Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák

A kérdés

Édesanyám meghalt. Mennyi pluszpontot kapnék?

Édesanyám meghalt:(Azt olvastam a felvi.hu-n,hogy hátrányos helyzet miatt 4 pontot kapnék...

viszont a 2008-as felsőoktatási felvételi tájékoztatóban azt írják,hogy akár 25 pontot is lehet kapni...

Most akkor melyik igaz?

Nem akarok visszaélni a helyzettel,de érdekelne... 2008. aug. 10. 12:47  Privát üzenet  

A válaszok
a 4 pont sztem az előző pontszámítási rendszerben járt volna(144-esben),most ugye 480 pontos van,amiből 25 járna.keresd meg a felvin v.valahol, ahol részletesen kifejtik, ki számít hátr.helyzetűnek,az alapján megtudhatod, h.neked jár-e..azt hiszem árva,félárva,v.akit egyedül nevelnek kaphat, de keress a felvi.hu-n.

A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2008. aug. 10. 12:55 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

közben kerestem neked egy kis infót:

Hátrányos helyzetűnek számít az a huszonöt évnél fiatalabb jelentkező, akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy állami gondozott volt. Halmozottan hátrányos helyzetű felvételiző, akinek a fentebb leírtakon kívül a tankötelessé válásának időpontjában a törvényes felügyeletét ellátó szülője legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, valamint akit tartós nevelésbe vettek.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/6Időpont 2008. aug. 10. 12:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

itt van egy kicsit részletesebben(felvi.hu-ról)

1. A hátrányos helyzetű jelentkező minden jelentkezési helyén 25 többletpontra jogosult.


2. Azt, hogy ki minősül hátrányos helyzetű jelentkezőnek/hallgatónak, a felsőoktatási törvény határozza meg. Ezek szerint hátrányos helyzetű az a beiratkozás időpontjában huszonötödik életévét be nem töltött hallgató (jelentkező), akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy állami gondozott volt.


3. Az a hátrányos helyzetű jelentkező pedig, akinek törvényes felügyeletét ellátó szülője, illetve szülei legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be, fejezték be sikeresen, vagy az a jelentkező, akit tartós nevelésbe vették, további 25 pontra jogosult.


4. Hátrányos helyzet igazolása:


4.1. A védelembe vétel elrendelése - a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján - a lakóhely szerint illetékes jegyző hatáskörébe tartozik, így ennek igazolására kizárólag a jegyző határozata vagy a jegyző által erre vonatkozóan kiállított igazolás fogadható el.


4.2. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás megítélése a települési önkormányzat hatáskörébe tartozik. A rendszeres gyermekvédelmi támogatást - 2006. július 1-jétől - a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság váltotta fel, amiről - kérelemre - a települési önkormányzat jegyzője dönt. A jegyző által kiállított igazolást/határozatot akkor lehet elfogadni, ha az tartalmazza:

- a jelentkező nevét és természetes személyazonosító adatait (anyja neve, születési idő, hely, lakcím),

- a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra/rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság tényét, idejét, a kiállító önkormányzat megnevezését és az elrendelő határozat számát.


4.3. A felvételi eljárásban az állami gondozottság igazolására az illetékes gyámhatóság határozata, illetve az erre vonatkozóan a gyámhatóság által kiállított igazolás fogadható el. Állami gondozottnak azt tekintjük, akit a gyámhatóság ideiglenes hatállyal intézetbe utalt, illetve akit a gyámhatóság állami nevelésbe vagy átmeneti nevelésbe vett.


5. Hátrányos helyzet miatt további többletpont igazolása:


5.1. Azt, hogy a jelentkező törvényes képviseletet ellátó szülője (szülei) legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be, a törvényes képviseletet ellátó szülő (szülők) által erre vonatkozóan tett, két tanú aláírásával ellátott nyilatkozatával lehet igazolni.


5.2. Tartós nevelésbe vétel esetén a gyámhatóság által kiállított igazolást/határozatot akkor lehet elfogadni, ha az tartalmazza:

- a jelentkező nevét és természetes személyazonosító adatait (anyja neve, születési idő, hely,lakcím),

- a tartós nevelésbe vétel tényét, idejét, a kiállító hatóság megnevezését és az elrendelő határozat számát.


6. A jogosultságot (azaz kedvezményre jogosító feltételek meglétét) elegendő a felvételi döntés időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül igazolni. A mellékletek a felvételi eljárásban egyszerű másolatban benyújthatók, azonban a hallgatói jogviszony létesítésének feltétele a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozáskor az eredeti igazolások, okiratok bemutatása.


7. Fentiek alapján kérdésére a következő választ tudjuk adni:


7.1. Hátrányos helyzet jogcímén Ön csak akkor jogosult a többletpont igénybevételére, ha a 2. pontban írt valamelyik jogszabályi feltételnek megfelel, mert ha igen, akkor hátrányos helyzetű jelentkezőnek minősül, és a felvételi jelentkezés során 25 többletpontra jogosult.


7.2. Ha a fenti feltételeken túlmenően még a másik kormányrendeleti rendelkezés, azaz a szülők iskolázottságára vagy a tartós nevelésbe vételre vonatkozó rendelkezés is megállapítható az Ön esetében, úgy további 25 többletpontra jogosult. (A szülők iskolázottságán alapuló többletpont tehát csak akkor jön számításba, ha Ön egyben - a 2. pont alapján - hátrányos helyzetűnek is minősül.)


7.3. Továbbá ahhoz, hogy Ön hátrányos helyzetű jelentkezőként többletpontokat kaphasson, a jogszabályi feltételek között szereplő időkorlátoknak is meg kell felelnie, ugyanis csak a középiskolai tanulmányok során fennálló körülmény jogosít a többletpontokra, és csak akkor, ha Ön a beiratkozás időpontjában még nem töltötte be 25. életévét.


7.4. Kérdésére tehát azt a választ tudjuk adni, hogy ahhoz, hogy Ön a felvételi eljárásban a hátrányos helyzetért járó többletpontokban részesüljön, az szükséges, hogy valamely fenti jogcímnek Ön megfeleljen, és azt a fent leírtak szerint a megadott határidőn belül igazolni is tudja.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont 2008. aug. 10. 13:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek,sokat segítettetek...:)

# 4/6Időpont 2008. aug. 10. 13:29 Privát üzenet

De rád nem csak ez vonatkozik ám! A hátrányos helyzet egy elég érdekes fogalom, mert messze nem lehet mindenkit besorolni, aki amúgy hátrányos helyzetű. Bocs, hogy a saját példámmal kezdem, de mindjárt rád is kitérek. Tehát, a hátrányos helyzetű az, aki középiskolai tanulmányai alatt részesült rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. Na és mi van azzal, aki nem rögtön középiskola után megy továbbtanulni, és ebben a köztes időben lett hátrányos helyzetű? Én pl. 21 éves vagyok, jövőre akarok egyetemre menni, egyedülálló szülő vagyok, jövedelmem jóval a minimálbér alatt van, mégsem vagyok hátrányos helyzetű (nekem nem a plusz pont miatt számítana, hanem a támogatás miatt - BURSA), mert amikor még középiskolás voltam, akkor nem számítottam annak.


Na, amit viszont neked akarok mondani. Neked szerintem ötven pluszpont jár az új rendszerben, mivel félárva vagy. Illetve szociális támogatás (normatíva 20%-a), szintén ezen az alapon. De ennek járj utána a tanulmányi osztályon, mert ott tudnak biztosat mondani, a plusz pontokkal kapcsolatban pedig nézegesd a felvi.hu-t, elég részletesen leírnak mindent.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2008. aug. 10. 14:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm,majd érdeklődőm mindenképp.

# 6/6Időpont 2008. aug. 10. 17:10 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Így már semmi esélyem pluszpontot kapni hátrányos helyzetért, ha már ebben az évben nem jár a támogatás?
Pontszámítás! A középfokú nyelvvizsgáért akkor is meg kapom a pluszpontot ha van emelt szintű angol érettségim?
Ha édesapám meghalt, és édesanyám egyedül nevel, akkor azért jár plusz pont az egyetemre/főiskolára való jelentkezéskor?
2nyelvvizsga mennyi pluszpontot jelent?
2012-től hogy lehet összeszedni a 100 pluszpontot?
Ha a felsőfokú intézményekbe való regisztráció után most május közepén kaptam egy úgynevezett regisztrációs csomagot, miben azt írják le, hogy: "Ön hallássérült.. " Tehát akkor...

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések a Magyar iskolák rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!