Örökbefogadott gyermeked testvére megkeresése?

Figyelt kérdés
Még nem aktuális, de érdekel a véleményetek. Öf gyermekem van, akit nyíltan fogadtunk örökbe, tudok arról, hogy van egy bátyja- a fiam is tud róla- tudom a nevét, én "ismerem" a face oldalát. Ha minden igaz, a srác nem tud az öccséről. (elváltak már, a fiút apja nevelte). A fiam most 12 éves a srác 18-19 éves körüli. Mivel a fiam még "kicsi" , nem fogom megkeresni, de érdekelne ti mit tennétek ebben a helyzetben, ha majd jogilag is kereshetné a fiam (2 év múlva). Tudod, hogy a fiú nem tud róla.. közben a te fiad tud róla, érdekli is... (suliban családfát kellett csinálni és mondta, hogy nekem van még tesóm - nincs titok ) . A lényeg: ti mit tennétek ebben a helyzetben amikor már jogilag is rendben van?

márc. 8. 00:28
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
93%
Semmit. Én nem bolygatnám fel senki életét. Amúgy nem 18-nak kell lennie jogilag?
márc. 8. 01:40
 2/20 A kérdező kommentje:
Testvért 14 éves korban kereshet, 16 évesen az öf szülők beleegyezésével a vér szerinti szülőt, 18 éves korban, senki beleegyezése nem kell, kereshet akit szeretne. Tényleg nem tudom mivel teszek jót.. én magamból kiindulva szeretném tudni, hogy van egy tesóm.. nehéz mind a két oldalt "nézni".. fiam oldaláról jó lenne, de a másik oldalról??? Van még időm, de olyan baromi gyorsan telnek az évek, tényleg nem tudom mit csináljak...
márc. 8. 02:02
 3/20 A kérdező kommentje:
pláne, hogy igazából nem kell a gyámügy segítsége, nélkülük is tudom ki az, akit keresne...
márc. 8. 02:27
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Én semmit. A gyerekem joga erről dönteni, nekem meg tiszteletben tartani. Én nem beszélnék erről, hogy ne eroltessek semmit. Ha tud róla a gyereked, az elég. Ha kérdez róla, akkor válaszolsz és ha segítséget kér, akkor megadod. Annyit még mindenképpen hozzafuznek, hogy még véletlenül se Facebook-on még hasonlokon keresgesd, hanem a hivatalos kapcsolatfelveteli úton.
márc. 8. 06:58
 5/20 anonim ***** válasza:
25%

Ha a másik gyerek anyja lennék, és megtudnám, hogy a tudtom és hozzájárulásom nélkül megkerestétek őt, nem maradna hajad, pedig egy rohadt békés ember vagyok, még véletlenül sem bántottam soha, senkit.

Úgyhogy a minimum, hogy a szülőt megkeresed és vele megbeszéled.

márc. 8. 09:09
 6/20 anonim ***** válasza:
83%

5

A másik gyerek nagykoru, tehát anyunak semmi köze hozzá. Magánvéleményem, hogy anyu igencsak hm mondjuk úgy nem szimpatikus teremtes, ha nem volt benne anyni, hogy elmondja a gyerekének, hogy van egy testvére. Nem, nem kell a szülőt megkeresni. A gyereket sem, legalábbis nem a kerdezonek és nem Facebook-on meg hasonlókon. Majd az örökbefogadott gyerek, ha uyg gondolja, akkor megkeresi a testvérét-a hivatalos módon. A kérdezőnek mindenképpen ezt kellene erőltetnie, ha a gyereke valaha is azzal jönne, hogy meg akarja keresni a bátyját. Eleve beteges dolognak tartom, ha Facebook-ön lelkeskelődik utána.

márc. 8. 09:15
 7/20 anonim ***** válasza:
0%

anyu igencsak hm mondjuk úgy nem szimpatikus teremtes, ha nem volt benne anyni, hogy elmondja a gyerekének, hogy van egy testvére

Nekem meg te nem vagy szimpatikus, na bumm.

márc. 8. 09:46
 8/20 anonim ***** válasza:
27%

"Nekem meg te nem vagy szimpatikus, na bumm."

Az érzés kölcsönös.

márc. 8. 10:41
 9/20 A kérdező kommentje:

Drága 5-ös: ha hivatalos úton keressük majd meg, akkor se fogja a gyámügy az anyát megkérdezni, mint ahogy írták nagykorú, így az anyjának semmi köze hozzá. De én kb másfél évente küldök képet a szülőanyukának, akkor szoktunk 2-3 mondatot is beszélni és én minden alkalommal elmondom neki, hogy mondja vhogy el a fiának hogy van egy tesója mert nem szeretném ha a fiamtól tudná meg ha sor kerülne rá. Szóval, én szóltam neki ;)

Természetesen eszemben sincs erőltetni, nem is fogom, majd a fiam eldönti mit szeretne.

Leskelődik utána a fene. 2 évente ránézek, hogy él-e még (mármint az oldal) vagy letörölte magát.

márc. 8. 18:58
 10/20 anonim ***** válasza:
0%

"Leskelődik utána a fene. 2 évente ránézek, hogy él-e még (mármint az oldal) vagy letörölte magát."

De minek? Ez is leskelődés és totál felesleges

márc. 8. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Örökbefogadás esetén vissza lehet kerestetni az eredeti anyakönyvi kivonatot (amin a születési név szerepel)?

'90-es években születtem, 9 hónappal a születésem után lett kiadva a születési anyakönyvi kivonatom, amin a "mostani" nevem szerepel. Már felnőttként találtam egy kórházi zárójelentést az én adataimmal, viszont más a nevem és a 2 szülő neve is. Az áll benne hogy 2...

Örökbefogadáson gondolkozik valaki?

Mi párommal béranya programot szeretnénk külföldön, de eléggé drága..itthon esélytelen, de gondolkoztunk az örökbefogadáson szintén külföldről. Más melegpároknak van ilyen vágya?

Miért mindenki csak 2 év alattiakat akar örökbefogadni?

A 2 év alatti gyerekekkel van a legnagyobb szívás és bizonytalanság: nem tudsz dolgozni, 0-24 órás felügyelet, a válások többsége is babakorban történik, a gyerek vérmérsékletéről semmit nem tudsz, ráadáaul éveket kell várni.

Örökbefogadásnál elválasztható az örökbefogadott gyermek a fiatalabbik, rosszabbik esetben részben általa gondozott testvérétől?

Például, ha valaki szeretne örökbefogadni egy idősebb korú, 6-7 éves gyermeket, aki korán kényszerül önálló tevékenységet folytatni, és részben gondoskodik a kistestvérről. Viszont örökbefogadóként tegyük fel (nyilván), jobb életet szeretnénk adni neki, és nem...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!