Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Honnan, hogyan szerezhetem...

Honnan, hogyan szerezhetem meg egy saját étterem nyitásához, működtetéséhez szükséges vállalkozói tudást?

Figyelt kérdés

Sziasztok, 22 éves vagyok.


Középiskola végén, első munkahelyemen elvarázsolt a vendéglátás világa. Kitűnően érettségiztem, de nem tanultam tovább, mert másra készültem. Úgy gondoltam, hogy gyakorlati tapasztalatot szerzek, ezért a vendéglátásban kezdtem dolgozni. Érettségi utáni közvetlen balatoni szezon után Londonba mentem, ott éltem 2 évet, ugyancsak éttermekben dolgoztam.

A célom hogy kb. 40 éves koromra saját vállalkozásom legyen, egy étterem formájában.

Mostanra sokat (de nyilván nem eleget) tanultam az éttermek napi működéséről alkalmazotti szempontból. Megfigyeltem, és visszajelzések alapján is mondhatom, hogy a különböző szakmunkakörök (felszolgáló, konyhai stb.) technikai részéhez, és ahhoz, hogy a vendégek elégedetten távozzanak, jó érzékem van. Azonban adminisztrációs, számviteli, gazdálkodási, ügyviteli, pénzügyi stb. dolgokban nincs tapasztalatom, sem gyakorlati tudásom.

Nem a vendéglátáshoz hagyományosan társított képesítések (pl. szakács, pincér) megszerzése a célom, továbbra is azt gondolom, hogy egy szakmunka fogásait a gyakorlatban a leghatékonyabb elsajátítani, ahogyan ezt elég jó eredménnyel idáig is tettem. Képesítések nem, viszont a gyakorlati tudás érdekel (igaz ez bármilyen ismeretre, nem csak szakmunkára.) Természetesen szakmunkák végzése teszi ki egy étterem működésében az idő javát, kisvállalkozóként érdemes lehet az egységben tartózkodni és az étterem szakmai működésében segíteni. Például, szívesen dolgozom a saját éttermemben például a konyhában, viszont tulajdonosként nagyon szerteágazó, sokféle tudásra van szükség, aminek csak egy szelete a különböző munkakörök, szakmák ismerete. Az üzleti, gazdálkodási, vezetői stb. ismereteknek (amelyekben nincs tapasztalatom, lásd fent) a megszerzési módja, mikéntje érdekel.

Érdemes-e pénzügy és számvitelt, esetleg turizmus vendéglátást alapképzés formában tanulni? Amíg nem leszek vállalkozó, nem szeretnék pl. könyvelőként dolgozni, ezért a diploma maga, a "papír" nem érdekel, csak a megszerezhető tudás hasznossága, későbbi használhatósága, ahogy ezt fentebb említettem. Megéri-e a ráfordított idő és energia, okos-e ezeket a képzéseket végezni ilyen tekintetben? Jobb ehelyett minél több munkatapasztalatot szerezni inkább?

Akik sikeres független étterem tulajdonosai, hogyan kezdték, hogyan tanulták a szakmát? Mégegyszer; nem az érdekel, hogyan tanulták az ételkészítést. vagy a felszolgálást stb., hanem az, hogy hogyan tanulták meg a tulajdonosként végzett munkához szükséges ismereteket, képességeket.

Köszönöm a tanácsokat előre is.



2020. jún. 25. 01:32
 1/9 anonim ***** válasza:
52%
Vendéglátóipari Egyetem.
2020. jún. 25. 02:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Turizmus-vendéglátásból nemcsak a 3 és fél éves alapképzés létezik, hanem van 2 éves felsőoktatási szakképzés is vendéglátás szakirányon. Szerintem 2 év tanulás nem a világ, és ott felvérteznek azokkal a közgazdasági és más szakmai alapismeretekkel, amelyek egy éttermi mikrovállalkozás vezetéséhez kellenek. Ráadásul ha kitűnően érettségiztél, állami egyetemen ingyenes a képzés. (Vendéglős képesítést 1 éves tanfolyami szakképzésen is szerzhetsz, de oda csak meglévő szakács, cukrász, vagy pincér végzettséggel vehetnek fel, így azt is meg kellene csinálnod, azaz időben semmit sem nyersz.) Szóval jövőre szerintem irány egy turizmus-vendéglátást vendéglátás szakirányon felsőoktatási szakkpzésben oktató egyetem. Ha tudsz, nappalira menj, az az igazi.
2020. jún. 25. 07:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:
Másodiknak köszönöm. Ha ez a képzés is tartalmazza a lényeges ismereteket, miért hosszabb 2 évvel az alapszak? Ennyi lényegtelen dolog lenne benne?
2020. jún. 25. 16:44
 4/9 anonim ***** válasza:
A FOKSZ képzések azért rövidebbek, mert nem ugyanolyan nehézségben/szintben tanítják, mint az alapképzéseken.
2020. jún. 25. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

#3: Egy étterem vezetéséhez nem kell profi közgazdásznak lenni, de az alapokkal tisztában kell lenni a döntéshozáshoz. Ezt az alapot nyújtja a felsőoktatási szakképzés, s deklaráltan benne is van a képzés kimeneti követelményeiben az efféle munkára való felkészítés, és az egyéni vállalkozásra is jogosít ez az alapképzés. A közgazdasági alapdiploma törvényileg 3 és fél éves, ezért másfél évvel hosszabbra van nyújtva a turizmus-vendéglátás alapképzés, de nemigen muszáj mindazt tudni egy sikeres vállalkozáshoz. Ha egyébként mégsem találnád elégnek a felsőoktatási szakképzést, továbbmehetsz az alapképzésre.


Erről a honlapról letöltheted, milyen tárgyakat tanulhatsz egy felsőoktatási szakképzésen:


[link]


Itt pedig azt töltheted le, hogy az alapképzésnek mi a tanterve:


[link]

2020. jún. 25. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Igazság szerint azt olvastam, hogy maga az alapképzés is "büfészak", többnyire azok végzik el, akik diplomát szeretnének, kvázi mindegy miből. Nem tudom ez igaz-e, vagy nem. De aggaszt, hogy valaminek, amiről ilyen véleményeket olvasni a "light" verziója mennyire vehető komolyan. Tanterveket elnézve van pár fontosnak tűnő, ami hiányzik a FOSZK-ból(pl. adózás), de van sok amiért "nem kár", hogy nincs benne (pl. néprajz). Mennyire intézményfüggő ez, hol tanítanak olyan mentalitással, hogy sikeres gyakorlati szakember legyél?

Lehet-e a FOSZK, lehet-e az alapszak mellett heti kb. 35-40 órát dolgozni?

Ha megyek is valamelyikre, szeretnék lehetőleg végig dolgozni, azt nem szeretném és nem tudom megtenni, hogy csak iskolába járok.

Köszönöm a válaszokat mégegyszer.

2020. jún. 25. 23:21
 7/9 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudom, hogy a különböző egyetemeken mennyire nehéz ez a szak, de szerintem főállású munka mellett is átlagos képességekkel meg lehet csinálni, mint a levelezős hallgatók többsége ezt meg is teszi. De arra számíts, hogy a levelező képzés alapvetően arról szól, hogy könyvekből és online anyagokból kell tanulni, mert mondjuk egy félévben egy tárgyból 3 konzultáció van, ami édeskevés még a lényeg összefoglalására is. Ha egyébként jók a tanárok, ezzel sokat vesztesz, de persze ha nem tudod a nappalit anyagilag megoldani, nincs más. Levelezőn a konzultációk a legtöbb helyen kéthetente péntek-szombaton vannak, s persze ott van még félévente legalább 5 vizsganap is, így olyan munkahelyet kell találnod, ahonnan el tudnak engedni ezekre a napokra.


Amiatt pedig ne aggódj, hogy az adózásról keveset tudsz majd végzéskor. Vállalkozóként úgyis mérlegképes könyvelőt kell megbíznod ezzel a feladattal, ő majd mindent tudni fog. Könyvelésre még a 3 és fél éves képzés sem tesz jogosulttá. Az egy külön tanfolyam az egyetem után. A legtöbb vállalkozónak egyébként sincs ideje arra, hogy az adóügyeinek az adminisztrációját vigye, még ha meg is volna a végzettsége hozzá. Macerás dolog ám a könyvelés, s ha valaki elrontja vagy lekésik határidőkről, súlyos büntetésekre számíthat, még adócsalással is megvádolhatják. Ezért ezt a felelősséget a legtöbb vállalkozó nem is vállalja fel.

2020. jún. 26. 07:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Nappali képzésre értettem a kérdést.
2020. jún. 26. 18:40
 9/9 anonim ***** válasza:

#8: Azért írtam levelezős képzésről, mert heti 35-40 órát dolgozni nappali képzés mellett teljességgel lehetetlen. Ilyesmiben ne is reménykedj. Nyilván nem tudhatod, milyen nappalira járni, mert nincs tapasztalatod, de hidd el, ez teljesen abszurd elképzelés, még egy gyengébb egyetemen is.


Minden félév elején fog csak kiderülni az a félévi órarended, és az órák kb. fele gyakorlat, amelyekből egy félévben legfeljebb hármat lehet csak hiányozni, különben abban a félévben elbuktad a tárgyat. Namármost ha lesz egy olyan órarended, amelyben majdnem minden hétköznap van reggel, délben és este is kötelező gyakorlati órád, akkor hogyan tudnál dolgozni is emellett? Legfeljebb csak éjszaka, de aludni is kell valamikor. Lehet, hogy lesz olyan féléved, amikor mondjuk heti egy vagy másfél napot szabaddá tudsz tenni, de a következő félévben megint változik az órarend, s nincs az a rugalmas munkahely, amely ahhoz alkalmazkodni tudna, hogy egy adott félévben kedd délutánonként érsz rá és csütörtökönként, a következő félévben viszont csak szerdán délutánonként. Dolgozni általában csak hétvégeken fogsz tudni, de pihenni és a következő heti zárthelyikre felkészülni is kell valamikor, szóval azt sem nagyon tudod megcsinálni, hogy minden szombat-vasárnap dolgozol, különben a félév vége felé, amikor rengeteg a zárthelyi és beadandó, időzavarba kerülsz. Szerintem ami maximálisan megoldható az a heti 10-15 óra hétvégi munka, kiegészítve két hónap nyári munkával. Több nem fog menni. Ha ebből nem tudod fenntartani magad, menj inkább levelezőre.

2020. jún. 26. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!