Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Miért jobb az oliva olaj mint...

Miért jobb az oliva olaj mint a sima napraforgó?

Figyelt kérdés

Fogyózni kezdtem

Mindenhol oliva olajat ajánlanak

De kb ugyan annyi benne a kalória mint a simába

Akkor mi a különbség?


2022. júl. 9. 20:09
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Engedd el a kalóriát, az csak egy irányszám a kb. energiabevitel belövéséhez, semmilyen minőségi jelentése nincs.

Az olívát azért hájpolják, a napraforgót meg azért húzzák le, mert az olívát általában extra szűzként árulják, a napraforgót pedig finomítottként.

Az extra szűz az egy hideg eljárásos préselés, alacsony hőmérsékleten. A finomítás magas hőmérsékleten történik és sokszor szerves oldószerek hozzáadásával. Ezeket az oldószereket a folyamat végén eltávolítják, de az olaj minősége sokkal rosszabb lesz tőle, mert gyak. "szétmarja" az egészséges anyagokat.

Napraforgóból is lehet találni amúgy hidegen sajtoltat, ami már kapásból sokkal jobb.


Azt tudni kell, hogy az olajok nagy része könnyen romlik, avasodik, főleg ha hónapokig állnak a boltok polcain. Extra szűz olívából minőséget 3500-4000HUF kisker ár alatt nem kapsz és ez általában a közvetlen termelői kisker ár. Szóval kérdéses a kommersz olajok minősége. Főzni biztos jók, enni nem enném nagyobb mennyiségben.


A másik különbség a zsírsav összetétel. A napraforgóban, meg amúgy a legtöbb mag olajban (lenmag kivételével) az omega-6 dominál az omega-3 kárára. Erről korábbi tanulmányok azt állítják, hogy gyulladásokat okoz, ha túl sokat fogyasztasz. Én ebben korlátozottan hiszek. Ha jól tudom, ezeknek a tanulmányoknak a nagy részét finomított és nem hidegen sajtolt mag olajokkal végezték.


Az olívában az omega-9 dominál, ami nem okoz gyulladást, de nem is esszenciális. Ezen kívül a jó minőségű, nem avas, friss olívában sok fenolos vegyület van, ami az egészségre jótékony hatást gyakorol.

2022. júl. 9. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
49%
Az élettani hatásai jobbak de kaloria bevitel szempontjaból tök mindegy nem fogja javitani a fogyást. Inkább csökkentsd a cukor és zsír bevitelt. Pl használj mikrót vagy sütőt a serpenyő és olaj helyett.
2022. júl. 10. 22:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
58%
Nincs semmi baj a zsír bevitellel, ha jó minőségű a forrás. A problémák jelentős részét a feldolgozott szénhidrátok okozzák: cukor, fehér gabonák, stb...
2022. júl. 11. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Igen de azért a zsírban is van jo sok kalória érdemes arra is figyelni.
2022. júl. 11. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
34%

Tapasztalat: a zsírban lévő kalória akkor para, ha rossz szénhidrátokkal együtt fogyasztod. Akkor hízol, mint az állat. Amúgy a ch és a zsír kalóriát nem lehet egy lapra tenni, mert a kettő teljesen más "anyagcsere úton" hasznosul.


A szervezet nem kémcső, nem alkalmazható rá 1-1 a Hess-tétel, hiszen ahhoz egy csomó lényeges körülményt ki kellene zárni: felszívódás, felszívódási görbe, emésztés, inzulin válasz, biohasznosulás, sejtekbe jutás, sejtek általi felhasználás, tartalékolás, stb.

2022. júl. 12. 01:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
5. Nekem tök mindegy nem én vagyok túlsúlyos. :D
2022. júl. 12. 10:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
17%
Sokkal kevesebb az omega-6 tartalma, és van benne mindenféle jóság pl. polifenolok és e-vitamin. A napraforgóolajat messziről el kell kerülni.
2022. júl. 14. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!