Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Biomérnökit vagy élelmiszer...

Biomérnökit vagy élelmiszer mérnökit érdemes elvégezni?

Figyelt kérdés
Jelenleg SZTE-n tanulok élelmiszermérnökként, de BME biomérnökit néztem, és Msc-n élelmiszeres ugyanazt fogja elvégezni akkor mi egy élelmiszer mérnök ha jól értelmeztem, és Msc közül 4 féle vagy akkor úgy mond érdemesebb a biomérnöki és több felé lehet dolgozni (egészségügy, környezet) mint egy élelmiszer mérnökivel.

2015. dec. 26. 21:42
 1/5 anonim ***** válasza:

Megpróbálom neked összehasonlítani, hogy tudj dönteni.

A BME elég sok, és ezen a területen is versenyképes, de a biomérnöki alapszak önmagában kevés a munkáltatóknak, ezt az tény is igazolja, hogy a hallgatók 2/3 ország szinten mesterképzésen tanul tovább. Ezzel ellentétben az elélmiszermérnök már önmagában is elég, csak kb. minden 5. hallgató folytat tanulmányokat. Illetve itt a hallgatók fele azonnal (pár hónapon belül) munkaviszonyt létesít, ez az irány a biomérnök hallgatóknál minden 10.;


A biomérnöki diploma összességében csak Msc tanulmányokkal hasznosabb, és csak így érdemes jobban elvégezni, hogy a kérdésed megválaszoljam.

Az élelmiszerménöki szakon végzettek nem minden esetben tudnak diplomás munkakörben elhelyezkedni (1/3), a biomérnökin ez az arány magasabb és természetesen Budapesten több a lehetőség. Tudom, hogy mindkettő mellett soroltam fel hátrányokat és előnyöket, de remélem jól döntesz, dönts úgy ahogy te szeretnéd, hogy alakuljon az életed! :) BME picit nehéz, de gyönyörű egyetem *-* én vállalnám, és nem utolsó szempont, hogy Budapesten van. (:

Sok sikert.

2015. dec. 26. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a részletes kifejtést! :) egy más kérdés, nem ez határozza meg, csak kíváncsiság, biomérnöki msc-vel több a munka lehetőség és magasabb a fizetés mint egy "sima" élelmiszer mérnöki bsc-vel?
2015. dec. 26. 23:29
 3/5 anonim ***** válasza:

Igen. Több a várható fizetés, mesterképzéssel biztosan.


Ami bizonytalanságot ad a jövőbeli fizetés megállapítására, az egy néhány éve kijött statisztika. Aszerint '80-85ös években végzett hallgatók akik jelenleg is az élelmiszermérnöki területen dolgoznak. Az ághoz képest kiugróan magas bruttó fizetésekkel rendelkeztek. (Nem volt ritka a 300K bruttót elérő sem) (Persze a munkahelyi fizetésemeléssel is összefügghet és ugyanúgy élhet a biomérnöki terülhet kapcsolódó területen is.)

A technológiák korszerűsödésével, fejlődésével viszont nem lehet negatív jövőt jósolni a biomérnököknek sem :)

2015. dec. 27. 00:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
igen, viszont akkoriban véleményem szerint nem képeztek ennyi élelmiszermérnököt, és szerintem az ország ennyit nem tud ellátni, pl. mint egy orvos ami nagyon hiány szakma. és biomérnökin azért gondolkozok, mert bsc után van négy választási lehetőség, és lehet inkább az egészségügy, analitika vagy gyógyszeres msc jobban érdekel.
2015. dec. 27. 00:07
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy milyen felmérés lehetett ez, de Pesten élelmiszermérnökként ha 300k bruttót (=kb. 200k nettó) ajánlanak, maximum kezdőként vállalnám el. Ez abszolút nem kiugró, sőt, főleg nem 30 év tapasztalattal. Na mindegy.

Egyébként ha elvégzed az élelmiszermérnökit, akkor MSc-n mehetsz biomérnöknek is, van átjárás.

2016. jan. 5. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!