Melyik informatikai szakot érdemes választani? Egyáltalán mi is a különbség köztük?
Sziasztok!
Egy kis segítségre, tanácsra lenne szükségem a továbbtanulással kapcsolatban. Bár csak jövőre felvételizek, szeretném már most időben átgondolni a dolgokat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnom a szakválasztással.
A helyzetem az, hogy elég régóta az informatika érdekel, igazából szinte minden része. Jelenleg is digitális kultúra tagozaton tanulok. Most csináltam meg belőle a közép érettségit, ami szerencsére tök jól sikerült, 90% lett, jövőre pedig mindenképpen megyek belőle szintemelőre, azaz emelt érettségire.
Alapvetően jól megy a suli, idén kitűnő is lettem, szóval a tanulással nincs bajom. A probléma inkább az, hogy az infón kívül engem más terület egyáltalán nem vonz. Ha létezne olyan, én legszívesebben egy sima, általános informatika szakra mennék, ahol mindennel lehet foglalkozni kicsit, de ilyen opció sajnos nincs az egyetemeken.
Így igazából a meglévő 4 infós szak (mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus, programozó informatikus, üzemmérnök-informatikus) közül kell majd választanom valamit. De a hivatalos leírásokból nem teljesen látom át, hogy mi a valós, gyakorlati különbség köztük. Nem akarok mellényúlni, és olyasmit tanulni éveken át, ami nem fekszik nekem.
Arra lennék kíváncsi, hogy ti hogyan látjátok ezeket a szakokat? Mi köztük a legnagyobb különbség a mindennapokban, melyik szak milyen beállítottságú embernek való inkább? És persze az is érdekelne, hogy ti melyiket ajánljátok leginkább, ha a biztos elhelyezkedés a cél? Ha van köztetek olyan, aki ezekre a szakokra jár vagy járt, nagyon örülnék, ha megosztaná a tapasztalatait, mert az egyetemi honlapok alapján nagyon nehéz dönteni.
Köszi szépen előre is a válaszokat!
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Most állok szakválasztás előtt de nem tudom melyikre jelentkezek.
Azt tapasztalom hogy fővárosunkra leginkább az "elitség" jellemző, viszont nem vagyok benne biztos hogy egy "jobb helyről származó diploma" minden esetben jobb munkaerővel is jár, persze pályakezdőként még úgy ahogy elfogadom ezt, de később gondolom munkatapasztalattal már úgy is mindegy lesz.
Képzés időtartama kevesebb foszkon. Munkaerőpiacon van különbség?
Programtervező, mérnök és gazadaságinformatikusra gondolok főleg. Aki valamelyik szakon, valamelyik egyetemen tanul, az légyszi írja le milyen tárgyakat tanult eddig és hányadik félévben van. Melyik szakra a legérdemesebb továbbmenni?
Igen. és hova lehet fejlődni, szakosodni tovább, mindkettő esetében?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!