A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb.
A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrős, húsos szalonna.
Ezeket a Szalonna fajtákat különböztetjük meg:
császárhús - oldalas, dagadó egyben a hátaszalonnával, mindez kicsontozva, megformázva
kolozsvári szalonna - pácolt és füstölt császárhús (régen mindig csontos volt)
bacon - lebőrözött császár, pácolt, főtt, szeletelt. A klasszikus bacon karajos császárhús volt, pácolva, főzve, szeletelve
főtt császár/sült császár - értelemszerű eljárással a kolozsváriból készülnek
erdélyi szalonna - pácolt és főtt hasaalja
csécsi szalonna - pácolt, abált tokaszalonna
kenyérszalonna - lényegében egy nagyipari
melléktermék, amely a húsdisznók vékony szalonnarétegéből készül, 1-2 cm vastag
teaszalonna - a sertés kabátszalonnájából készül, valahol a kenyér és a hátaszalonna közötti 3-3,5 cm-es vastagsággal
sózott fehér szalonna- nem füstölt, sóban tartósított hátaszalonna, legalább 4 cm vastag
füstölt szalonna - pácolt, füstölt hátaszalonna
angolszalonna - karaj hátaszalonnával, bőrrel
Tehát kis hazánkban ezeket a szalonnákat lehet kapni.
A sertés oldalszalonnából három féle szalonna készül, a császár-, a kolozsvári- és a bacon.
Bár a sertés azonos részéből készül, mégsem egyformák teljesen.
Az pedig, hogy a bacon, helyettesíthető lenne az angolszalonnával?
Semmilyen értelemben sem.
De miért butaság más emberek ételeit enni, és azokat nevükön nevezni?
Ha egyszerűen nincs rá magyar szó, csak egy hosszú szókapcsolat (bőr nélküli császárszalonna). Vagy te ugyanúgy írtózol a gofritól kezdve a zserbón át kb az összes mártástól is, amiknen ugyanúgy idegen neve van?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!