Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » CT vizsgálatnál mennyire kell...

CT vizsgálatnál mennyire kell félni a sugárzás veszélytől?

Figyelt kérdés

Volt 2 köldöksérvműtétem, kaptam másodszorra hálót de továbbra sincs változás, még mindig érzek nyomó érzést belülről mert szerintem kiújult a sérv vagy a háló nem jó. A radiológus szerint az MR nem alkalmas hálós-sérv vizsgálatára, a chatgpt szerint ha az ultrahang nem mutat semmit akkor egyedül a CT tud mutatni valamit. Az ultrahang meg túlsúly miatt haszontalan de valami bizonyíték kellene, hogy már megint mi a baj. A sebész megnyomkodta a hasamat és szerinte minden rendben van, de se dolgozni se élni nem tudok így, nem vagyok egészséges és azt akarom, hogy végre tünetmentes legyek (műtét után 2-3 hétig tünetmentes voltam utána visszajött a műtét előtti kellemetlen érzés)

3 hét múlva megyek MR-re mert cisztát találtak tavaly nálam és azt vizsgáljuk nőtt-e, és ott mondták emailben a hálóval nem tudnak mit kezdeni az MR nem alkalmas erre maximum a CT-vizsgálat.

Mindkét szülőm rákban halt meg. Szóval ti mit tennétek? bevállaljam a vizsgálati kockázatot?

jan. 17. 19:30
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Ha nem napi 3-at csinálnak rajtad, akkor egyáltalán nem kell tőle tartani.
jan. 17. 19:31
 2/11 A kérdező kommentje:

Nem tervezem. Az interneten (orvosi-klinikai oldalakon) azt írják nem veszélytelen és már egy alkalom is minimálisan, de alkalmas a későbbi rák kialakulására ezért az orvos dönti el, hogy a vizsgálat megéri-e a kockázatot

Mondjuk nekem nincs más lehetőségem ha az MRT és az ultrahang nem jó, de azért jobb rákérdezni nektek pl. mit mondott az orvos a veszélyekkel kapcsolatban

jan. 17. 19:57
 3/11 anonim ***** válasza:
67%

Nem interneten összeszedett hülyeségekre kéne alapoznod az egészségedet érintő döntéseket.

Ha jót akarsz magadnak, menj el CT-re. Ha szeretsz szenvedni, akkor ne menj el.

A túlsúlyod előbb okoz rákot, mint ennyi sugárzás.

jan. 18. 04:46
 4/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
82%
CT vizsgálat nem okoz rákot, akkora dózist nem kapsz, nem lesz nagyobb esélyed arra, mint amennyi a háttérsugárzásból ér.
jan. 18. 08:54
 5/11 anonim ***** válasza:
25%
Na ezért nem műttetem meg a köldöksérvemet,ami terhesség alatt jött ki. Mert a háló beültetéséről mindig ilyeneket olvasók!
jan. 18. 23:04
 6/11 A kérdező kommentje:

Nekem a sérv olyan kellemetlen érzést / fájdalmat okozott, hogy akadályozott a mindennapi életben, nem volt kérdés műtétet akarok. De mivel feltehetően harmadszorra újul ki ezért más oka is lehet a problémának de az orvosok nem tudják mi az, talán a CT az utolsó esélyem

Ha nincs fájdalmad akkor ne kockáztass

jan. 21. 23:52
 7/11 anonim ***** válasza:
38%

#5-re:

Igazad van, várd meg, míg kizáródik! Az életveszélyes állapot: ha 10-15 órán belül nem műtenek meg, meghalsz, de ha kizáródott sérvvel műtenek, akkor is 10% a halálozási arány.

Ész a köbön!

jan. 22. 00:43
 8/11 anonim ***** válasza:
0%

7!

Egyetlen orvos se mondta soha,hogy műteni kell! Se a nőgyógyász, se a háziorvos. Pedig látott jópár orvos 9 év alatt, elhiheted!

jan. 22. 07:17
 9/11 anonim ***** válasza:

[link]

"Kevesen tudják, de a szakirodalom egyre gyakrabban számol be arról, hogy a túlzottan gyakran végzett komputertomográfia (CT-vizsgálat) is növeli a kockázatot. (A friss kutatások azt mutatják, hogy ma a világban minden ezredik CT-vizsgálatra jut egy olyan daganat, aminek megjelenése összefüggésbe hozható a CT-vizsgálattal.)"

ápr. 18. 18:09
 10/11 anonim ***** válasza:
Folytatás a 9-eshez: Természetesen nemcsak a pajzsmirigyrák, hanem az összes rákfajta kockázatát növeli.
ápr. 18. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Az alábbiak közül melyiknek a “legveszélyesebb” a sugárzása?

Röntgen, CT, MRI Melyikből mennyi lehet egy éven? Illetve lehet, hogy a röntgen “károsabb”, mint mondjuk az MRI, de az előbbi csak pár másodperc, az MRI meg 20-40 perc. Mit tudtok erről?

CT vizsgálat során viselt ruhák sugárszennyezettek lesznek?

Voltam CT-n ma, ez volt az első életemben, az 1. kérdésem az lenne, hogy mekkora sugárterhelés-t kaptam ilyenkor? (Mellkas CT) Illetve még az(lehet hülyeség), hogy a ruhák amik rajtam voltak akkor az tarthatja-e a sugárzást magában?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!