Miért van évvesztesség Magyarországon?
"Máshol ha jól tudom az a jellemző"
- Tehát így biztosan ki lehet jelenteni, hogy a másik 200 országban (arról nem is beszélve, hogy egy országon belül államonként is eltérő lehet a szabályozás), úgy van, ahogy írod, csak Magyarország a kivétel?
Egyébként ha így lenne, akkor is volna évvesztesség, csak más formában. Hiszen nyilvánvaló, hogy általánosságban tapasztalható fejlettségbeli különbség aszerint, hogy valami január 1-én vagy december 31-én tölti be pl. a 6. évet adott évben.
Tényleg nem jó életkor szerint küldeni a gyerekeket iskolába, de általánosságban véve 3 óvodai év kell ahhoz, hogy a gyerek iskolaérett legyen. Aug. 31-ben betöltött 6 éves gyermek mehet már óvodába. Viszont közel sem csak ez az egy dátum dönti el. Szülő is igényelheti, hogy maradjon még egy évet és a pedagógus is. Ha egyezik a véleményük, akkor fix, hogy marad. Ha ellentmondanak, akkor kérnek a Pedagógiai Szakszolgálattól egy iskolaérettségi vizsgálatot, de itt általában csak rá szokták húzni, hogy maradjon egy évet. Amit nem tartok jónak, mert a gyerek ilyenkor stresszes lesz, és úgy hiszi, hogy az iskola az egy rossz dolog és félni kell tőle, viszont ez nem jó, mert a későbbi teljesítménye rovására megy és természetesen a közérzetére.
Ismerek olyan gyereket, aki rajtra kész volt a suliba, de az anyuka nem akarta. Az akkori vágyakozó lányból, mamár egy félve iskolába menő lány lesz.
Illetőleg akkor marad még egy évet, hogyha SNI (sajátos nevelési igényű) gyerekről van szó, ilyenkor felülvizsgálat van.
-Egy óvónő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!