Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A Büntető Törvénykönyv 4. §...

ConnectCare kérdése:

A Büntető Törvénykönyv 4. § (1) a, alapján a magyar jogot kell-e alkalmazni akkor, ha Ahmed Egyiptomban ellop a bazárból egy arany tálat?

Figyelt kérdés

Ha nem, akkor a törvény melyik része rendelkezik arról, hogy nem, ha a szöveg a fent említett helyen egyértelműen az írja, hogy a magyar jogot kell alkalmazni?


(feltételezem, hogy a 4. § (1) a, értelmezhető a mondat többi részének figyelembe vétele nélkül is)


2011. okt. 18. 12:32
 1/3 asmosys ***** válasza:

Ha Egyiptomba egyiptomi lop, akkor ahhoz semmi köze a magyar törvényeknek. Akkor sem ha ott magyar követ el bűncselekményt. Az ottani törvények szerint járnak el, feltéve he ott fogják el.

Ez a törvény akkor él, ha itt fogják el a /magyar/ elkövetőt. Ha külföldi, akkor kiadják.

2011. okt. 18. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ! Azt gondoltam én is, hogy nem a Btk. érvényes a Föld összes bűncselekményére:), de akkor ez hol jelenik meg a törvényben? Mert a tv. nem magyar állampolgár külföldön elkövetett cselekményéről is szól, ráadásul úgy hogy ezt KELL alkalmazni, nem írja, hogy kivéve, ha a helyi jog érvényes, nemzetközi szerződés van érvényben stb. Ezt mi rendezi?
2011. okt. 18. 13:57
 3/3 anonim ***** válasza:

Területi és személyi hatály


3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.

(2) A magyar törvényt kell alkalmazni a Magyar Köztársaság határain kívül tartózkodó magyar hajón vagy magyar légi járművön elkövetett bűncselekményre is.

4. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett cselekményre is, ha az

a) a magyar törvény szerint bűncselekmény és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő,

b) állam elleni bűncselekmény (X. fejezet), kivéve a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedést (148. §), tekintet nélkül arra, hogy az elkövetés helyének törvénye szerint büntetendő-e,

c) emberiség elleni (XI. fejezet) vagy olyan egyéb bűncselekmény, amelynek üldözését nemzetközi szerződés írja elő.

(2) A nem magyar állampolgár által külföldön, a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedés (148. §) esetében a magyar büntető törvényt kell alkalmazni, feltéve, hogy e bűncselekmény az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő.

(3) Az (1)-(2) bekezdés eseteiben a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el.értelmező olvasás és nem kiragadni részeket....

2011. okt. 18. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!