Kezdőoldal » Politika » Külföldi politika » A Kijevi Rusz Oroszország...

A Kijevi Rusz Oroszország vagy Ukrajna elődállama?

Figyelt kérdés

márc. 12. 02:08
 1/10 anonim ***** válasza:
80%

Is-is. És ez is komoly feszültségeket okoz. A Kijevi Rusz idején még nem váltak szét a keleti szláv törzsek külön nemzetekké, bár akkor is különálló dialektusokat beszéltek (közös írott nyelvük az óegyházi szláv nyelv).


Ilyen értelemben a Kijevi Rusz nemcsak Ukrajna, hanem Fehéroroszország és Oroszország elődállama is, mindhárom nép történelmi emlékezetének a közös, fontos része.


Természetesen kulturálisan az ukránok a legközvetlenebb leszármazottaik, hiszen a keleti szlávok térhódításaik során keveredtek más népekkel.


Mint látható a Kijevi Rusz teljesen lefedte a mai Ukrajna és Fehéroroszország területét és Oroszország egy kicsi részét is, ami azonban kulturálisan a legfontosabb, legfejlettebb, legeurópaibb része:


[link]


A mai értelemben vett úgynevezett "oroszok" innen húzódtak keletebbre és keletebbre, folyamatos terjeszkedéssel, de ők is a mai ukránok őseitől származnak nyelvileg és kulturálisan, noha keveredtek a tatárokkal, csecsenekkel, szibériai népekkel, türkökkel, finnugor népekkel, stb.


Az oroszok tulajdonképpen elkorcsosult ukránok - bár a magyar nyelvben ez idegenül hangzik, mert a magyarban mindhárom népet oroszoknak nevezték, hagyományosan.


Úgy is mondható, hogy az ukránok valójában a tisztán megmaradt, igazi oroszok, akik pedig oroszoknak hívják magukat azok a más népekkel keveredett, korcsosult oroszok - ámde ők jutottak politikai hatalomra.


Mindenesetre ezek valójában egyaránt a keleti szláv törzsek leszármazottai mind (az ukrán, a belorusz és az orosz nép is), csak az ukránok kevésbé voltak kitéve a népvándorlásoknak és folyamatos keveredésnek mint az oroszok.

márc. 12. 02:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
66%
1: Az ukránok rengeteg népelemet magukba olvasztottak, akik átvonultak ott a sztyeppén.
márc. 12. 05:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
92%
Kijev előbb volt mint moszkva. Meg lehet nézni a térképeket.
márc. 12. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Alex Fly ***** válasza:
47%
@1: addig ok, hogy mi dhárom keleti szláv állam elődje a Kijevi Rusz volt. Viszont a népesség összetélelének taglalásakor megfeledkeztél az Arany Hordáról... A mai Ukrajna területe jó ideig a mongolok uralma alatt volt -ezért is húzódott a Rusz Oroszországba. Aztán amikor elvonultak a tatárok, a szlávok/vikingek maradékai a sztyeppei lovasnépek megmaradt törzseivel és az ottmaradt tatárok egy részével egyesültek és létrejött a kozák nép akik a mai ukránok közvetlen elődei. Szóval pont annyira oroszok, mint amennyire kunok, besenyők, szkíták, etelközi magyarok -kvázi ugyanazok a népek alkotják, mint akik a mai magyar nemzetet. És akkor még a lengyel-litván illetve zsidó kapcsolatról még nem is beszéltünk...
márc. 12. 07:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
50%
Mind a kettőnek. Bár Ukrajna, mint állam, 1991-ig ismeretlen fogalom volt. A Kijevi Rusz jogutódja az Orosz Cárság.
márc. 12. 08:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Közvetlenül Oroszországé. Oroszország pedig Ukrajna elődállama.
márc. 12. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

@4: "addig ok, hogy mi dhárom keleti szláv állam elődje a Kijevi Rusz volt. Viszont a népesség összetélelének taglalásakor megfeledkeztél az Arany Hordáról... A mai Ukrajna területe jó ideig a mongolok uralma alatt volt -ezért is húzódott a Rusz Oroszországba."


Hopp-hopp-hopp! Ruszki propaganda-szag van!


Vicces, hogy Arany Hordát hozod fel, amelyik miatt valóban szétesett a Kijevi Rusz, de amelyik valójában sosem tudta tartósan Kijevig kitolni a határait!


Az Arany Horda területei: [link]


Itt látható a mongol terjeszkedés, döntően a mai Oroszország területén: [link]@5 "A Kijevi Rusz jogutódja az Orosz Cárság."


Ez még nagyobb marhaság. A Kijevi Rusz 1240-ig létezett, az első orosz cár 1613-ban bukkan fel. Van egy laza NÉGYSZÁZ ÉV a kettő között, ugyebár...


De még a Kijevi Rusz és a Moszkvai Nagyfejedelemség között is van egy csekélyke 140 év!Közvetlenül, mint ország, egyiknek sem "jogelődje", hiába hivatkozik rá mindhárom keleti szláv állam: évszázadok teltek el a Kijevi Rusz és az első orosz államalakulatok létrejötte között!


Kulturálisan, történelmi örökség szempontjából beszélhetünk csak "jogutód" státusról. Nem is jogutód egyik mai állam sem, hanem A NÉPEK nevezhetőek a Kijevi Rusz kulturális örököseinek: az ukrán, a belorusz és az orosz nép egyaránt.

márc. 12. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

[link]


"azonban ez az államszövetség mégsem kizárólag Ukrajna, hanem a rutén fejedelemségekből létrejött államalakulatok elődjének, a mai modern Fehéroroszország és Oroszország kulturális és történelmi előzményének is tekinthető."

márc. 12. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

"Vicces, hogy Arany Hordát hozod fel, amelyik miatt valóban szétesett a Kijevi Rusz, de amelyik valójában sosem tudta tartósan Kijevig kitolni a határait!"


A terület és a befolyás más. Az USA is csak 50 államból áll, mégis sokkal nagyobb a befolyása a világra.


"Ez még nagyobb marhaság. A Kijevi Rusz 1240-ig létezett, az első orosz cár 1613-ban bukkan fel. Van egy laza NÉGYSZÁZ ÉV a kettő között, ugyebár..."


Igen. De idővel minden rusz fejedelemség fokozatosan hanyatlott, majd bedőlt, kivéve a Moszkvai Nagyfejedelemséget, akik végül legyőzve a mongolokat, minden korábbi rusz fejedelemséget magukba olvasztottak, és ebből alakult ki később az orosz cárság.


"Kulturálisan, történelmi örökség szempontjából beszélhetünk csak "jogutód" státusról. Nem is jogutód egyik mai állam sem, hanem A NÉPEK nevezhetőek a Kijevi Rusz kulturális örököseinek: az ukrán, a belorusz és az orosz nép egyaránt."


Igen, ezzel így egyetértek.

márc. 12. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

8-as, én ugyanezt mondtam (1-es és 7-es vagyok):


"Kulturálisan, történelmi örökség szempontjából beszélhetünk csak "jogutód" státusról. Nem is jogutód egyik mai állam sem, hanem A NÉPEK nevezhetőek a Kijevi Rusz kulturális örököseinek: az ukrán, a belorusz és az orosz nép egyaránt."


Tehát, ahogy a te idézeted is mondja KULTURÁLIS és TÖRTÉNELMI ELŐZMÉNY a Kijevi Rusz Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország számára egyaránt.


ELŐZMÉNY, nem pedig jogelőd - mivel nincs kontinuitás, jogfolytonosság köztük, többszázéves szünetek vannak két államalakulat létrejötte között!


Tehát NEM "jogutódok" olyan értelemben, ahogy a cári birodalom átalakult Szovjetunióvá, az pedig Oroszországgá, Ukrajnává és Fehéroroszországgá.


Vagy ahogy a Magyar Királyság jogutódja lett a köztársaság, a népköztársaság, a rendszerváltás után a mai Magyarország - azaz szünet nélkül létezett egy többször átalakuló magyar állam a területen.


A Kijevi Rusz közös kulturális és történelmi ELŐZMÉNY, de NEM JOGELŐD. Közös jogelődjük ezeknek az országoknak a Szovjetunió vagy a cári Orosz Birodalom, de nem a Kijevi Rusz. A Kijevi Rusz, ahogy helyesen idézed: közös kulturális és történelmi előzmény csupán.

márc. 12. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!