Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » A zabpehely jó-e gyomorfekélyr...

A zabpehely jó-e gyomorfekélyre? És még mi jó rá ha nem akarok gyógyszert szedni?

Figyelt kérdés
2013. dec. 21. 16:37
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem az a lényeg,hogy mi a jó,hanem az.hogy mi nem. ételekCélszerű 4-5, azonos időpontban fogyasztott étkezésekből álló étrendet kialakítani. Törekedni kell az egyenletes táplálékmennyiség elosztásra, kerülni kell az egyszerre nagy mennyiségű táplálék fogyasztását. A késő esti vacsora kedvezőtlenül hat, fokozza az éjszakai savtermelést, ezért jobb a korai vacsora és utána már nincs szükség pótvacsorára. Célszerű jól megrágni a táplálékokat. Az élelmi rostokban gazdag diéta hatására valószínűleg csökken a relapszusok (visszaesések) kockázata. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök és a gabonaneműek – félbarna, barna kenyér, barna rizs – naponta szerepeljenek az étrendben. A rostban gazdag táplálékok kedvező hatása azzal magyarázható, hogy lassabban ürülnek ki a gyomorból, tovább tartózkodnak ott, így savkötő hatásuk is tovább érvényesül, mint a pépes halmazállapotú táplálékoké.


A fekélybetegség diétájára az igen nagy egyéni különbségek jellemzők és az általános érvényű megállapításoknak kis jelentőségük van. Legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, mely igazodik az egyén tápanyagszükségletéhez, tartalmazza a szervezet számára szükséges fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nem tartalmazza a panaszt okozó ételeket, italokat.


Általában jellemző, hogy a betegek alultápláltak, nem mernek enni, mert félnek a tünetek fokozódásától. Ezért legtöbb esetben energiában gazdag étrend adására törekszünk. A fokozott tápanyagszükségletet az ételek dúsításával lehet kielégíteni. Felhasználhatunk erre a célra tejszínt, tejfölt, tojássárgáját, tejport, sajtot és húspüréket. Emellett fontos a dohányzás elhagyása, nyugodt életmód biztosítása, stresszhelyzetek csökkentése.

A leggyakrabban panaszt okozó élelmi anyagok, élelmiszerek:


méz – hangyasav-tartalma miatt ingerli a gyomor nyálkahártyát

a tömény cukros ételek izgatják a gyomor nyálkahártyáját, ezért nem javasolhatók a dzsemek, lekvárok, karamellás tej. Az ételkészítéshez kevesebb cukrot használjunk

magas sótartalmú nyersanyagok

erős fűszerek, fűszeres ételek – helyette friss fűszernövények, enyhébb fűszerek alkalmazása (petrezselyemzöld, zeller, kapor, snidling, borsikafű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, köménymag)

erjedt, csípős sajtok

bő zsiradékban sült ételek – a hevített olajokban a gyomornyálkahártyát erősen izgató bomlástermékek keletkeznek, ezért a pirítástól, a hosszabb sütéstől és a rántott ételek készítésétől tartózkodni kell

füstölt, magas zsírtartalmú húsok és hentesáruk (szalonna, császárhús, tepertő, disznósajt, szalámi- és kolbászfélék) ne tartozzanak a gyomorbeteg diétájába.

a hisztamin elősegíti a gyomorsav termelődését (füstölt sonka, érett sajtok, bor)

kávé, szeszes italok

száraz hüvelyesek puffasztó hatásuk miatt kerülendők

káposzta, retek, uborka, zöldpaprika – egyéni kipróbálás alapján fogyasztható

húsleves, erőleves, pecsenyelé, kocsonya magas extraktív anyag tartalma miatt hyperacid betegnek nem ajánlott

szélsőséges hőmérsékletű ételek, italok fogyasztása nem célszerű

az ételek túldíszítése fokozza a savtermelést

2013. dec. 21. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
52%

Sok vizet kell inni.

[link]

[link]

A zabot hagyd meg a lovaknak.

2013. dec. 21. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Az első választ már olvastam valahol,de azért köszönöm!

A második válasz írónak csak annyit mondanék hogy a hülye dumáját hagyja meg a "lovaknak"

2013. dec. 21. 17:47
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Itt olvashattad,én csak a lényeget szedtem ki.

De ezek az alapelvek.

2013. dec. 21. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Kérdező, én csak segíteni akartam, de ha te inkább a zabpelyhet választod a vízivás helyett, tedd azt, de ne csodálkozz rajta, ha a fekélyed mellé még nyeríteni is fogsz. :D

Komolyra fordítva: jó lenne a zab, ha... Olvasd el ezt pár sort, amit Somlósi Lajos előadásából ollóztam ki:


"Rengeteg életerőt, energiát rejt, organikus zsírtartalma magas (7,1g/100g), gyorsan felszívódik. Kincsem egyik titka a csíráztatott zab volt, amely nem csak lovakból hozza ki a maximális teljesítményt, de férfiakból, sportolókból is, és a baromfiudvarban felhasználva a téli tojástermést is biztosíthatja. Segíti a hidegtűrést.

A rossz hír, hogy magas zsírtartama miatt gyorsan oxidálódik is, így a boltban vett zabpehely már rég halott... Pelyhesítéstől számított két napon belül elkezd veszíteni értékéből, a hatodik-nyolcadik napra már teljesen elveszíti azt. A többi gabonapehely is gyorsan oxidálódik – ezért kell otthonra a pelyhesítő –, de a zab a leggyorsabban. (Zab után a malomköveket rizzsel kell átpörgetni, hogy a zsír ne maradjon köztük.)

Zsírja koleszterin-folyamatokban is hasznos, védi a szívet, a keringést, gátolja az érelmeszesedést.


A bőr legjobb segítsége, összeköti a kül- és belvilágot. Ételként, maszkként, pakolásként, súrolóként is hasznos. Pl. ekcémára zabpakolás.


Pajzsmirigy betegségek esetén is a legjobb.

A tönköly mellett a zab fehérjéi épülnek be a leggyorsabban, fehérjehiány esetén javasolt.


Magas kalcium tartalma segíti a csont- és fogképződést, vastartalma a vérképzéshez segítség, magnéziuma az agyat és a szívet erősíti.


Megbízható támasza az akaraterőnek.

Meglágyítja a megkeményedett testrészeket – pl. beállt váll – és érzelmeket. Oldja a depressziót, szomorúságot.

Serkenti a szellemi teljesítményt, növeli az ellenállóképességet.

Cukorbetegség esetén gyakran segít, úgy az esetek 70%-ában, de ha az alapvető problémát, az anya-gyermek kapcsolatot még nem rendezték a felek, addig nem sokat tehet.


Fekvőbetegeknek nagy energiatartalma és a benne lévő sok tűz miatt nem ajánlott. Bőkezű, nemes étek az egészséges embernek, boldogság a léleknek, világosság az értelemnek."


Tehát ha nincs otthon pelyhesítőd, a bolti zabpehely már nem sokat ér...

2013. dec. 23. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Stafilococcus válasza:
Előre szólok, hogy anyagilag érdekelt vagyok a forgalmazásban, bár az elvileg nem zárja ki teljesen, hogy becsületes vagyok, és azért ajánlom ezeket, mert jók. Ha te ezt nem így gondolod, akkor ne hallgass most rám, ez a te döntésed. Napi 3 X 10 szem jó minőségű spirulinát ajánlok gyomorfekélyre, és egy mycoveggie nevű táplálákkiegészítőt. Itt nézhetsz utána: [link] Részletes használati utasításért keress nyugodtan, az elérhetőségeim az oldalon
2013. dec. 27. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim válasza:

Nem igaz, hogy a méz ártana a gyomorfekélynek! A repcemézet kifejezetten ajánljuk rá! Az egyetlen nem savas méz. Sőt, a cukorbetegek is ezt viszik.

Üdv, egy méhész

2013. dec. 27. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Ne is haragudjatok, de mintha az óvodában lennénk! Mi az, hogy nem akarok semmit szedni rá? Ki mondta, hogy szedj? Menj el egy orvoshoz, nézze meg mi bajod van, beszéld meg vele, hogy mit kell, mit lehet tenni és utána agyalj alternatív megoldáson. Abból a kérdésből, Hogy a "zabpehely jó-e" azért már lehet sejteni milyen szintű ismereteid vannak a gyomorfekélyről és a betegségekről általában. MENJ EL ORVOSHOZ!!!!!
2013. dec. 28. 08:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!