Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Közoktatás, tanfolyamok » Tanulás külföldön

A kérdés

Németországban tanult már vki egyetemen?

Milyen ott az oktatás? Drágább ott, mintha itt járnál költségtérítésesre? Ha pedig ott felvesznek költségtérítésesre, akkor nézik az érettségim? Egyátalán a magyar érettségi pontjaimat elfogadják majd?

 2009-06-28 09:21  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
szia!sajna személyes tapasztalattal én nem tudok segíteni,bár egyik ismerősöm Dortmundban járt fél évig egyetemre.sokat nem mesélt róla.de az biztos h.minőségi az oktatás,és nem könnyű.

viszont találtam egy kis összefoglalót a német felsőoktatásról.remélem segít,és lesz itt olyan,aki bővebb infókhoz juttat téged.

Felsőoktatás

Németországban néhány privát (vallási) főiskola és a katonai valamint a szövetségi államigazgatási főiskola kivételével valamennyi felsőoktatási intézmény a tartományok felügyelete alá tartozik. Finanszírozásuk és tantervük azonban közös a Bund és a Länder-ek között. Az intézmény élén önálló, választott rektor vagy elnök áll. A hallgatói önkormányzatok erősek, a legtöbb tartományban maguk dönthetnek egyes kérdésekben.

A felsőoktatás lehet egyetemi, illetve főiskolai.

Felsőoktatási intézmények:

Egyetemek és tudományegyetemek (Universitäten, Gesamthochschulen: csak Hessen-ben és Észak-Rajna-Vesztfáliában)

Különböző típusú szakfőiskolák (Fachhochschulen)
Tanárképző főiskolák (Pädagogische Hochschulen)
Zene és művészeti főiskolák (Kunst- und Musikhochschulen)
Tudományegyetemek (Gesamthochschulen): szélesebb körű ismereteket nyújtó egyetemek, melyek egy intézményen belül kínálják mindazt, amit az egyetemeken, szakfőiskolákon, zene és művészeti főiskolákon külön-külön tanítanak.

Fachhochschulen: egyetemi szintű oktatást biztosít, elsősorban mérnöki, közgazdasági, mezőgazdasági, üzleti területen. Németországban található még szociológiai, könyvtár, informatikai és tervezési főiskola is. Az oktatásban a gyakorlati képzésre helyezik a hangsúlyt.

Tanárképző főiskolák: általános iskolák és középiskolák alsó tagozata számára képeznek tanárokat, míg a felsőoktatásban oktató tanárok képzése az egyetemeken történik.

Egyetemi év


Az egyetemi év szemeszterekből áll. Az egyetemeken a téli szemeszter októbertől márciusig (szakfőiskolákon szeptembertől februárig), a nyári szemeszter pedig áprilistól szeptemberig tart (szakfőiskolákon márciustól augusztusig). Szakfőiskolákon 3 hónapból, míg más felsőoktatási intézményekben 5 hónapból áll a szorgalmi időszak. A legtöbb felsőoktatási intézményben szak-párosításokat ajánlanak, de számos felsőoktatási intézményben a hallgató maga válogathat a tárgyak és szakok között.

Felvételi követelmény

Azok a tanulók, akik általános vagy szakképesítést nyújtó középiskolába jártak, és megszerezték a szükséges vizsgát abból a tantárgyból, amit a későbbiekben tanulni szeretnének, jogosultak arra, hogy bekerüljenek az adott felsőoktatási intézménybe. Jelentkezni a téli szemeszterre az adott év július 15-ig lehet, a nyári szemeszterre pedig az adott év január 15-ig. A jelentkezés végső határideje intézményenként változó.

Képesítés

Különböző típusú képesítés szükséges a felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz:

Allgemeine Hochschulreife: általános felsőoktatási felvételi vizsga, melynek megszerzése után bármelyik felsőoktatási intézményben folytathatók tanulmányok bármilyen területen.
Fachgebundene Hochschulreife: bizonyos tantárgyakból tehető, és ezzel speciális egyetemi kurzusokra vagy ezekkel egyenértékű felsőoktatási intézményekbe nyerhet felvételt a tanuló.
Fachhochschulreife: a képesítés megszerzésével különböző szakfőiskolákon, illetve az egyetemek kiegészítő kurzusain lehet továbbtanulni.
A felvételi helyek számát központilag határozzák meg.

Létszámkorlátozás

Németországban néhány szak esetén létszámbeli korlátozást vezettek be. Ezek a szakok a következők: építészet, ügyvitel, biológia, erdőgazdálkodás, orvostudomány, gyógyszerészet, pszichológia, jog, állatorvostan, fogorvosi szak és közgazdaságtan.

Nyelv:

Minden európai uniós állampolgárnak, aki Németországban kíván tanulmányokat folytatni, le kell tennie a "Prüfung zum Nachweis deutscher Sprachkenntnis" vizsgát. A vizsgáztatás a felsőoktatási intézményekben zajlik. Az Európai Unió tagállamainak diákjai a német állampolgárokkal azonos jogokkal rendelkeznek.

Tandíj

Német vagy külföldi diákoknak a felsőoktatásban való részvétel általában ingyenes, kivételt képeznek a magánfőiskolák. Tandíj helyett a diákoknak szociális hozzájárulást (Sozialbeitrag) kell fizetniük vagy az iskola működésének fenntartásához kell anyagilag hozzájárulniuk. Ennek összege intézményenként változik.

Felvételihez szükséges minősítés elfogadásának kritériumai:

Németország az Európai Unióval, az Európa Tanáccsal és az UNESCO-val kötött kétoldalú szerződés alapján elismeri az európai országokban szerzett, a felvételihez szükséges minősítést.

Ezenkívül elfogadja az európai főiskolai diplomát, valamint néhány kikötéssel a nemzetközi főiskolai diplomát.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/2Időpont 2009-06-28 09:49 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A legtöbb iskola TestDaf nyelvvizsgát kér, abból látják milyen szinten áll a nyelvtudásod, de van, ahol egy Geothe vagy TELC C1 is elég, ezt érdemes előre megérdeklődni.
Az oktatás színvonalas, vannak szakok, amik olcsóbbak, vannak amik drágábbak. Úgynevezett diákhitel van kint is, az állam fizeti a tanulás költségeit, majd miután munkát kap a diák, vonogatják le a fizetéséből.. így működik angliában is, meg még gondolom sok más országban. :)
írj a sulinak, mi a teendőd, mik a követelmények, és gondold át.
Általában akik német 2tannyelvűben végeznek, azok kapnak német érettségit is, így sokan ott folytatják tanulmányaikat..
Ha itthon végzel egyetemet, fél évre ki tudsz menni Erasmussal.

A válasz 68%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 84%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/2Időpont 2009-06-28 11:37 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Németországban meg Angliában is ennyire fontos szerepe van a nyelvvizsgának az ottani tanulók életében, mint Magyarországon?
Van itt olyan aki tanul/tanult/tanulni fog Osztrák vagy német egyetemen/főiskolán?
Mit érdemes Amerikában tanulni az egyetemen?
Amennyiben úgy szeretnék külföldi (német) egyetemen tanulni, hogy közben már itthon elkezdtem egy Bsc képzést, de nem diplomáztam le, akkor az hogy működhetne? Van erre egyáltalán..
Filmes szakokat szeretnék tanulni főiskolán v egyetemen, lehetőleg Svédországban - mit ajánlsz?
Bécsben melyik egyetemen van emberi erőforrás/humán erőforrás szak?

Kérdések a Közoktatás, tanfolyamok rovatbólKérdések a Tanulás külföldön rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu