Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Szarvasi kávéfőző felső...

Szarvasi kávéfőző felső szűrőjét milyen irányban kell betenni beszereléskor?

Figyelt kérdés

Ez egy kúpos szűrő, többször cseréltem már az alatta lévő tömítést vagy a szűrőt, és valamiért mindig lefelé állítva tettem be a szűrőt (azaz a közepe volt lejjebb). A napokban egy ötlettől vezérelve fordítva (közepe van feljebb) tettem be, és azóta szerintem erősebb és jobb a kávé. A lefelé álló szűrőnél a kávéőrlemény közepén folyt át csak a víz, ott egy lyukat mosott bele, míg a felfelé álló szűrőnél a szűrő szétterítette a forró vizet, egyenletesen mosta át mindenhol. A szűrő közepén, ahol érkezik a víz, nincsenek is lyukak, tehát muszáj a víznek szétterülnie.


A fentiek alapján nyilván az volna a laikus, elhamarkodott válasz: felfelé kell állnia.


Erre ma megnéztem egy gyárit, és basszus, lefelé áll. Találtam egy netes videót, ott is lefelé áll.


Mi a véleményetek?



2017. júl. 29. 20:25
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Most megnéztem a miénket, ami megvan vagy 10 éve, de sose volt tisztítva. Lefelé áll a kúpos rész. Egyébként lehet, hogy a kávé erősségét illetően igazad van, bár azt csak akkor lehetne igazolni, ha a kávé koffein meg aromaanyag tartalmát lehetne ellenőrizni. Egyébként azért lehet helyes a meglátásod, mivel abban az esetben ha lefelé áll a felső szűrő kidudorodása, akkor az alatta levő kávéőrleménynek a középtájára jut elsősorban a forró víz, amit igazol a zacc közepén levő kráterszerű mélyedés. Ha fordítva van benne a szűrő, azaz a középső kidudorodás felfelé néz, akkor a forró víz elsősorban a kávéőrlemény szélét éri körben és jobban kilúgozódik az őrlemény. Persze nem ártana ellenőrizned, hogy ilyen esetben a zacc felszíne milyen alakzatot mutat.
2017. júl. 29. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm gyors válaszod! :)


A kávé erősségét ízre, valamint a kiöntéskor a kávésugár áttetszőségére alapozom. Erősebb, töményebb lett az íze és amikor kitöltöm, az egészen vékony kávésugár is sötét.


Ma reggel készítettem egy képet a lefőzött kávé (zacc) felületéről. Főzés előtt színig töltöttem kávéval, kiskanállal le is nyomkodtam. Nem tudom, mennyire adja át a kép, de nagyjából fél centit viszonylag egyenletesen lesüllyedt a zacc, nem pedig középen keletkezett csak a kráter.


[link]


A szűrő megfordításának ötlete nem volt amúgy alaptalan. Egyszer valamikor régebben a munkahelyemen szétszedtem egy kapszulás kávéfőző kapszuláját (kávéőrlemény van abban is). A kapszula felső részén volt egy műanyag szűrő, aminek olyan volt a kialakítása, hogy szétterítse a forró vizet. Teljesen logikusnak tűnik ez.


Fordított szűrőnél a perem felé indul meg a víz, de időközben a szűrő lyukain keresztül véletlenszerűen, és így egyenletesen jut át a kávén.

2017. júl. 30. 08:14
 3/5 anonim ***** válasza:
Természetesen a kúpos résznek kell lefele lennie! de nekem több mint húsz évig volt ilyen készülékem és az első vizköves eldugulásánál próbáltam levenni a szűrőt,természetesen beletört az egyik csavar(magyar termék) azóta a felsőszürőt csak simán rátettem a kávé tetejére és így is müködik! és nem rakodik le alatta a vízkő!
2017. aug. 6. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen válaszod!
2017. aug. 7. 06:07
 5/5 anonim ***** válasza:
Ma megnéztem a mi főzőnket, és azon is fordítva volt. Megjavítottam!
2017. aug. 31. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!