és a hír is elérte őket időben. Emiatt nem fordultak volna vissza. Viszont arra már vannak bizonyítékok, hogy az 1242-es időjárás miatt kb. az egész Alföld egy hatalmas mocsárrá változott, és az egy nomád népnek baromira nem volt kényelems, olyan állapotok közül nehéz volt várakat ostromolgatni. Tehát abban tévedsz, és hozzáteszem, még abban sincs közmegegyezés, hogy egyáltalán miért ért véget a tatárjárás.


De kérdésedre a válasz amúgy az, hogy az előőrs valószínűleg hamarabb hazaért, mint a többség, mert utazni sem úgy utaztak a nomád népek, hogy egyszerre mindenki, aztán csak annyi a megérkezésben az időkülönbség, amilyen hosszú a sor. Van, aki hamarabb szedelőzködött, hajtotta össze a jurtáját, van, aki később, van, aki lovon ment, van, aki gyalog. Nem ennyire kétdimenziós, fekete-fehér kérdés ez.

ápr. 8. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Meg én azt is kétlem amúgy, hogy "senki" nem maradt Magyarországon. A várainkat nem bírták bevenni, megállítottuk őket, de azért a vidéket feldúlták annyira, hogy sokan tuti beházasodtak, letelepedtek, maradtak. Elvégre mi is ilyen taktikával foglaltuk el ezt az országot.
ápr. 8. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
#3: Emlékeim szerint a király később direkt betelepített néhány tatárt/mongolt a jászok, kunok mellé.
ápr. 8. 21:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Rosszul emlékszel. A jász, a kun azért lett pont utána betelepítve, hogy az védje a keleti térfelet.
ápr. 8. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Több oka lehetett a visszavonulásnak, amiben nincs konszenzus.

Egyrészt a mongolok jelentős veszteségeket szenvedtek. A muhi csata is jó példa volt, hogy akár veszíthettek volna, hiszen a 2 napos csata első napját a magyarok nyerték, és a második napon csak Szubotáj zsenialitásának köszönhetően tudtak győzni, de a magyar sereg így sem semmisült meg.


Egyszerűen túlságosan meg kellett volna osztaniuk az erőiket ahhoz, hogy több területet elfoglaljanak, ehelyett inkább végigdúltak mindent, majd visszamentek keletre. És ahogy fentebb írta valaki, az időjárás sem kedvezett, mocsarassá vált az Alföld. A várostrom egyébként ment volna nekik, voltak ostromgépeik. Már 800 évvel korábban a hunok is tudtak ostromolni várakat.


Egyébként nem Dzsingisz halt meg 1241 végén, hanem az unokája, Ögödej. 1242 környékén már tudomása volt erről Batunak, de állítólag nem akart és nem is ment végül haza a kagán választásra.

ápr. 9. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 Kösz az ögödejes helyesbítésért.


És igen, sokan azt hiszik, hogy Muhinál minket letaroltak, aztán hirtelen meggondolták magukat. Dehogy. IV. Béla nem azért épített utána várakat, mert úgy volt vele, hogy "na, a tatárok simán letaroltak, mi lenne a jó ötlet". Hanem látta, hogy "basszus, ezek a tatárok minket a mezőn letarolnak, de amint várat látnak, nálunk az előny. Akkor ebből csináljunk többet!" Az meg megint mese, hogy egy kánválasztás miatt hirtelen feladták minden nyugati törekvésüket. Részben rájöttek, hogy már így is túl nagy és fenntarthatatlan a birodalmuk, minek terjeszkednének még tovább. Ugye addig nyújtózol, amíg a takaród ér, és már Moszkvánál is túl messze volt nekik megállni. (Emlékezzünk, Nagy Sándor hatalmas birodalma is kb. Sándor halála pillanatában omlott össze, bezzeg a rómaiak amit elfoglaltak, azt többnyire meg is tartották. Ez a különbség aközött, hogy csak jó hadsereged van, vagy másféle intelligenciád is van-e mellé.)

Másik ok meg az, és ezt szeretjük letagadni, hogy amúgy igenis a tatárok azért nem mentek Bécsig, mert mi bizony megállítottuk őket. Az első normális, feudális államba már egyből beletört a Horda bicskája.

ápr. 9. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Így van. És azt se felejtsük el, hogy 1295-ben Pestnél megsemmisítő vereséget mértünk a mongolokra, gyakorlatilag az egész mongol sereg elpusztult.
ápr. 9. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!