Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Miért terjedt el a magyar...

Miért terjedt el a magyar köztudatban az, hogy házban lakni minden esetben minőségibb életet jelentene, mint mondjuk lakásban?

Figyelt kérdés

És vannak is a tipikus érvek, amik alapján elméletileg tényleg lehetne jobb. De a magyar gyakorlatban ez sok esetben még egyenesen rosszabb. Sorolok is párat ezekből:

- Friss, jó levegő, egészséges élet, egészen addig amíg nincs vegyestüzelésű közeli szomszédod aki szeméttel fűt, meg az udvaron is szemetet éget, meg hulladékfát körfűrészel egész nap mellékesbe, plusz a romos szakadt aszbesztos hullámpalát odarakja a kerítésed mellé nagy kupacokba. Esetleg kerten belül is romok és szemétkupacok, egyre több egérrel és patkánnyal.

- Csend, béke és nyugalom, egészen addig amíg oda nem kerül az ugatós kutya, kertben zenélő szomszéd, korareggeli flexelő, fűnyírózó, műhelyben kalapáló jóember. Vagy gyerekzsivaj, rosszabb esetben magánovit vagy napközit nyitnak mellétek az elmés szomszédok.

- Meghittség, privát tér egészen addig, amíg oda nem építenek pár emeleti ablakot ami a kertetekre nem néz, vagy mondjuk a legszebb kiülős részetek mellé kerül a szomszédban a kutyakenel, ahol a derék Brúnó kutyus a család egykori szeme fénye tengődik aki sosincs sétáltatva, így az erősen húgyszagú és szr*szagú kennelben őrjöng szegény egész évben bezárva, folyamatosan a semmit ugatva. Esetleg jó kis komposztáló a kerítés mellett, amiből örökké árad a förtelmes bűz.

- Nagyobb tér, jobb térérzet, aztán a számlákon megy a fillérezés, fűtésre nagyon vigyázzál és írogassad fel félnaponta hogy mikor mennyi, nehogy átlépd a borzasztó rezsicsökkentős limitet. Egyre több takarítani és felújítanivaló, az évek alatt minden leromlik.

- Minőségibb szomszédok, miközben simán lehet mindenféle simlis ügyvéd meg bűnöző meg politikus a szomszéd, újgazdag kihaénnem prolik, vagy sima átlagos taplóbb család, ahol se a szülők, se a gyerekek nem képesek emberi módon viselkedni. A magasabb árszabás sajnos már régóta nem jelent automatikusan minőségibb szomszédokat.

És akkor még ott van hogy sokszor autókázni kell mindenhova, nincs rendes tömegközlekedés, nincs infrastruktúra rendesen kiépítve, zöldmezős beruházás a semmiben, vagy rosszabb esetben a lepusztult leromlott falusi részen újépítésű házak. Plusz a kertet, ház előtti részt, árkot is gondozni kell télen nyáron, nem lehet elhanyagolt mert akkor bajba kerülsz. És sokkal drágább is az m2 ár, felújítás ára, és itt mindent magadnak kell fizetni és javítani, lehetőleg azonnal, mielőtt egyre több dolog rád rohad.

Na most ezek tudatában miért hiszik még mindig csomóan azt, hogy a családi ház lenne a létezés csúcsa?

jún. 24. 20:09
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
77%
Mert egy családi házas övezetben nincsenek úgy egymás fenekeben az emberek, mint egy panelben
jún. 24. 20:25
 2/23 anonim ***** válasza:
62%

Mert egy panelban ugyanezek a problémák megvannak, csak nem KÉT szomszédod van, hanem alul-felül, jöbbról-balról , plusz még egy csomó másik lakás is áthallatszik.

Emellett egy lakásban ha WC-re mégy, azt is hallja az összes szomszéd, ha netán szexelsz, azt is, ha kihúzod a rekamiét, a szomszéd dühöng, hogyegész éjjel bútorokat tologatsz, ha a gyerek netán ugrál valamiért, a fél lépcsöház neked esik.

Arra nincs lehetöséged, hogy kiülj a szabadba - a kert mindig ott van egy háznál -, legfeljebb valamelyik parkba mehetsz, de ahhoz rendesen fel kell öltözni odamenni, közlekedni.

Egyébként meg a felsorolt (ál)problémák többsége nem fordul elö, csak a te fejedben van jelen ilyen mértékben.

jún. 24. 20:35
 3/23 A kérdező kommentje:

#1 elméletben igen, tényleg sokat számít hogy nem közvetlen falszomszédok. De sokan az ikerházakat sőt sorházakat is ide sorolják. Vagy akár az olyan sorházakat, amik apró telekre épülnek, és rengeteg ilyen sorház van egymás mellett. Ott szinte ugyanúgy hallanak mindent. Meg elég egy erősebb mélyláda, az összes környékbeli házat átjárja.

#2 na a kómásan/alul öltözve kertbe kimenni az talán valóban előny, elfelejtettem felsorolni. De hogy parkba kéne utaznod lakásból azt erősen cáfolnám, a legtöbb lakótelepen akár a közvetlen közeledben is lesznek kisebb nagyobb parkok.

Álproblémák lennének? Te talán nem ebben az országban élsz? :D Illetve ajánlom böngészni a lakóhely szomszédok kategóriát. Nem igazán álproblémák ezek, még ha itt ott kicsit sarkítottam, akkor is. Ezekből még 1-1 is sokszor túl sok. De általában több is van.

jún. 24. 20:41
 4/23 anonim ***** válasza:
84%

Városiként már semmit nem ad a tömegközlekedés nekem, amikor autóm és motorom is van. Olyan neveletlen kölykök laknak felettünk hogy 13 évesen is egy 5 éves szintjén van, mi 13 évesen már lent játszottunk nem fent ugráltunk, ha éjszakából jövök haza azért nincs pihenésem mert ezek már kelnek 7kor és megy a bál.

Azért egy rendbetett ház kiszolgál élete végéig, egy 30-40 éves friss tulajt, itt nincs állandó jégeső, hatalmas viharok amik miatt pár évente új tetőt kell csináltatni.

A panellakás lehet hogy szerkezetileg jó, de vezetéket, csőhálózatot tekintve nem, és ezekkel nem foglalkoznak, azok a csövek vannak még bent amikkel megépültek ezek a tömbök.

Én szabadulnék a lakástól így 34 évesen, fiatalon is ilyenben laktam, akkor még kényelmes volt mert nem érdekelt a videojátékozáson kívül semmi, most már érdekel a kertészkedés, zöld terület.

jún. 24. 20:42
 5/23 A kérdező kommentje:
#4 hobbitelek, esetleg városi közösségi kertek? Zöld területnek meg ott vannak a kirándulós övezetek, természetjárás.
jún. 24. 21:04
 6/23 anonim ***** válasza:
85%

Kertes házban élek, egyik oldalon sincs szomszédom, nincs a fenekemben senki. Senkit nem zavar, ha dübörög itthon a zene vagy hangosan nézek filmet, esetleg korán/későn megy a mosógép/porszívó. Egy szál bugyiban és trikóban ücsörgök a teraszon és eszem a dinnyét, nézem a naplementét, miközben a fiam a kertben focizik vagy a kutyákkal bohóckodik. A pincébe bedobálom a boltban vásárolt cuccokat ahelyett, hogy 3 emeletet cipelném.

Inkább rendezem a kertet, nyírom a füvet, mintsem egy panelben hallgassam a szomszédokat és nézzem a betondzsungelt.

jún. 24. 21:04
 7/23 anonim ***** válasza:
25%

Itt Borsodban már nem lehet nagyon telket tartani mert a cigányok ráteszik a kezüket, meg azért a garázs is el kell egy hapsinak.

jún. 24. 21:06
 8/23 anonim ***** válasza:
76%

"a legtöbb lakótelepen akár a közvetlen közeledben is lesznek kisebb nagyobb parkok"

Ahol nincs semmi lehetöség pihenésre, mert az összes gyerekesek oda mennek, hogy ki tudja magát tombolni a gyereksereg, azaz kiabálás, rohangálás van - ami nekik jogos -, de nelem, ha pihenni, lazítani akarok, minden, csak nem jó.

Egyébként meg az semmit nem jelent, hogy itt a szomszédok kategóriában sokan emlegetnek problémákat, arról ugyanis senki nem ír ki kérdést, miért jó a szomszédokkal a viszonyt. Másrészt meg ha tényleg megnézed, az ottani kérdések igen nagy többsége pont a panelszomszédokkal foglalkozik, nagyságrendekkel kevesebb a házban lakók problémái.

jún. 24. 21:30
 9/23 anonim ***** válasza:
100%
Pont nem érdekel semmilyen flex, kutyaugatás, fúrás és egyebek, de még a forgalom zaja sem (nem a halál faszán lakom családi házban, 30 m-re van a buszmegálló, 100-ra vasútállomás). Jó minőségű ablakok vannak, becsukom és konkrétan alig hallani valamit, mert a szomszédok sem a számban élnek és nem is fognak még akkor sem, ha mondjuk a mellettünk levő telket beépítik. De ha nagyon zavarna valami, betennék egy füldugót is. Hozzászoktam a társasházban, csak ott épp az sem ért semmit a nyomorult kölykök dübörgése, tombolása, lakásban labdázása ellen (de a legszebb emlék még mindig valaki bugyogós fingása volt a kádba Szenteste). És nekem sincs kedvem alkalmazkodni senkihez, hogy mikor moshatok, porszívózhatok, klopfolhatom a húst stb stb, itt meg akkor csinálom, amikor akarom. Soha ebben az életben nem költöznék vissza önszántamból semmilyen lakásba vagy akár csak közös falra bárkivel (tehát sorház, ikerház is kizárt). A rezsim meg nem több, mint pl egy szabályozhatatlan távfűtéses vagy szimplán panelprogram nélküli panellakásé, mert nem egy hodály méretű házban lakom és jó a szigetelés is. A kerttel meg van munka, de azért van kertem és nem egy lebetonozott udvarom, mert szeretem a növényeket, gyümölcsfákat.
jún. 24. 22:02
 10/23 anonim ***** válasza:
79%

Én egyetértek a kérdezővel. Nagyon sokan idealizálják a kertesházat, de a szomszéd kutyája és vagy őrjöngő gyerekei ugyanúgy megkeseríthetik az ember életét, mint a panelban. Sőt, a paneles kutyáknak van egy eltagadhatatlan előnye: legalább éjszaka nem ugatnak, ellentétben a kertes házasokkal, ahol az éjszaka a fő "műszak", miközben a panelkutyák (ideális esetben legalábbis) alszanak a gazdival együtt. Az infrastruktúra hiánya (tömegközlekedés nehézsége, boltok távolsága-drágasága) szintén egy vitathatlan velejárója a kertesházaknak, miközben a lakótelepeken nincs ilyen gond. Laktam mindkét helyen, és tudom, milyen az, amikor szombaton már 10:00-kor nincs az egyetlen falusi Coop-ban se hús, se kenyér; aztán hétfőig nem is lesz. A szembeszomszédunk egy idegbeteg kutyagyűjtő volt, gyakorlatilag számon sem lehetett tartani, mikor hány kutyája volt, de hogy valamelyik mindig pofázott, az is biztos. Az utcában (egysávos, kis forgalmú, tipikus falusi utca) lakó a tízfős ovis osztag valahogy mindig a mi házunk környékén ugróiskolázott (néhány házzal fentebb lakott egy testvérpár, így náluk volt mindig a találkozó) stb stb. Igen, vannak emberek, akik egybenőnek a termőfölddel, és vannak akik nem. Én utóbbiba tartozom, és minden egyes fűnyírás, hólapátolás felért egy kínzással. Írta valaki, panelban nincs lehetőség természetben üldögélni; hát, ha nincs erkély, valóban nem lehet, de ha van erkély (nekem márpedig van), akkor órákat lehet kint lenni. Ráadásul magas emeleten nem is bámul be senki, illetve vélhetően bemászni sem fognak. Sőt, a szúnyog és a légy is kevesebb, mint a föld-szinten.

Természetesen nem óhajtok demagóg lenni: a panelnek is van átka bőven. Nekem oldalsó szomszéd nincs, és az alsó is viselhető, de a felső tönkreteszi az életem. Pedig nem csinál semmit, csak közlekedik az átkozott régi parkettáján és minden lépése tőrdöfés a szívembe. Pedig egy ötvenkilós egyedülálló nőről van szó, és "rászólni" se szólhatok, mert szimplán csak jár a lakásában, semmi rosszat nem csinál. Ez első lakás, örülök, hogy egyáltalán ezt sikerült megvennem - de hosszú távon az a cél, hogy liftes ház legfelső emeletére költözöm, még pedig olyan lakásba, amelynek csak egy oldalról van szomszédja (és igen, van erkélye). Az ilyen az egy álom-otthon, legalábbis számomra. Addig pedig marad a fehér zaj-relaxzene egyszerre járatása. De a kertes házban a dögök miatt ez a menekülési zaj folyamatosan (!) kellett, hogy menjen, itt pedig csak akkor, amikor rájön a járkálhatnék (napi 2-3 óra). Tehát én előrébb vagyok azzal, hogy eljöttem a kertesházból és nem is vágyom vissza.

33f

jún. 25. 00:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

A Fidesz elhagyása és köztudatba robbanás előtt ki volt Magyar Péter letudja írni vagy tud linkelni néhány cikket róla valaki ezekből az időkből?

Azzal tisztában vagyok, hogy ő is Fideszes volt aki ráadásul most még el is árulta őket. És most messiásnak adja ki magát, de 2026-ig szerintem ki fog még jönni a valódi énje. Ahogyan Jakab, MZP-nek is kijött utóbbinak elég rövid idő alatt. De mielőtt a fő kérdésben...

A magyar köztudatban miért terjedt el az a borzalmas tévhit, hogy a forint gyenge? Amikor távolabb nem is lehetnének a valóságtól.

Az euró 400 forintos árfolyam körül táncol. 15 évvel ezelőtt 280 forint volt, de előtte is benézett egyszer 300 fölé. De vegyük a 15 évet alapul. Mennyibe került akkor egy kiló kenyér? 95-100 forintba. Most mennyibe kerül? 900-1000 forintba. Mennyibe került egy...

Stohl András mitől olyan nagy színész a magyar köztudatban? Melyik szerepe volt emlékezetes alakítás és miért szerepeltetik ennyi darabban?

Őszintén megmondom, hogy én nem értem körülötte a felhajtást. Nem rossz, nem rossz, eddig 2 darabban láttam, de nekem nem okozott maradandó élményt. A filmjei közül pedig szerintem az összesben riapcskodik, hatásvadász módon játszik, túljátssza a szerepeit, túlzott a...

Vajon véletlen lehet, hogy ez a Magyar Péteres sztori folyik szinte a csapból egész nap és ez van beültetve a köztudatba?

Ugye nem lesz a 2022 választáshoz hasonló "meglepetés" ami 2022 augusztus 1-e után történt vagy ehhez hasonló kis finomság, mert valamiképpen nagyon nem füllene hozzá a fogam. Kinek mi a véleménye erről?

Miért él az a köztudatban, hogy a magyarok alacsonyak amikor mi vagyunk az egyik legmagasabb nép?

Én legalábbis mindig azt hallottam, hogy a magyarok alacsonyak…Vagy nem is ez lenne a köztudatban, csak én érzékeltem úgy?57 országból itt mi vagyunk a 7. legmagasabb nép, átlagmagasság alapján.Majdnem hogy csak a skandináv országok előznek meg:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!