Akik még gyerekként, iskolában/közösségben agresszorok voltak, bántalmaztak (esetleg durvábban meg is kínoztak) valakit, de azóta más emberek lettek - Ti hogyan viszonyulnátok hozzá, ha az 'ex áldozatotok' próbálná felvenni a kapcsolatot?
Engem az 'ex áldozat' oldaláról érdekelne a dolog:
Ált. iskolában töltöttünk együtt 8 évet. Természetesen verés is volt, elég sokszor, verbális bántalmazásról/alázásról nem beszélve, viszont 2 alkalommal (amire én emlékszem, ugye lehet hogy én sem emlékszem mindenre) sajnos konkrétabb direkt kínzás is történt. Az eseteket itt nem részletezném.
Most úgy hozta a sors, hogy közel 20 év után egy munkahelyre kerültünk, és egy véletlen esetem összekötött minket.
Azt, hogy ne emlékezne rám, nem tagadhatja le, és szerintem nem is tenné : Amikor összefutottunk, én éppen siettem valahova, gyakorlatilag egy pillanat alatt kellett felismerjen, és csakis arcról, ugyanis aznap pont jelöletlen tartalékos munkaruhában voltam. Ő szólított meg.
Csak egy percre váltottunk szót... igaz egy perc semmi, de az alapján, ha a szemére és az arcára nem ismerek rá, kb. azt mondanám hogy most kvázi "összeegyeztethetetlen" a múltjával (pozitív értelemben ugye).
Én azon az állásponton vagyok most, hogyha megtudnám, kideríteném, vagy Ő vele beszélnék, hogy azóta tényleg teljesen megváltozott illetve valahol/valakinek/valamivel vezekelt a tetteiért, akkor nem akarok bosszút állni. Úgy meg tudnék bocsájtani neki a tartós traumáim ellenére is, de ahhoz én most biztosra akarok menni.
Eléggé eltérő területen vagyunk, de ha mindenképp méregetném magunkat, papírforma szerint ő felettem van. Értelmiségi körben, LinkedIn alapján egyetemet végezve, ami szintén egy "összeegyeztethetetlen" dolog. (iskolában egy erőteljesen buta, brutalista pszichopata volt, nem ritkán kettesekkel átevickélve)
Ugyanakkor nekem — nem kertelek — protekciós hátszelem is lenne, ha gondban lennék. (szó szerint értve : rokoni kapcsolatok miatt)
Ami viszont a nagyobb "fegyverem" -- ha erre rászorulnék --, hogy az elmúlt évek alatt konzekvensen, a "legrosszabb időkben" is tartottam magam ahhoz, hogy az összetartás és egymás segítése visz minket előre : emiatt sokan megszerettek, bíznak bennem, adnak a szavamra, "alattam" és "felettem" levők közül is egyaránt, sőt van 1-2 ember aki néha még a gondolataimat is lesi, hol segítsen. Ha nekik megmutatnám, hogy az az ember anno milyen maradandó fizikai/lelki sebeket okozott, elég sok alkalmazottnál aláásnám a személyét, ami előbb vagy utóbb de érintené, főleg hogy nálunk (amúgy néha sajnos) könnyen terjednek a pletykák, főleg ha valakit rossz embernek ítélnek meg.
Ti - ha voltatok a "másik oldalon", vagy a helyébe képzelitek magatokat - hogy látjátok? Agresszíven, támadólag lépnétek fel, megpróbálnátok előbb ellehetetleníteni a cég rendszerén keresztül (ha tudtok (bár nincs olyan hatalmi pozícióban, hacsaknem valakin keresztül elérne odáig a keze, nyilván ennek is van valamennyi esélye)); Vagy ha észrevennétek, hogy próbál "leinformálni" a másik fél, akkor inkább nyitottak lennétek arra, hogy a változást lássa rajtatok?

válasza:Én agresszor voltam általános iskolában, most pedig szellemi munkát végzek, junior, de viszonylag, a budapesti lehetőségekhez képest komoly szakmai pozícióban.
Kínos helyzet lenne, valószínű én kezdeményeznék a lehető leghamarabb, és próbálnám fölvenni a kapcsolatot az áldozattal. Nyilván nem úgy rohannám le, hogy Szevasz Nelli, Zsolti vagyok, bocs hogy testképzavart okoztam 7.-ben vagy Hello Bence, emlékszel amikor bezártalak egy órára a szekrénybe XD? , de én hoznám elő.
Egyébként ezek miatt osztálytalálkozókra sem járok, nekem is trauma, csak a másik oldalról.
A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni sajnos.

válasza:Tutira menni akkor tudsz, ha vele magával beszelsz erről. Nekem nagyon közeli ismerősöm volt olyan, hogy gyerekkorában bántalmazta az osztálytársait, mindenkit terrorizált. Senki nem értette, hogy miért. Csak felnőttként ismertem meg, nekem elmesélte, hogy az apja övcsattal verte. Volt, hogy bepisilt. Az apja egy köztiszteletben álló ember volt mindig. Ma is az. Az ismerősöm ma vezető pozícióban van, állatokat ment, mindenkin segít, aki rászorul. Hogy vezekel, vagy mi az oka, sosem kérdeztem.
Másik példa egy volt ált.isk. osztálytársam, aki engem is terrorizált. Egy igazi sheggfej volt. Az apja a városban nagyon elismert ember volt. Csak a halála után merte a család bevallani, hogy egy agresszor volt. A gyerkeit és a feleségét is bántotta.
Ezek a gyerekkori traumák nem mentesítik a bántalmazót, de általában a kegyetlenkedő gyerekeknél soha nem egy szerető családi hátteret találunk, ha kicsit megkapargatjuk a felszínt. Én a másodikként említett személynek megbocsátottam, de nem kívánok vele soha többé, semmiféle kapcsolatot ápolni. Ma normális életet él, nincs családja, de semmi baj nincs vele. Nem szomjazom bosszúra, nem lehetetleníteném el, megtartom a véleményemet. Mindenkinek jár az új esély. Az, hogy te mit lépsz, rajtad múlik, de ha tényleg megváltozott, nincs okod tönkretenni az előmenetelét. Légy nagyvonalú.

válasza:

válasza:#3, #4 Sorry, de szerintem egy kicsit most elbagatelizálod a témát.
Valahol értem amit mondasz - amúgy én is néztem a sorozatot -, de...
Maradjunk annyiban, h. volt eset amikor örültem volna annak, ha megáll ott a történet ha két órára bezárnak a szekrénybe. Annyit mondok, volt, amikor órák után előkerült egy öngyújtó és egy valahonnét kitört üvegdarab.
Plusz, ha úgy nézzük, ugye Ő is részese volt - HA nem az oroszlánrésze annak -, hogy egy életre méllyen nyomasztó legyen számomra a tanulás; ennélfogva nem is tanultam tovább. Az érettségi letételéig még el tudtam vergődni, de utána kész. Egyetemnek többször nekifutottam, hiába volt teljesen más közeg... évekig vergődtem, mire feladtam. Nyelvtanulás úgyszintén.
Ő viszont úgy látszik egyetemet végzett, auditor képzéseket folytatott...
Itt azért van egy hang a fejemben, ami dühöng, hogy nincs igazság; mondjuk úgy.
Tény, nem lehet mindent ennek az embernek/alaknak a nyakába varrni, máson is múltak a dolgok, meg rajtam is. Ahogy pl. az is rajtam múlt, hogy engem anyám is vert (vagy veretett 🙄), apám verései mellett, ill. ő is "szeretett" alázni, minden fronton. [csak ők mondjuk most már vezekelnek... mindegy, ez már más történet] -- mégsem bántottam soha senkit, sem rokont, sem ismerőst, sem felebarátot, sem állatot.
Viszont emiatt én szigorúbb is vagyok abban, hogy az "apám vert" mentséget nem igazán fogadom el mástól.

válasza:

válasza:

válasza:Én úgy tekintek magamra, mint aki bántalmazó volt általánosban. Volt pár gyerek, akiket csúfoltak, és nem kiálltam mellettük, hanem én is gúnyolódtam, részt vettem a bántásban, ha nem is fő karakterként, meg nem is feltétlenül direkt módon velük szemben. (Kibeszélések voltak meg olyan, hogyha valaki hozzáért az egyik ilyen gyerekhez, akkor beletörölte a "Pisti-betegséget" másba és indult egy kb fogócska, amiben ha megfogtak, kergettem valaki mást. - féltem, hogy én is ki leszek rekesztve, ha nem)
Fizikai bántalmazás nem volt. 3 vagy 6 évig tartott
Illetve még van, azt már nem a kirekesztett gyerekekkel, hanem pont hogy a "menők" ellen követtem el. Egyrészt volt egy csaj akit szivattam szervezetten (nem túl komoly, inkább csak ilyen könnyedebb ártalmatlan prankek, a gond az volt, hogy szándékosan piszkálni akartam egy kicsit - mint bosszú, amiért hetente cserélte a barátnőit) meg volt még egy pár ember, akik megbíztak bennem párkapcsolati témákban, és tanácsot kértek. Én meg nem feltétlenül a legjobb tanácsokat adtam, néha megváltozott a véleményem hogy merre lenne érdemesebb vinni. Félig azért mert magam se tudtam 13 évesen nulla tapasztalattal, félig mert tetszett az egyik. De nem lett semmi nagy következménye, nem én szakítottam el őket egymástól vagy ilyesmi, sőt szerintem volt hogy segítettem is, de azért kavartam kicsit a sz.rt)
Szóval ilyesmik voltak, bánom és abszolút nem gondolom, hogy rendben volt, amit csináltam. Nagyon igyekezni fogok, hogy a jövőbeli gyerekeim ezt egyik oldalról se éljék át.
Ha találkoznék valamelyikkel? Nem lenne semmi, néha találkozom velük. Szerintem nem tart engem senki felelősnek, de persze bocsánatot kérnék, ha feljönnének azok az időszakok témának. Meg többször is elismertem társaságban, hogy milyen sz.rkavaró voltam, mennyire gonoszak tudnak lenni a gyerekek, én is.

válasza:"Most lehet, hogy azt hiszed meg tudod bosszulni, aztán mégis fordítva csattan az ostor."
Vannak pillanatok, amikor belül elragad egy erős indulat, hogy "aqvaélet" mennyire igazságtalan, és miért ne vegyek bosszút. Ilyenkor azt mondja egy hang, hogyha akadályozom az előmenetelét, azzal arányában nem is állok komoly bosszút, bizonyos szempontból eleve többre vitte - amiben engem meg közvetetten részben megnyomorított -, ha valami történne is melóhelyen, ami rajta csattan, csak 1-2 évvel veti vissza egy picit, aztán kész, továbbáll és folytatja. Miközben én meg ugyanúgy cipelem tovább a tőle kapott terheket.
De ez a belső hang. Nem, továbbra sem akarok bosszút, kivéve egyetlen esetben : ha továbbra is meg lenne az a morbid oldala a felszín alatt, és amit elért, azt nem változásból érte el, hanem továbbra is pszichopataként másokon gázolgatott tovább.
De ami infókat eddig összeszedtem róla (és személyesen eddig senkinek se mondtam el a 𝘬𝘰𝘮𝘰𝘭𝘺 𝘦𝘴𝘦𝘵𝘦𝘬𝘦𝘵), az alapján optimistán állok hozzá. Még nem veszek semmit sem 100%-ra, a munkakörében eleve fordulnak elő törtető "farizeus" típusú alakok is, de azért pár dolog gyanús (pozitívan).
Egyébként egy embernek, akinek van bejárása hozzá, bár viccesen, de mondta, lehet h. benéz hozzá és említi a dolgot.
Én most egyenlőre úgy vagyok vele, h. kivárom, ha eljutnak hozzá az 𝘪𝘯𝘧𝘰'𝘬, hajlandó-e ő kezdeményezni. Az is lehet pl. jelzésértékű, úgymond.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
vagyis nem számít hogy valaki 30 éve ott van, és 50 éves, vagy 1 hónapja van ott és 18 éves totál pályakezdő, ugyanannyit kapnak. egy forinttal se többet. Hogyan viszonyuljunk egy ilyen helyhez?
Ez mindig is érdekelt, hogy ők általában jól megértik a másikat, szimpatizálnak egymással? Mert hogy ugyanolyanok, gondolom emiatt rokonszenv van köztük. Vagy előfordulhat olyan, hogy egymást is fúrják, vagy konkurenciaharc van közöttük és kölcsönösen akarják a másikat...
pl valaki azt mondta, hogy "addig van szabadság, amíg nincs gyerek." Aki nem szeretne gyereket, az miből vezeti le,miből indokolja, hogy nem szeretne? A fenti mondat az csak egy példa, kérem, ha nem érzitek igaznak magatokra, hogy mikor megállapítottátok, hogy nem...
Ezen belül is a házastársi hűség érdekelne. Például a katolikus keresztény embereknél ez egyértelmű, mert ugye parancsolat is vonatkozik rá, de hogyan működik mindez a materialista szemléletű embereknél? Náluk fontos az pl, hogy a családjukba születendő gyermek, az a...
Bántják egymást? Milyen ott a légkör? Valakinek van tapasztalata a témával kapcsolatban?
Van bennük megbánás, szégyenérzet ?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!