Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki örökölhet utánam?

Ki örökölhet utánam?

Figyelt kérdés
Van két édestestvérem, és egy féltestvérem. (akikről tudok) Apám elhagyott minket még kiskoromban, neki még lehetett utána gyereke, akiről nem tudok. Sem apámmal, sem anyámmal, sem a tesóimmal nincs semmiféle kapcsolatom, nem is érdeklem őket. Időközben vagyonos ember lettem. Férjemmel lassan két évtizede vagyunk együtt, számomra ő az egyetlen hozzátartozóm, ha meghalok azt szeretném, hogy az övé legyen mindenem. Beleszólhat ebbe bárki? Nyilván mindenki más érdemtelen az örökségre.

dec. 2. 15:14
 1/10 anonim ***** válasza:
77%
Írsz egy végrendeletet, és meg van oldva.
dec. 2. 15:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
73%

Végrendelet nélkül a vagyonod fele a férjedé lenne, a másik fele elsö lépcsöben a gyerekeidé, ha nincsenek, akkor a szüleidé, ha ök sem élnek, akkor a testvéreidé.

Ha ezt nem akarod, akkor megkeresel egy közjegyzöt és megkérdezed töle, mi a legbiztosabb módja annak, hogy csak a férjed kaphassa a vagyonodat.

A végrendeletet, ajándékozási szerzödést ugyanis a törvényes örökösök megtámadhatják (az utóbbit csak 10 éven belül), ilyenkor nekik jár a köteles rész (A törvényes örökség egyharmada).

Szerintem a legjárhatóbb mód a vagyonközösség lenne, de egy ebben járatos szakember tud 100%-os megoldást javasolni.

dec. 2. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

Ha nem írsz végrendeletet, ez lesz:


7:60. § [Házastárs öröklése szülő mellett]

(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.

(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.


Ha írsz egy végrendeletet, amiben megnevezed a férjedet egyedüli örökösnek, akkor ő kap mindent.

dec. 2. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
90%

Itt találod a törvényes öröklés rendjét. Ha nincs gyereked, akkor ha a férjed túlél, akkor ő örököl utánad, ha nem akarod, hogy más rokonok örököljenek a törvényes öröklés szerint, írj végrendeletet arra az esetre, ha a férjed akkor már nem élne.

[link]

dec. 2. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
Nincs gyerekem. Nyilván fogok írni végrendeletet közjegyzőnél. Igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy jogilag ki tudok-e zárni mindenki mást belőle. Hiszen semmiféle kapcsolatom nincs egyikükkel sem, azt sem tudom élnek-e egyáltalán. De épp ezért nem szeretném, ha odajönne valaki a markát tartani, mikor azt sem kérdezte meg soha, hogy vagyok.
dec. 2. 15:34
 6/10 anonim ***** válasza:
84%

Itt elég jól részletezik a végrendeletet is:

[link]

dec. 2. 15:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"Ha leszármazó nincs, vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat. Az örökhagyóval közösen lakott lakás és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon túli hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban."


[link]

dec. 2. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha közjegyző hitelesíti a végrendeletet, akkor az jogerőre emelkedik, nem lehet fellebbezni ellene.


A közjegyző felülvizsgálja természetesen a végrendelet törvényességét.

Ebben az esetben halálod után senki nem támadhatja már meg.

dec. 2. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
75%
Pedig ha írnál az lenne a legtisztább.
dec. 2. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Két dolgot tennék hozzá a fentiekhez:


Érdemes arra is gondolni, ha a férjed megy el előbb... Esetleg együtt haltok meg mondjuk egy közúti balesetben. Gondolom, ebben az esetben sem szeretnéd, hogy a kicsi korod óta soha nem látott vér szerinti rokonaid kapják meg a teljes örökséget. A végrendeletben rendelkezhetsz erre az esetre is, nevezetesen hogy a férjed kiesése esetén mi történjen az örökséggel. Mondjuk felajánlhatod jótékony célokra, vagy egy másik, a vér szerinti rokonaidnál hozzád közelebb álló személy javára.


Házastársak közösen is tehetnek végrendeletet. Ez főleg a költségek és a papírmunka megspórolása miatt hasznos. Hiszen a megírt végrendeletet mindenképpen érdemes közjegyzőnél letétbe helyezni, így garantálhatod ugyanis, hogy a hagyatéki eljárásban biztosan előkerüljön, mivel benne lesz az végrendeletek országos jegyzékében. Ha csak a fiókban őrzöd otthon, akkor nem biztos, hogy megtalálják majd...

dec. 3. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!