Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Budapestiek akik etalonnak...

Budapestiek akik etalonnak érzik magukat a lakhelyük miatt?

Figyelt kérdés

Írjátok meg miért érzitek magatokat menőnek ez miatt

Írjátok meg hol születtetek és hány évesek voltatok amikor a nagyságos helyre költöztetek?

Mert tapasztalataim szerint a betelepültek között zajlik ez....

Írjatok kerületet is

tegnap 14:55
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig ezen kattogsz?

Szerintem érdemes lenne szakemberrel átbeszélni a komplexusaidat.

tegnap 15:30
 2/20 A kérdező kommentje:
Mi van? ez az első ilyen kérdésem xdd
tegnap 15:37
 3/20 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy etalonnak érzi magát valaki? Az milyen?

Én vidékről, Vas megyéből költöztem 31 évesen valamikor 2010-ben, jelenleg a XIII. kerületben lakom. Vannak előnyei és hátrányai is a fővárosi életnek.

Mire gondolsz?

tegnap 15:39
 4/20 anonim ***** válasza:

Kérdés, kinek mi az etalonnak érzés vagy lenézés. Valakinek már az is, ha vki leírja, hogy ő személy szerint nem tudná az életét elképzelni kisvárosban vagy faluban, mert nem olyan az életvitele, vagy hogy vidéknek nevezi azt, ami nem Bp. (és nem értékítélet miatt, hanem mert van ilyen jelentése is a szónak... pl. a Vidéki Színházak Fesztiválja sem tanya- meg faluszínházat jelent, hanem benne vannak a nagyobb városok, megyeszékhelyek is).

Én nem érzem magam lenézőnek. Az egyetlen dolog, amiben talán az vagyok, az az, hogy vannak olyan visszamaradott, manapság főleg falvakban észrevehető szokások, amikkel elvben nem értek egyet, és arról szoktam is beszélni, ha releváns a témához (pl. az erotikus, közönséges felhangú lagzis játékok vagy az asszonyverés), és azt néha meg szokta jegyezni, hogy olyan stílus (de nem is állítom, hogy Bp-n nem létezik, csak ritkább).

Én is azt tapasztalom, hogy a legdölyfösebbek között inkább azok vannak nagyobb számban, akik vidékről jöttek fel, és azt gondolják, már azért ők "letettek ám valamit az asztalra" meg tisztelni kell ám őket, ők a nagyasszonyok / kiskirályok azért, mert feljöttek Bp-re és itt laknak (főleg akkor nevetséges sztem, amikor kb. annyit értek el, hogy feljöttek koliba és felvették őket egy egyetemre, ami azért nem a Himalája megmászásával egyenlő, na... engem is felvettek egyetemre, nem gondoltam akkor, hogy emiatt én lennék a világ közepe). De azt is meg kell jegyeznem, hogy a legszerényebb, legkedvesebb ismerőseim is főleg a betelepültek közül való, tehát ott a szélsőségek felé való kilengés nagyobb, mint a született bp-iek közül.

37 éves vagyok, nő, Újpesten születtem, laktam Zuglóban, jelenleg Józsefvárosban.

tegnap 15:42
 5/20 A kérdező kommentje:

Hát figyelj, engem ez a téma sokáig elkerült szerencsére, pár éve viszont belekerültem ilyen társaságba, régóta nem élek már Bp-en, de gyakran kell menni minden egyéb miatt. Neten próbálok társaságot keresni, gondolom senki sincs meglepődve h szinte mind Bp-i lakos (többsége nem is ott született).

és igen, hátrébb soroltak mindig mert nem ott lakom. És főleg azok és formáltak véleményt, akik vidéken nőttek fel és csak beköltöztek. Meg ők nem utaznak hozzám, mert utálják vidéket, unalmas, menjek én. Hát már annyira hátrébb sorlódtam h alig értek már rám. Nagyon nem terveznek, és hát hozzám tervezés kell mert nem vagyok Bp-i

A másik kedvencem hogy ha fejlődni akarok akkor bizony ott kell lakni...(ő szerintük)

tegnap 15:43
 6/20 A kérdező kommentje:
Ja igen szoktak menőzni és hazaköpni hogy hát a Bp-i élet így meg úgy, hogy náluk otthon ilyenek meg olyanok az emberek, bezzeg a Bp-ek mennyivel nyitottabbak (közben 99%-a vidéken született és nőtt fel akikről beszélnek)
tegnap 15:43
 7/20 anonim ***** válasza:
58%
Ki bántott, kicsi?
tegnap 15:48
 8/20 anonim ***** válasza:
100%
6: azért kérdés, hogy ki honnan származik. Apukám pl. kis faluból származik, és amikor mentünk a nagyanyámat meglátogatni, azért jobbára visszamaradott hozzáállást láttam az emberektől meg kóstolgattak is. 18 éves lányként több oldalról megkaptam azt, hogy mi az, hogy nincs még komoly udvarlóm, mi az, hogy nem szoktam háromfogásos ebédeket főzni, női nem szégyene vagyok, mikor fogok gyereket szülni, hallottam több embert fikázni a nem magyaros konyhát, ócsárolni a melegeket, piszkálni a kisfiúkat, ha sírtak vagy nem szerették a focit. Jó, mondjuk ez uszkve 20 éve volt, lehet, azóta pont ott jobb a helyzet. De azt teljesen megértem, ha vki ezt a hozzáállást nem szereti és jobban szereti a fővárosi, elfogadóbb, liberálisabb közeget.
tegnap 15:48
 9/20 A kérdező kommentje:
8-as, ez inkább generációs különbség nagyrészt
tegnap 15:50
 10/20 anonim ***** válasza:

Ez sokkal általánosabb viselkedés, nem csak BP vs vidék felosztásban létezik. A külföldön élők Magyarországról nyomják ugyanezt, a gyerektelenek a gyerekes létről.

Nemrég a fényképezőgépemre kaptam meg, hogy szar Canont adjam el, mert csak a Sony a jó. :D

tegnap 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

A Budapestiek miért hiszik azt, hogy az ország többi része nem létezik?

Szerintük van Bp meg azon kívül vidék, mindenki suttyó meg vidéki paraszt aki nem ott él, közben meg főleg a Pesti oldal egy utolsó utáni putri, teli szeméttel, csövessel meg testvírrel a rosszab fajtából, legalább is 6 éve még az volt, azóta szerencsére nem volt...

Budapestiek, ti mennyire vagytok lokálpatrióták a saját kerületetekkel?

Bizonyos kerületekben erősebb a lokálpatrotizmus, pl Csepel, Kőbánya. Valahol gyengébb.Írjátok meg, és hogy melyik a kerületetek, miért vagytok iránta lokálpatrióták? Mióta laktok ott? stb.úgy tudom a kőbányaiak a kórházukkal kapcsolatban is ilyenek, sok posztot láttam...

Budapestiek használjátok még a közért szót?

Bárki írjon aki valaha élt Budapesten, az is aki már nem ott. Írjon az is aki ott élt de elköltözött illetve az is aki betelepült oda Aki máshol él, máshová költözött, vagy máshonnan költözött írja meg honnan és hogy ott használták e a közért szót. Minden esetben...

Miért mondják sokan (főleg budapestiek) hogy az agglomerációba költözéshez mindenképpen szükséges autó?

Agglomerációban élek 13 éve, nem tapasztalok ilyesmit. Persze sok hülye a sarki pékségbe is kocsival megy, de ez emberei hiba, nem a körülmények kényszerítik rá őket. Egyébként pont Budapesten ültek sokan mindig kocsiba ha kellett valami, mert nem a sarki közértbe...

Budapestiek! Hogyan szereztek tapasztalatot a magyar vidéki életről?

Az iskolában mindenki tanul természetismeret-, földrajz-, biológiaórán a tanyasi állatokról, az ország más részeiről (a vidékről), de ott, a betondzsungelben nem feltétlenül adódik lehetőség ezeket közvetlen közelségből megismerni. Vidékiként mondom, hogy Budapest...

Budapestieknek van penzuk lakasra, hazra?

Brutalis nezni milyen arak vannak az ingatlanpiacon, de Pest meg erre is ratesz par lapattal. Az, hogy egy 50 nm-es lakas 70 millioba kerul nagyon durva. Ertem, hogy a fizetesek azert magasabbak, de van ra penzuk az ott elo embereknek?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!