Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Az igaz, hogy a gyümölcsök...

Az igaz, hogy a gyümölcsök felvágás után veszítenek a vitamintartalmukból? Vásárolt 100%-os gyümölcslében mennyi vitamin marad mire eljut a fogyasztóhoz?

Figyelt kérdés

2014. aug. 16. 22:17
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Általában a hátulján fel van tüntetve, hogy mi van benne. Multivitaminok esetében nagyon sok vitamint felsorolnak és mivel mindenféle törvények és szabályok védik a fogyasztót, egészen biztos, hogy azok benne vannak, legalább akkora mennyiségben, amekkora fel van tüntetve. A megengedett szórás elenyésző, de mivel a gyártó/forgalmazó nem szeret százezreket büntiként fizetni, ezért betartják a terméken feltüntetetteket és talán egy pár ezrelékkel több mg vitamin is kerül bele...


A sima gyümölcslevek esetében nem sűrűn találkozom olyannal, amiben sok lenne a vitamin, esetleg a c-vitamint szokták feltüntetni, de ezt sem mindegyiken.


A drágább gyümölcsleveket elvileg olyan eljárással készítik, hogy minél több eredeti rostanyag és vitamin maradjon meg. //élelmiszerbiológiai ismereteken tanultuk, hogy nem mindegy, hogyan csinálják, hány fokon főzik, hány fok van a helyiségben, stb. Hasonlóképpen nem mindegy a fagyasztási eljárás sem, érdekes dolgok ezek//


Szóval a drágábbakban, multivitaminokban benne van a napi ajánlott mennyiség, de pl. egy szobiban nem hogy vitamin, de még gyümölcs se nagyon található...


Felvágás után veszítenek vitamintartalmukból - ez a következő képpen történik: a vitamin nem tud szublimálni, tehát ha felvágják a gyümit, nem elillan onnan, hanem az oxigén hatására beindulnak bizonyos kémiai folyamatok a gyümölcsben, melyek hatására módosulnak a benne lévő kémiai kötések, vegyületek, így lehetséges, hogy a vitamin valamilyen formában csökken, átalakul, feloldódik, stb.

2014. aug. 16. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod, nagyon hasznos volt!!! :)
2014. aug. 17. 08:08
 3/3 anonim ***** válasza:
A legtöbb vitamin hő hatására bomlik. A gyümölcsleveket pasztörizálják, így nagyon kevés vitamin marad bennük. A 100%-os sötét gyümölcslevek viszont így is egészségesek. A legjobb persze, ha magadnak facsarod/préseled/turmixolod. A csomagoláson csak az utólag hozzáadott mesterséges vitaminojat tüntetik fel.
2014. aug. 17. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!