Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Megint elfogom rontani?

Megint elfogom rontani?

Figyelt kérdés

Szóval én idén felvételiztem a kisképzőbe, és úgy lettem az animáció szakon 30.,

a festőn 26.,

és a fotón 3.,

hogy nem volt felkészítő tanárom, és a portfóliómból is csak 3 rajzot tudtam leadni (a helyszínen tudtam meg hogy 3 lapra kellett volna rászerkeszteni a rajzokat és én külön hoztam 10 rajzot).

Végül fotóra vettek fel, de továbbra is az a célom hogy animátor legyek, és attól félek hogy az egyetemi felvételit is el fogom rontani:(

Ui.: azért mentem végül a fotó szakra úgy hogy nem azzal akarok majd továbbtanulni, mert azért érdekel a fotózás is, és szimplán a kisképzőbe akartam jönni

jún. 2. 00:12
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Közben, párhuzamosan képezd magad.

Nincs “átjárás” grafika, festő, szobrász szakosokhiz?

jún. 2. 04:01
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Kisképzőben az első években általában több közös művészeti alapozó tárgy van, ezért megismerkedhetsz rajzzal, festéssel, művészettörténettel akkor is, ha fotó szakon vagy.

Előfordul, hogy egy tanuló később szakváltást kér, de ez általában szabad helyhez, tanári jóváhagyáshoz és sokszor külön alkalmassági bemutatáshoz kötött. Nem automatikus.

A legbiztosabb választ erre az iskola vezetésétől vagy az osztályfőnöktől kapod majd.

A Kisképző hagyományosan eléggé nyitott művészeti közeg, ezért gyakori, hogy a diákok a saját szakjukon kívül is járnak műterembe, kiállításokra, projektekbe, és egymástól is tanulnak.

Az iskola különböző műhelyei és fakultatív foglalkozásai időről időre változnak.

Ha a célod hosszabb távon a festészet vagy a grafika, akkor két dolgot javasolnék:

Már az első héten kérdezd meg az osztályfőnököt vagy a szakvezetőt, hogy van-e lehetőség későbbi szakváltásra.

Kezdj el saját rajz- és festő portfóliót építeni a fotó szak mellett.

A művészeti felsőoktatási felvételinél (MKE, MOME stb.) sokkal fontosabb az erős portfólió, mint hogy középiskolában pontosan melyik művészeti szakon voltál.

jún. 2. 04:10
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Hát, szerintem még korai lenne úgy tekinteni a fotó szakra, mint egy „rosszabb” eredményre.

A fotó nagyon sok közös területet érint a grafikával, festészettel és animációval:

kompozíció,

fény-árnyék,

színelmélet,

vizuális történetmesélés,

képszerkesztés.

Sok festő és grafikus használ fotót referenciának vagy alkotói eszközként.

A helyedben komolyan venném a fotó szakot, és kihoznám belőle a legtöbbet.

Közben folyamatosan rajzolnék és festenék, építeném a saját mappámat.

Ha egy év múlva is azt érzed, hogy a festészet/animáció áll hozzád a legközelebb, akkor már lesznek tanáraid a Kisképzőben, akik látják a munkáidat, és sokkal konkrétabban tudnak tanácsot adni arról, van-e reális lehetőség szakváltásra vagy plusz műtermi munkára.

Egyébként kíváncsi vagyok: a felvételin a helyszíni rajzfeladatok mentek jobban, vagy inkább a kreatív/kompozíciós feladatok?

Ez sokat elárul arról, hogy a bizottság mit láthatott benned.

jún. 2. 04:14

További kérdések:

Miért nincs komolyabb erkölcsi nevelés az iskolákban, miért nincs nagyobb törekvés az emberek moráljának felfejlesztésére?

Nagyon magas lakossági morállal vajon tudna működni a kapitalizmus? Vagy azt csupán az egoista-materiálista egyéni törekvések tudják életben tartani?

Tudná valaki néhány mondatban jellemezni az ELTE fizika bsc-t?

Aki oda járt vagy oda jár, tudna válaszolni? Azt olvastam, túl nagy a lemorzsolódás és nagyon nehéz szak. Milyenek a tanárok? Mennyit kell tanulni? Mennyire nehéz egy vizsga?

A Jelky-t vagy a Kőbányai Szent László gimit válasszam?

Ősztől leszek kilencedikes, és egy elhibázott döntés miatt nem a Kisképző fotó szakát választottam. Azóta százszor is megbántam a döntésemet (4. vagyok a fotó szak rangsorában), és már csak akkor lenne esélyem oda, ha üresedés lenne még akár a nyáron, ami elég ritka....

Semmelweis kollégiumok ponthatár?

Sziasztok! Semmelweis kollégiumoknál mennyi szokott kb. lenni a ponthatár? És pontosan mire lehet pontot kapni? Nem találtam erről részleteket. Gólyaként figyelembe veszik a tanulmányi pontot is, tehát amivel felvettek az egyetemre? Köszi előre is!:)

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!