Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Potenciometer cseréje?

Potenciometer cseréje?

Figyelt kérdés
Egy tengelyes potit kicserélhetek csúszkásra?Pl 6 lábas helyére egy 3 lábas csúszkásat lehet illeszteni?Illetve 50k potmetert ha kicserélek 20k ra mitörténi pl egy erősitőben? Légyszi normális válaszokat:D Keezdő vagyok ebben a témában és szeretném tudni olyankor mitörténik mert kiakarok cserélni 4 db olyan nagy régi 6 lábas potit 4 3 lábas csúszkásra

2016. jún. 22. 15:39
 1/3 Szirty ***** válasza:

A "6 lábas" forgó szerintem dupla potméter (sztereó).

A "3 lábas" tolópoti meg nyilván szimpla (mono).

Ilyen csere nem fog menni, de két (3 lábas" tolót rakhatsz be a "6 lábas" forgó helyére.

50k helyett a 20k nem javasolt. Valamilyen szinten lehet hogy működni fog (ez attól függ milyen áramkörben van a poti és mi a feladata) de illesztési problémák lehetnek.

Ha hangerő poti, akkor esetleg halkabb lesz a max hangerő, torz lesz stb. ha hangszínszab. poti, akkor megváltozhat a szabályzás átviteli görbéje. Azonos értékűt tegyél inkább.

2016. jún. 22. 16:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha nem értesz szakmunkás szinten sem az elektronikához, több kárt fogsz okozni, mint amennyit elérsz vele.

Az első elég pontosan elmesélte szakmailag a lehetőségeidet. A mono nem sztereo, és azokat a bütyköket nem véletlenül rakták oda. Az 50 nem 20, gondolom ezt a szakmunkásképzőben is mondták.

Ha nem tanulsz, és nem akarod a világot megérteni, legalább azonos, vagy hason típusra cserélj valamit, és ne akarj okoskodni.

Nem fog menni.

2016. jún. 22. 17:16
 3/3 A kérdező kommentje:
Elsőnek nagyon köszönöm sokat segitettél:D És nem tudtam hogy a 3 lábas nem sztereo mert egy régebbi mixerből akartam kivenni de akkor ez igy vagány lessz mert akkor ha jól értelmezem külön külön tudom hangositani az oldalakat meg minden é saz ilyesmik tetszenek :D Utolsónak pedig nem akarok okoskodni és 1 szóval se mondtam hogy 50 est 20 ra akarom cserélni csak megkérdeztem hogy olyankor mitörténik mert nemtudtam és nyilván azért kértem segitséget hozzá mert nemértek hozzá sokat és megakarom tanulni -.- De a "Keezdő vagyok ebben a témában és szeretném tudni olyankor mitörténik" kijelentés úgylátszik nme volt világos :) Elsőnek ment a zöld sokat segitettél, köszönöm :D
2016. jún. 22. 23:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!