Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Milyen példák voltak az...

Milyen példák voltak az utóbbi évtizedekben, amikor az akaratuk ellenére sikerült egy ország újraegyesítése? Kína, Ciprus, Szomália, Grúzia, Moldova, Szerbia, Ukrajna, Szíria újraegyesítése sikerülhet?

Figyelt kérdés

febr. 24. 11:16
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Ritkán vannak újraegyesítések, az utóbbi évtizedek történelme inkább az országok felbomlásáról, széteséséről szólt (Szovjetunió, Jugoszlávia felbomlása, ezek utódállamainak további darabolódása, Etiópia, Szudán kettészakadása, volt gyarmatok függetlenedése stb.).


Legismertebb talán a két Németország újraegyesülése volt, ami akkoriban váratlan, szenzáció volt, de megkönnyítette, hogy mindkét fél, a nép akarta.


Akaratlan, erőszakos újraegyesítés volt Észak- és Dél-Vietnam egyesülése, ezt több évtizedes polgárháború (+nagyhatalmi beavatkozás) előzte meg.

Bosznia Hercegovina újraegyesítése a polgárháború után is alapvetően a helyiek, szerbek akarata ellenére ment végbe, de a Szerb Köztársaság nagyfokú autonómiát kapott az országon belül, így tekinthető kompromisszumos rendezésnek is a daytoni békeszerződés.


Békésen egyesült Észak- és Dél-Jemen 1990-ben, de az utóbbi évek polgárháborújában ismét kettészakadtak a felekezeti, politikai ellentétek miatt.

Elég erőszakos, brutális újraegyesítés volt legutóbb 2023-ban Hegyi-Karabah visszaintegrálása Azerbajdzsánba. Szinte az összes örmény kénytelen volt elmenekülni a szülőföldjéről.


Az újraegyesítés békésen akkor lehetséges, ha vannak közös érdekek, nyitottság a megbékélésre.

Erőszakos újraegyesítés pedig akkor lehetséges, ha az egyik félnek nagy erőfölénye van és azt ki tudja használni.

Ha a nagyhatalmak ellenzik az újraegyesítést, akkor az jellemzően döntő akadály. Például Kína, Szerbia újraegyesítését ellenzi az USA és a nyugati nagyhatalmak, mivel Tajvan és Koszovó a szövetségesük. Grúzia, Ukrajna újraegyesítését Oroszország akadályozza, mivel a szakadár Dél-Oszétia, Abházia orosz szövetséges, a Krími Köztársaságot, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot pedig már be is kebelezte Oroszország.

Szíria esetében több nagyhatalom érdeke, befolyása ütközik, az ország Oroszország szövetségese, egy katonai diktatúra alavita vezetéssel, de a déli rész Izrael, a keleti rész az USA, az északi rész Törökország megszállása alatt áll, így belátható időn belül nem fog helyreállni az ország egysége.


Szomália bukott állam, anarchia és mivel Etiópia beállt Szomáliföld mögé támogatóként, ott sem várható rendeződés.


Legjobb esély az újraegyesítésre az országban talán Ciprus és Moldova esetében van, ezt a nemzetközösség, nagyhatalmak is elvileg támogatják, de a szemben álló feleknek még nem sikerült megegyezni ennek feltételeiben, mikéntjében. Ezekre van némi esély a következő években, évtizedekben. Mivel a Dnyeszter Menti Köztársaság gyenge és csak kétezer orosz békefenntartó védi, lehet, hogy Ukrajna és Moldova erőszakkal, invázióval fogja felszámolni a szeparatizmust vagy enyhébb katonai eszközökkel, blokáddal fogja kikényszeríteni a behódolást.

febr. 24. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!