Erős zaj vagy pattogás hallható a hangfalakon
(földhurok)?
Figyelt kérdés
Sziasztok! A problémám eléggé összetett. Éveken át nem tudtam mi lehet az oka annak, hogy az aktív hangfalaimban folyamatos erős zaj és recsegés hallható. Később a hangfalakat és a kábeleket lecseréltem és a zaj megszűnt. Idővel beszereztem egy újabb hangfalpár t és hozzájuk egy erősítőt. A zaj ismét előkerült. Rátaláltam a földhurok kérdéskörre és beszereztem egy földhurok leválasztót, amit bekötöttem a számítógép és az erősítő közé. A zaj ismét megszűnt, de jelentkezett egy újabb csoda jelenség: lámpakapcsoláskor pattanás a hangfalakon… Ha az erősítőbe nem földelt tápkábelt csatlakoztatok a zaj megszűnik. Sűrűn előforduló jelenség még az enyhe áramrázás pl a fém dobgépeken vagy a számítógép csatlakozó részénél.
(eléggé összetett a rendszer: számítógép, aktív és passzív hangfalak, erősítő, passive mixer, passive volume control, dobgépek. minden kábel minőségi)
Tudnátok tippeket adni, hogyan szüntessem meg vagy a zajt vagy a pattanó hangot lámpakapcsoláskor? Örülnék, ha minden probléma megszűnne.
Próbáld ki, hogy akkor is van-e "pattanó" hang, ha máshonnan viszel áramot. A házban (esetleg kint) keress egy dugaljat, amin kevés (és nem nagy áramfelvételű) fogyasztó van. Hasonló jelenséget szüntettem már meg így. Próba cseresznye.
2015. jan. 15. 21:09
2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Már ezen is túl vagyok és nem vált be.
Földelés gondra gyanakszom első körben, illetve pl fellazult vezetékre a kapcsolóknál, ahol akad egy kis áthúzás
2015. jan. 16. 23:10
5/7 A kérdező kommentje:
Annyira jutottam, hogy kiderült a szimmetrikus és aszimmetrikus kábelek között volt némi hiba. Ez nem oldotta meg a problémát. A zaj halkabb lett. Egy elektroműszerész megnézte. A zajt mindenképpen a számítógép okozza, de abban hiba nincs. Azt javasolta szerezzek be valamiféle szűrőt 230/230-ra és az talán megoldja a föld/zaj gondokat.
2015. jan. 21. 11:05
6/7 anonim válasza:
ha a pc-be csak egy fülhallgatót dugsz, akkor is van zaj?
2015. jan. 21. 14:37
7/7 A kérdező kommentje:
Ha a pc-be fejhallgatót dugok, akkor van zaj. Nem teljesen azonos azzal, ami a hangfalakból jön, de hasonló. Ha a fejhallgatót a külső hangerőszabályzóba dugom, ami a hangkártyából kapja a jelet, akkor nincs zaj. A pc első fejhallgató csatlakozó ajzatért gondolom az alaplapi hangkártya felel, míg a küldős jelet egy másik (emu 1212m) hangkártya szolgáltatja, ami a hangfalakért/hangerőszabályzóért, külső jelért felel.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!