A cseh államfő népszavazást akar Csehország EU és NATO-tagságáról, noha ő maga, mindkét szavazáson a maradásra szavazna. Van ennek így értelme?
Nem tudom.
Egyre több az agybeteg világszerte.
És nem értem, hogy miért, amikor nincs rá okuk, hogy azok legyenek.
Belpolitikai játék. Plusz az EUt is lehet vele zsarolni.
A brexit szavazás is ennek indult, csak menet közben kicsuszott a dolog Cameron kezéből.
Ha ezt a "demokrácia" nevű fogalmat elméletben nézzük, van értelme annak, amit mondott. Attól, hogy szerinte jó dolog az EU- és NATO-tagság, még lehet róla szavazni, mert nem kizárt, hogy sokak szerint ez másképp van. Épp ez lenne a demokrácia lényege: attól, hogy én vagyok a kormány- vagy államfő és valamiről határozott véleményem van, még nem biztos, hogy nekem van igazam. Más kérdés, hogy kis hazánkban ez nagyon nem így van, a miniszterelnök lassan élet és halál teljhatalmú ura lesz, a legfőbb hűbérúr, akit talán még életében szentté avatnak.
Ha viszont kicsit megkapirgáljuk a felszínt, rájöhetünk, hogy egy ilyen szavazásnak nem csak a szép, tiszta elmélet szintjén van értelme. Egy ilyen szavazás belengetésével - ahogy előttem is írták - van némi alkupozíciója Csehországnak az EU-val szemben, ha vitába keverednek, hogy mégis mennyi pénz jusson egyik vagy másik alapból a derék cseheknek. Sőt, a belpolitikában is jó gumicsont az ilyen: bedobják és akár fél évig is elcsámcsog rajta a nép, addig sem foglalkozik mással, nyugodtan lehet sunyiskodni, mert mindenki csak a népszavazásról beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!