Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » Milyen előnyökkel és hátrányok...

Milyen előnyökkel és hátrányokkal járna, ha Magyarország nem lenne EU tag?

Figyelt kérdés
Egyrészt gazdaságilag, hogy érintené az országot? Másrészt az átlag ember mit érzékelne?

nov. 18. 20:23
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
45%

Kérdező, ez nagyban függ attól, hogy egyedül "nem lennénk eu-tagok" vagy a mellettünk levő országokkal együtt.

Ha egyedül, az nagyon rossz lenne, hiszen teljesen körbevenne minket az EU. Szerbia még nem tag, de Szerbia után délre is a görögökön, bulgárokon kellene átjutni, csak egy kis sávban lehetne a nem eu-s országokon keresztül a tengerpartra jutni. A kereskedelemben, áruszállításban, egyebekben nagyon meg tudnák nehezíteni a dolgunkat.

Mivel nem vagyunk nagy ország simán meg tudnának minket kerülni az osztrákokon vagy románokon keresztül és az összes szomszédunk szívesebben közösködne eu-s tagállamokkal helyettünk.

Nagyon sok cégnek már nem érné meg itt maradni, még magyar cégek is áttennék a székhelyüket, és akkor hiába itt maradna a termelésük, nem ide fizetnék az adójukat.

Gazdaságilag nehéz lenne, ott tenne keresztbe az unió ahol lehet.

Amit vesztettünk az uniós csatlakozással, a vámokat és egyéb bevételeket, azt nem kapnánk teljesen vissza. Amiatt hogy körbevesznek az uniós országok, már nem hozzánk hoznák a vámolni való termékeket, hanem kénytelenek lennénk olyan gazdasági együttműködést kötni, amiben lemondunk ezen bevétel javáról.

A másik oldalon viszont megjelenne egy sor pozitívum is. A saját pénzünket arra költenénk amire akarnánk. Nem kellene a külföldi cégeket ugyanúgy a pályázatokhoz engedni, hanem az állami beruházásokat végezhetnék kizárólag magyar cégek stb. Az uniós tagság előtt is jól tudott működni a gazdaságunk, nélküle is tudna.

A mérleg most még az unió felé billen. A kérdés az, hogy a pénzügyeken kívül mit teszünk még a serpenyőbe. Nekem és sok hozzám hasonlóan gondolkodónak, vannak dolgok amik nem eladók és nem mondunk le róla csak hogy az unió meg legyen velünk elégedve. Az ilyenek miatt vannak a jogállamisági blablák mostanában. Ha ezt nem hagyják abba és az unió nem tér vissza a normális, szerződésbe foglalt menetéhez, hogy egy jól működő GAZDASÁGI közösség és nem valamiféle egyenideológia újkommunista szerveződése, akkor bizony már nem fog számítani, hogy anyagilag rosszabb lesz-e vagy sem. Van ami nem eladó, nem megfizethető.

Viszont itt jön vissza az eleje. Ha ilyen kérdések miatt kellene kilépni, akkor nem lennénk vele egyedül. Akkor pedig máris nem lennének annyira súlyosak a következmények.

A britek is hasonlóan vélekedtek - de az tagadhatatlan, hogy nem vagyunk ugyanabban a súlycsoportban. Ők eleve különállóak a szigetország mivoltuk miatt.

nov. 18. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/32 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg sokkal jobban ki lennénk szolgáltatva a gazdasági hatásoknak, a besorolàsunk visszaesne, a forint gyengülne, nőnének az adók, hogy valamiből fenntartsák a gazdaságot.


A kínaiak vagy az oroszok kihasználnák a helyzetet és függőbb helyzetbe hoznának minket, így kialakulna egy diktatúra, hogy a vezetők a rossz gazdasági döntéseket le tudják nyomni a torkunkon.

nov. 18. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

"Igazából a vámmentes kereskedelem nem egy nagy kunszt manapság.


Pusztán egy kereskedelmi szerződés kell hozzá."


Hát igen ez nem nagy dolog a britek is régen megkötötték az EU-val, ja nem és velük ellentétbe nálunk az export és import legalább 70%-a az EU tagállamok irányába történik, a teljes import és export negyede Németország irányába.


"-Nem kellene EU szabványokhoz igazodni.


Például egy magyar autóimportőr tudna amerikai piacos autókat is továbbadni a szalonoknak, melyek jóval olcsóbbak, mint az európai piacosak."


Szépen hangzik, de a gyakorlat nem így működik. Legtöbb esetbe nem fognak azért szabályt módosítani, mert valami EU irányelv volt, ugyanúgy benne marad a magyar törvénykönyvekbe. Mondjuk a környezetvédelmi előírások, a kibocsájtási határértéket nem valószínű, hogy módosítanának emiatt.

nov. 18. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/32 anonim ***** válasza:
50%

"Gazdaságilag nehéz lenne, ott tenne keresztbe az unió ahol lehet."


Ez nagyon igaz és fel kell ismerni, hogy sok hozzánk hasonló kis ország tagja az EU-nak és az első, aki kilép azon igen is példát fognak statuálni, hogy ne kövessék a többiek a példát, hiszen láthatod milyen rosszul jártak ellenbe azokkal, akik maradtak.

nov. 18. 21:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/32 anonim ***** válasza:
31%

"A saját pénzünket arra költenénk amire akarnánk. Nem kellene a külföldi cégeket ugyanúgy a pályázatokhoz engedni, hanem az állami beruházásokat végezhetnék kizárólag magyar cégek stb. "


Azért ebben van egy olyan faktor, hogy amit korábban is írtak, jöttek ide cégek és a kormányok sok nem EU-s forrást biztosítottak és biztosítanak a mai napig, hogy jöjjenek ide.

nov. 18. 21:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/32 anonim ***** válasza:
50%

Jelenleg biztos, hogy hátrányos lenne, Magyarország is azok közé az országok közé tartozik, amelyek többet kapnak vissza a kasszából, mint amennyit oda befizettek, de ezért nem kell sajnálni a gazdagabb EU tagországokat, ugyanis ők meg az itteni, olcsóbb munkaerőből húznak jelentős hasznot.

Hátrányosan érintené az országot a vám-unió megszűnése, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a muli cégek elmennének, bár a helyzet bizonytalanságot szülne, és már a kilépés híre megingatná a tőzsdét.


Hosszú távon nem zárható ki, hogy az Unió széthullik, de nem Magyarország miatt, lényegében mi ott nem sokat számítunk, egy kicsi, perem-ország vagyunk.

Az EU őse, az Európai Gazdasági Szövetség hat állam: Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, az NSZK és Olaszország együtt működésével kezdődött 1957-ban, amihez "csak" 1973-ban csatlakozott Nagy-Britannia, és valóban csak a gazdasági együttműködést koordinálták, úgy, hogy minden államnak megvolt a saját valutája.

1981-ban csatlakoztak a görögök, 1986-ban a spanyolok, portugálok, és már akkor elkezdtek repedezni a falak.

A szocialista rendszerek összeomlása után tömegesen vették fel a volt szocialista blokk országait, a megnőtt létszámmal egyenes arányban növekedett a belső konfliktusok száma is, miközben Európa vezető szerepe a világpolitikában szinte teljesen megszűnt.

Az angolok már kiléptek, az olaszok nem tudják betölteni az utánuk maradó űrt, és ne gondoljuk, hogy mi magyarok sokat számítunk a nagyok játékában, sőt méh a lengyelek sem.

Elég sokba került eddig az Uniónak megmenteni a görögöket a gazdasági csődtől, már ott is felvetődött, hogy széthullik a szövetség, a görögök meg ki is használták a helyzetet (arról persze már nem beszélnek)

Egyre több a feszültség a németek, és a franciák között, senki nem mondja azt, hogy kizárt az Unió megszűnése.

A mostani magyar, lengyel helyzet problémája mögött az áll, hogy az Unió sem tudja meddig terjed a hatásköre, belügyi kérdésekbe akar beavatkozni (kötelező migráns kvóta, stb)

nov. 18. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/32 anonim ***** válasza:
35%

#9 a multik és a bankok kiszolgálása nem az EU miatt van, hanem pártunk és kormányunk akarja kiszolgálni ezeket, hogy jól nézzenek ki a statisztikában hogy ide jönnek.

Senki sem kérte az EU ból vagy itt a német autógyáraknak csak magát a gyárat kell felépíteni ők és ingyen dolgoztassák a magyarokat (mivel a bértámogatással kifizeti a munkások fizetését a kormány, a mi adónkból, akik nem ott dolgoznak.)

nov. 19. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/32 anonim ***** válasza:
72%
mennyi ember van te jó isten, akinek most is bejönne a Kádár rendszer
nov. 19. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/32 anonim ***** válasza:
0%
Szijjas napokban mondta a német iparkamarának, hgy csak a válság alatt 1.2 milliárd eu-s támogatást költöttek a német cégek támogatására, és továbbra is a cégeket fogják támogatni, nem az embereket. még hogy nem leszünk gyarmat.
nov. 19. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/32 anonim ***** válasza:
64%

Gyakorlatilag az EU-nak köszönhető az, hogy OV nem tud egy második Fehéroroszországot csinálni Magyarországból. Ha nem lennénk EU-tagok már ugyanolyan helyzet lenne nálunk is, mint a fehéroroszoknál vagy a törököknél.


Pozitívumot így Európa közepén egy nem túl fejlett országként kb semmit sem lehet felhozni, mindenféle elfogultság nélkül.

Negatívumot annál inkább:

- gazdasági és pénzügyi csőd valamint erős gazdasági recesszió

- Magyarország egész külkereskedelme vámeljárás alá esne, mert Szerbia és Ukrajna kivételével minden szomszéd EU-tag

- újra vízumért kuncsorogni

- a vámeljárás miatt minden drágulna minimum 50%-kal

- rengeteg multinacionális cég áttelepítené a székhelyét valamenyik szomszédos EU-tagállamba, ergo több százezer munkanélküli

- rengetegen vándorolnának ki emiatt az országból


És mielőtt még valaki ráírná: Svájc xar példa, mert Svájc kvázi nem hivatalos tagja az EU-nak. Amikor kvotáztatni akarták a kelet-európai munkavállalókat, az EU egyből befenyített, hogy ha megteszik, akkor ismét vámot kell nekik fizetni, ezt meg még a gazdag Svájc sem akarta megkockáztatni.

Nem tudom megérteni, miért hiszik azt egyes fidióta barmok, hogy Európa kellős közepén, körbevéve EU-s meg EU-ba igyekező államokkal milyen jó ötlet lenne kilépni és elszigetelődni. Ilyen hülye ötlete Ceausescunak volt anno, haláli jó vége lett.

nov. 21. 09:22
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!