Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Van valamilyen haszna a...

Van valamilyen haszna a multinacionális cégeknek egyáltalán?

Figyelt kérdés

Konkrétan áruházak, plázák.

Azt tudjuk, hogy mi a hátrányuk:

Külföldről hoznak árut, tehát külföldieknek adnak termelői, gyári, mezőgazdasági munkát és nem magyaroknak.

A profitot kiviszik külföldre azonnal, tehát a magyar gazdaságból tőkekiáramlás van, amit csak pénznyomtatással lehet pótolni, ez pedig inflációt okoz.

Akkor mégis mi a hasznunk ezekből a pénzéhes, profitorientált kapitalista, globalista cégekből?

Tud valaki pár dolgot, ami pozitív és ezek a cégek adják nekünk?2013. júl. 4. 08:12
1 2
 1/15 rémuralom ***** válasza:
98%

1. A multi NEM szántszándékkal külföldről hoz árut. Nem azért van szlovák tej a multi polcain, mert a multi le akarja rombolni a magyar mezőgazdaságot, hanem azért, mert arra van igény. Ha nem lenne rá igény, akkor az első szállítmány rájuk rohadt volna, és többet nem rendeltek volna belőle. A multi a piac igényei alapján alakítja termékskáláját, és a piac te magad vagy. Részben. Elképesztő kicsi részben, de része vagy. Ha neked fontos az, hogy a multikban magyar áru legyen, akkor ne a 160 forintos import tejet vedd, hanem a 300 forintos magyart. És ha majd mindenki magyar gyümölcsöt meg magyar tejet akar enni, akkor a multi is magyaroknak fog mezőgazdasági és termelői munkát adni. Addig meg ad a magyaroknak kereskedői munkát.


2. Mi az a profit, amit külföldre visznek? Az árbevételükből levonjuk az áruk beszerzési költségét (az áruk egy része magyar áru), és amit így kaptál, abból még le kell vonni a dolgozók bérét (a dolgozók magyar emberek), a rezsit (magyar közműszolgáltatók), és az adókat (a magyar államnak). Ami ez után marad, az a profit. Miután már annyi pénzt itt hagyott, ezt legalább hadd vigye már el. Ennek a profitnak egy része ki lesz osztva a tulajdonosok és a menedzserek között osztalékként ill. prémiumként, egy másik része pedig beruházásokra megy. És itt van minden antiglobalista abban a borzasztó nagy tévedésbe, hogy a multi direkt kiviszi innen a pénzt, hogy nekünk, magyaroknak rossz legyen. Hát egy fenét. A multit nem érdeklik nemzetek, államok, kormányok. A multit az érdekli, hogy milyen eséllyel és mennyi idő alatt térül meg a befektetés egy adott országban. Ha a multi úgy ítéli meg, hogy nálunk jobban megéri befektetni, mint Szlovákiában, Lengyelországban meg Romániában, akkor nálunk fog befektetni, azaz BEHOZZA a pénzt.


A vessző utáni részt pedig ("amit csak pénznyomtatással lehet pótolni, ez pedig inflációt okoz") jobb lett volna, ha le sem írod, mert akkor kevésbé tűnnél okoskodó laikusnak.


És ha ez nem lenne elég pozitívum: egy multinacionális vállalatnál dolgozók olyan tudást, tapasztalatot szerezhetnek a multinál, amit egy magyar kkv-nál esélyük sem lett volna megszerezni, és amit aztán később akár saját vállalkozást alapítva hasznosíthatnak egy magyar kkv-ban. És ez pénzben nem mérhető, de egyértelműen hasznos.

2013. júl. 4. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
91%

Inkább a nagyválallatok, mint a csaló magyar kisvállalkozók.


A magyar maszek ott csal ahol tud: nem jelenti be az alkalmazottat, vagy ha igen minimálbérre, nem fizeti ki a dolgozókat időszakonként, ingyenes probanapoztat, nem ad számlát, mindenütt csal, megtéveszti a kisembereket!Aki dolgozott már magyar maszeknak (pl.: vendéglátóipar, szolgáltató szektor, építőipar, autószerelő stb.) az tudja miről beszélek!!!!!!!!A nagy élelmiszerláncoknál adnak számlát, és a kisközérteknél pl.: hányszor csapták be a vásárlókat, hányszor nem adnak számlát, nem jelentik be az alkalmazotttat?


A profitot meg a magyar vállaltok is kiviszik külföldre, vagy ha nem akkor luxuskiadásokra használják.

2013. júl. 4. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 ConnectCare ***** válasza:
100%

Szerintem arról az oldalról is érdemes nekimenni a kérdésnek, hogy egyáltalán kell-e mindennek az össztársadalmi hasznát vizsgálni.


Az előző rendszernek pont az volt az egyik hátránya, hogy csak a társadalomnak hasznos dolgokat engedte, az egyénnek hasznosakat nem. Ma viszont már az állampolgár van privilegizálva, joga van vállalkozni, még akkor is, ha az adott tevékenység a társadalomnak nem hasznos (ez az a jog, amit egyre inkább elvesztünk és a dohányboltosdi ezért jogfosztás annak is, aki nem dohányzik vagy nem volt trafikja).


Talán ha mégis társadalmi hasznot keresünk, amellett, amiket fentebb már leírtak, akkor azt abban lehet megtalálni, hogy a szabad vállalkozás joga megilleti az embereket. Ez egy társadalmilag hasznos dolog. A szabad vállalkozás következményeként pedig mindenféle vállalatok jelennek meg a piacon. Van, amelyik hasznosabb lesz a társadalomnak, van, amelyik kevésbé.

2013. júl. 4. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
96%

Kérdező azt se felejtsd el, hogy aki netet add neked, és nyomhatod a hülyeséged, az is multi cég. Mint, ahogy a bankok, ahol a számlád vezeted.

A papír, amire írsz, azt is külföldről hozzák be. Meg a papírt, is, amibe törlöd a kis fenekedet. Fogkrém. Fogkefe.

A számítógépedet se M.o. gyártják, amiről írogatsz.

Szóval ha ezek nem lenének, elég szegényes lenne az életed ezek nélkül életed.

Ha nem tetszik, vedd ki ezeket az életedből, Aztán egy hét múva, mikor se a ruhád nem tudod kimosni, se a segged kitörölni, és nincs semmilyen tv, vagy net a lakásban, akkor majd hogy érzed magad.

Senki nem tiltja a sátorban élést a puszta közepén.

Mert Viki ezt nyomatja, az emberek elfelejtik, ha ezek a cégek elmennének ma, egy hét múlva az ország összeroppanna.

Nem azért, mert ezek jó cégek, mert kellenek, csak kialakult egy függés tőlük. Ezt nevezik JIT(Just in Time) rendszernek, ha meteor becsapódna, ez omlik elsőnek össze, mert mindenki vásárol. Aztán nincsenek készlet utánpótlások, és elkezdődik az káosz.

De ha Viki így folytatja, még a meteort se kell megvárni, és lesz itt világvége...

2013. júl. 4. 09:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
97%

Ejha kérdező, látom teljesen nyitottan és előítéletmentesen tetted fel az őszinte kérdésed, kicsit sem sugalmaztad a helyes választ!


"Külföldről hoznak árut"

Nem. A konkrétan a low-budget költségoptimalizáló láncokat (Lidl, Aldi) leszámítva a Tesco és társai 75% körüli magyar termék aránnyal dolgoznak.


Mondjuk arról lehetne vitázni, hogy mit is használ a gazdaságnak az, ha a magyar középvállalkozó december közepén a Jordániából rendelt paprikát itthon csomagolja és rácsapja a trikoloros címkét meg kitalál neki egy Alföld Büszkesége márkanevet, de ezt a kedvedért hagyjuk.


"A profitot kiviszik külföldre azonnal, tehát a magyar gazdaságból tőkekiáramlás van"

Ja, csak épp közben mindegyik terjeszkedik, havonta lehet arról olvasni, hogy hol nyílik új teszkó. Tudod, az foglalkoztatást és a környékbeli lakosság életszínvonalának emelkedését jelenti kényelmi szempontból. A zseniális kuruttyinfós logikádra, miszerint inflációt okoz a multi nem sokat lehet mondani azon kívül, hogy hülyeség, az ég se zöld, akármennyire mondogatja valaki.


Ami hasznunk belőle: a láthatóságuk miatt a multik önként és dalolva tartják be a munkáltatói, bejelentési és törvényi kötelezettségeik mindegyikét. Mutass nekem egy multidolgozót, aki zsebbe kapja a fizetést, ahogy teszi azt a magyar vállalatok kétkezi dolgozóinak ki tudja pontosan mennyi, de biztosan hatalmas része. Értem én, hogy ettől a vállalkozó 7500Ft-tal többet tud fizetni, de sokat fog ez érni a nyugdíjszámításkor 30 év múlva, amikor meg az ő nyugdíjalapja lesz x, a teszkós dolgozóé meg 20%-kal több.


Másik nyilvánvaló haszon a méretük, nemzetközi láncként mindig tárgyalási előnyük van. Az egy dolog, hogy itthon felháborodsz a szlovák tejen, de Szlovákiában meg a magyar krumplin, a cseheknél meg a magyar kukoricán fogják az ottaniak ugyanezt tenni. Valahogy ez mindig kimegy a multikritizálók fejéből, hogy nem csak import létezik a világon. És képzeld, akkor magyarok részesednek haszonnal a szlovák-cseh-lengyel-stb. "tőkekivonásból". Na erre varrjál gombot!


Akkora agrárországként, mint mi igazán nem a hegyvidéki szlovák mezőgazdaságtól kell összecsinálni a nacit. Mármint a szent tehén elavult technikákkal, alacsony hatékonysággal működő gazdáknak igen, de nem is ők lesznek az exportra szállítók.

2013. júl. 4. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
25%

" A magyar maszek ott csal ahol tud: nem

jelenti be az alkalmazottat, vagy ha igen

minimálbérre, nem fizeti ki a dolgozókat

időszakonként, ingyenes probanapoztat, nem

ad számlát, mindenütt csal, megtéveszti a

kisembereket!"


Ja, csak az nem tetted hozzá (talán direkt), hogy amíg a multik adókedvezményeket kapnak, a hazai kisvállalkozásokat addig meg agyonadóztatják!

Ráadásul a multinak tõkéje is sok van.

2013. júl. 4. 10:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
67%
Röviden mi a hasznuk? Munkát adnak, nagyobb választékot kínálnak, olcsóbbak a méretükből fogva, adóznak, stb...
2013. júl. 4. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 rémuralom ***** válasza:
43%

"Ja, csak az nem tetted hozzá (talán direkt), hogy amíg a multik adókedvezményeket kapnak, a hazai kisvállalkozásokat addig meg agyonadóztatják!"


Jó, ez mondjuk mentség az adócsalásra. Egye fene, ezt elfogadjuk. De, hogy nem fizet vagy késve fizet az alkalmazottaknak, arra például már nagyon nem. Hozzá kell persze tenni, hogy közel sem minden kkv ilyen, de azért ez elég jellemző.


"Ráadásul a multinak tõkéje is sok van."


Na és?

2013. júl. 4. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

Igaz, hogy sokszor gyatra minőséget árulnak, de nagyok, olcsók, ezért szereti a nép.

Sajnos egy olyan viszonylag szegény ország vagyunk, ahol vásárlásnál általában az ár a döntő szempont.

2013. júl. 4. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
Haszna a reszvenyeseknek van belole. Miert kellene, hogy neked vagy nekem haszna legyen belole, ezek nem a Caritas.
2013. júl. 4. 12:35
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!