Mit jelent a mondókában: "... ingyom-bingyom tálibe, tutálibe málibe..."?
Az FBI KÖZLEMÉNYE:
Nyomozás indult egy magyar nyuszi ellen, akinek a neve Ingyom-bingyom. Aki ismeri, feltétlenül jelentkezzen, azt szeretnénk megtudni, hogy Ingyom-bingyom tálib-e?
egy kis érdekesség.............
Antanténusz, szórakaténusz, Szóraka-tiki-taka-alabala-bambusz(ka)!
Érdekes módon egy ősi sumér ima, amit egy ékiratos cserépről olvastak le, majd a XX. század elején fejtettek meg a következőképpen szól:
„Anta Dunguz, szur-raga Dunguz, szur-raga digi-daga ala-hala Bambúz”
A nyersfordítás: „Kelj föl Dunguz, szülj reggelt Dunguz, Szülj reggelt, áradj, terjedj, vágjad, űzzed Bambuszt!”
Ennek nagyjából a magyar megfelelője: Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaink megfagynak!
A suméroknál ugyanis a Dunguz a Nap (istenség), a Bambuz az éj (sötétség istene) volt.”

válasza:További kérdések:
Csak kíváncsi vagyok, miért alakulnak ki náluk ezek a fix stílusok.
Van tudományos rekonstruált formája az ősmagyar (szakrális) zenének? Könyvek vannak róla részben, illetve kutatások rokonnépeknél, de a legtöbb héjjahó táltosdobolós zagyvaság ami belekever indiánokat meg északkeleti népeket, szerintem nem hiteles. Itt most nem a...
Van több cigány ismerősöm is. Teljesen külön az ország másik végéből. Mindkét családnak az a szokása hogyha megkinálják valamivel pl egy kávé a csésze alján hagy egy részt belőle és leteszi mintha nem bírná meg inni. Ez milyen szokás?
Azon gondolkodom, hogy felvidéki magyarként egy felvidéki zászlót, vagy egy a városom nevével ellátott trikolórt szerezzek be az október 23-i 70. évfordulós megemlékezésre. Milyen múltja van a felvidéki zászlónak, mennyire használják ezt a valóságban? Tudom,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!