Akkor is kell engedély a villamosművektől/államtól ha szigetüzemben akarom üzemeltetni a napelemeimet?
Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy veszek pár napelemet, felszerlem a házam tetejére, és amit termel akkumlátorokba töltöm, ha túlmegy, letakarom, vagy “műterhelést” rakok rá, mindegy, valahogy megoldom, nem akarok visszatáplálni semmitt a villamos hálózatba, akkor is meg kell vívni a villamosművekkel a jogszabályok szerint?ápr. 4. 14:20
1/9 anonim 

válasza:

"Akkor is kell engedély a villamosművektől/államtól ha szigetüzemben akarom üzemeltetni a napelemeimet?"
Nem, mivel nem "termelsz be" a villamos hálózatba.
Csak az építésügyi, tűzvédelmi, érintésvédelmi szabályokra kell ügyelni - de ez neked is érdeked, hogy ne essen rád a napelem, ne csapjon agyon az áram, illetve ne gyújtsa fel a házadat az alulméretezett vezetékezés vagy az összekókányolt csatlakozás.
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
ápr. 4. 15:00
4/9 anonim 

válasza:

Nagyon nem mindegy, hogy egy teljesen külön álló szigetüzemű rendszered van, ami galvanikusan el van választva a közcélú hálózattól, vagy egy olyan szigetüzemű rendszered, ami valamilyen módon párhuzamosan működik a hálózattal csak nem táplál vissza, és akkor válik teljesen szigetüzeművé, ha áramszünet van. Az elsőhöz nem kell engedély, a másodikhoz igen.
5/9 A kérdező kommentje:
Én úgy képzelem, hogy lenne valami mūszaki megoldás arra, hogy a rendszer magától átáll egyikrõl a másikra. Tehát amíg van saját áramom, addig azt használja, aztán okosan átáll a hálózatra. Nem tudom, hogy ez galvanikus székapcsoltságot jelent-e, vagy párhuzamos használatot.
ápr. 5. 15:06
7/9 anonim 

válasza:

"amíg van saját áramom, addig azt használja, aztán okosan átáll a hálózatra"
Pont ez a párhuzamos mód amiről beszéltem. Különben nálam is van ilyen, szinte az összes alis szolárinverter tudja ezt. Ettől függetlenül hivatalosan nem lehet.
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, most màrbértem, szóval be kell vonni a villamosmūveket, ez elkerülhetetlen.
ápr. 5. 17:22
9/9 anonim 

válasza:

#8: Ha szigetüzemben használod nem kell bevonni.
Egy szünetmentes tápegység használata esetén sem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!