Ha reflektort használok videózásnál akkor a videó "vibrál". Mi ennek az oka?
Biztzos, hogy nem izzólámpával világítasz, mert azzal nem lenne.
Vibrál: a fénycső, a LED, a takarékos izzó, a higanylámpa meg még nem tudom mi manapság.
A 230V-os 50 Hz-es váltakozó feszültségre kapcsolt izzó - függetlenül attól, hogy halogén vagy normál izzó - vibrál. Az alábbi videó első pár másodpercében:
http://www.youtube.com/watch?v=9HUrYoqxQpw
látható is az izzólámpa villódzása.
Ez okból használnak a forgó gépek - például eszterga - megvilágításánál egyenfeszültségű lámpákat.
Esetedben növelheted a záridőt (ezzel együtt a rekeszt szűkítheted, hogy ne legyen túlexponált a felvétel).
Mint írtam: "növelheted a záridőt (ezzel együtt a rekeszt szűkítheted, hogy ne legyen túlexponált a felvétel)".
Másik megoldás, hogy a videófelvevő-szoftverben eliminálod a villogást - például Virtualdub:
Harmadik megoldás, hogy vagy egyenfszültségről üzemeled a lámpát vagy magas frekvenciáról - nos ez egy 500W-os halogénnél kicsit bonyodalmas mutatvány (500 W-os 230V-os több KHz-en működő inverter nem kis zajt szór vagy 230V-os egyenfeszültségű táp - mekkora kondik kellhetnek abba!?). Ezen utóbbi ötletből kiindulva valami egyenfeszültségú LED-es vagy magas frekvencián működő fénycsöves megoldás lenne a jó - bár ezen megvilágításoknak más fényük van.
Elfogtam egy nem privát jellegű privát üzenetet:
"Hello!
Egyszer írtad valakinek, hogy a virtualdub programban lehet a lámpa vibrálását eliminálni. Ebben tudsz segíteni?"
Helló,
igen, és mint a #7-ees hozzászólásomban írtam is egy vibrálást elimináló szűrőt, amit letöltesz:
kicsomagolsz és a Virtualdub plugins mappájába másolod:
https://www.youtube.com/watch?v=u6Y-DGl_wFY
és már használhatod is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!