Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Tranzisztorral akkor ez most...

Tranzisztorral akkor ez most hogy is van?

Figyelt kérdés
Ha egy közös emitteres alapkapcsolásban a tranzisztor, csak egyik irányban vezet (emittertől a kollektor felé), akkor hogy lehet, hogy a bázisára kapcsolt váltakozó feszültségű jelet, ugyan fázisfordítással, de megjeleníti a kimeneten? Ha egyszer csak az emittertől folyhat áram a kollektor felé, akkor hogy lehet, hogy mégis váltakozó jel lesz a kimeneten? Legyetek szívesek elmagyarázni, mert sötétségben tapogatózok.
2011. nov. 20. 13:39
 1/1 anonim ***** válasza:
75%

Fogd egy fel így a tranzisztor működését: egy szelep amit nyit ha bázisára megfelelő feszültség kerül, és zár ha nincs a bázisán feszültség.

A közös emitteres kapcsolásban a kollektorron megjelenő feszültség a játékos. Ha a tranzisztor zárva van ( tehát nincs bázison feszültség és bázisáram ) akkor a kollektoron ugye közel tápfeszültséget mérsz. Amikor a tranzisztor nyit akkor a kollektor az emiterrel közeli feszültségre kerül, ami közelít ugye a 0V hoz a közeli feszültség ( ezt most nagyon leegyszerűsítettem, ezért biztos kapok a fejemre :D ). Belátható tehát, hogy a kollektoron lévő feszültség pont ellentétesen változik a bázis feszültségével. ( Pl 0 V-nál max kollektor feszültség, növekvő bázis -> Nyit a tranzisztor -> Kollektor feszültség csökken -> tehát pont ellentétesen változik a két feszültség.

Ha a tranzisztor munkapontját megfelelő osztályra állítod be akkor ugyanezt a jelenséget fogod tapasztalni ha az egyenáramúlag beállított munkapontú tranzisztoros kapcsolás bemenetére váltakozó feszültségű jelet kapcsolsz.

2011. nov. 20. 13:59

További kérdések:

Kinek milyen okos órája van?

Váltanék, de elvesztem a kínálatban.

Ezek a túl olcsó SD kártyák tényleg működhetnek?

Szinte minden kameránál azt látom, hogy alig pár ezer Ft-tal többért ad mellé pl 128-as micro sd kártyát. És nem olvastam még panaszt, hogy ne működne.Vajon tényleg lehet pár ezeért is olyan noname kártyát venni, ami a fullHD-t simán viszi?

Van rá esély hogy megtaláljam az e-olvasómat ?

Pár hónapja vettem egy kindle e-olvasót/e-book-ot és nem találom most és van egy olyan érzésem hogy ellopták mivel nem ez az egyetlen tárgy ami eltűnt. Az amazon fiókon keresztül már jelentettem hogy lopott így figyelik elméletileg hogy kapcsolódik e valami...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!