Honnan tudom, hogy ez az állvány jó a fényképező gépemhez? Link odalent.
Nekem egy Canon EOS 1000D fényképezőgépem van. Nem akarok valami drága állvány venni így elsőre, de tudom hogy az a kis csavar amit be kell csavarni a fényképező aljába nem mindig passzolnak. Itt a link hogy milyet szeretnék venni. [link]
De ha van javaslatotok ami drágább de megéri szívesen meghallgatom csak nemtudom, hogy bele fog-e illeni ebben kérném segítségetek.
Két dolog nagyon fontos. A teherbírás. Ha nem bírja el a gépet akkor lebillen a fej esetleg elnyekken a láb és a gép is megsérülhet.
A másik a stabilitás.Menj be állítsd fela z állványt és nézd meg, hogy elég stabil -e. Mert ha minden szellőtől beremeg akkor sem érsz vele semmit.
az állványmenet szabványos szokott lenni, azzal nem lesz gondod.
első állványnak jó, de csak arra, hogy megtanuld, mire figyelj oda, mikor megveszed a másodikat. szerintem Hama állványra ne dobj ki pénzt.
egyébként azon is érdemes nagyon alaposan elgondolkodni, hogy kell-e eneked állvány ahhoz, amiket és ahogyan fotózni szoktál. nekem több állványom is volt már és amikor volt, szinte sosem használtam, amikor nem volt, akkor meg marha ritkán hiányoltam. szóval én arra jutottam, hogy NEKEM arra, amit és ahogyan fotózok teljesen felesleges, nem kell állvány. neked ettől még kellhet, ezt neked kell felmérned.
a választásoddal több gond is van:
a Hama állványok szerintem kifejezetten vacak minőségűek, nagyon gyengék és a fő probléma, hogy rozogák. ha nem érsz a géphez, akkor elbírja a súlyát, nem esik össze a gép alatt, de nem képes stabilan megtartani a gépet, mert imbolyog az egész minden szellő alatt, így csak arra nem jó, amire használnád. (azt se felejtsd el, hogy nem csak szellő mozgatja az állványt, hanem a belsejében mozgó alkatrészek. nem tudom, hogy a 100D-nél lehet-e tükörfelcsapást használni, hogy legalább az ne mozgassa a gépet, de ha lehet, a zárszerkezet akkor is mozog benne exponáláskor, ami pont elég lehet, hogy egy hosszú expós felvétel bemozduljon)
szerintem jobban megéri a Manfrotto, Gitzo, Velbon, Slick, vagy kb. akármelyik másik gyártó olcsóbb állványai közül vásárolni. persze nem árt azokat is megnézni élőben és megmozgatni, hogy mennyire állnak stabilan.
amit kiválasztottál az egy videóállvány, nem fotózásra való. három fontos különbség van fotó és videó állvány között.
az egyik, hogy a fotó állványnak a fejét el tudod fordítani 90 fokkal, hogy álló formátumban is tudj fényképezni (pl. templomtorony, vagy álló ember). a videó állványokkal ilyet általában nem tudsz, mivel álló formátumban csak a béna amatőrök videóznak a telefonjukkal, komoly videót nem csinálnak álló téglalapban, mert a számítógép kés tévé épernyők is mind fekvő téglalap alakúak. mondjuk mióta a sajtó is elsősorban netre dolgozik, egyre kevesebb álló formátumú kép készül, de azért ez szempont lehet neked fotózásnál.
a másik különbség fotó és videó állvány között, hogy a fotó állványt általában kilazítod, elforgatod, ahova akarod és rögzíted egy csavarral. a videó állványokat meg általában úgy csinálják meg, hogy valamennyire csillapítva tudod forgatni. ez azért kell, hogy a videófelvétel közben forgatva a kamerát (svenkelés) folyamatos, egyenletes legyen a mozgás, ne kapkodd el nagyon, ne akadozzon meg. ez a fotózásnál nem feltétlenül akadály, de felesleges azért lehet a csillapított fej, ha videózni nem akarsz, csak fotózni.
nem utolsó sorban a videó fejeken általában van egy hosszabb svenkkar a kamera forgatásához, ami a fotó állványokon vagy egyáltalán nincs, vagy csak nem annyira hosszú és általában kisebb csavarokkal tudod a három tengely körül elforgatni az állványfejet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!