Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Törvények, jog

A kérdés

Mit szóltok ahhoz hogy Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában is ugyanolyan liberális a fegyvertartás, mint az USA-ban? Itthonra egy szlovák?

Mindig jönnek azzal, hogy Magyarországon ne lehessen éles fegyvert tartani, mert Magyarország nem az USA. Oké, de ott van Finnország és Svájc, ami már Európa. Erre jön, hogy de ezek is túl fejlettek és eltérő kultúrájúak. Oké, de ott van a szomszédos Szlovákia, ami Magyarországhoz a leghasonlóbb ország talán és mégis lehet bárkinek fegyvere (a félmillió ottani magyarnak is), még sincs Vadkelet meg ilyen ostobaságok. Erre nem szokott válasz jönni. Ez a négy ország eléggé hasonló. Ausztria egy kicsit elszaladt a fejlődésben, de a kulturálisan leginkább hozzánk közel álló Szlovákiában is ugyanúgy volt 40 év szocializmus és szinte ugyanazok a társadalmi, kulturális és gazdasági folyamatok játszódtak le ott is, mint itt is. A négy ország (a három kérdésbeli és Mo.) kevesebb mint 100 éve még 1 államot is alkotott.
Magyarországon sem csak egy szűk kisebbség, "fegyvermániások" "akar" fegyvereket. A Tárki egy felmérése szerint a magyarok 66%-ának semmi baja nem lenne egy szelídebb fegyvertartási rendszerrel, ezt csak 34% ellenzi. (FIGYELEM, ez nem azt jelenti, hogy ennyi ember tartana fegyvert, csak hogy ennyi embernek nem lenne semmi baja azzal, ha más tarthatna.) A válaszolók 15%-a mondta azt, hogy tartana is fegyvert, ha lehetne.

Ausztria: Bárki* kap pisztolyra viselési engedélyt utcára. Puskát úgy lehet venni a boltban, mint kenyeret. Semmit (!) nem kérnek hozzá, a lőszerhez szintén nem (úgy veszel éles lőszert, mint itt gáz-riasztó töltényt).

Csehország: 18 éves kor felett bárkinek* lehet fegyvere. Az utcán viselheti az éles pisztolyát rejtve és puskát tarthat otthonvédelemre. A csehek sem irtják egymást, sőt világhírű a fegyveriparuk csak úgy mellékesen, ami több ezer embernek biztosít munkahelyet az országban.

Szlovákia: 21 éves kor felett bárki* vehet, tarthat és viselhet fegyvert
A szlovákoknál ez a liberális szabályozás 2006 óta van érvényben. 7 év alatt bárkinek lehetett volna fegyvere, aki akart és már kipusztíthatták volna magukat a szlovákok, de nem történt meg. A lakosság kb. 15%-ánál van fegyver, tehát nem is fegyverkezett fel mindenki. Náluk is szocializmus volt ugyanannyi ideig és tiltották a fegyvertartást évtizedekig. Ott sem volt "kultúrája".
Itt van egy szlovák fegyverbolt honlapja. A magyar fegyverboltokban ugye főleg gázpisztolyokat árulnak. Hát itt a szokásos lakossági önvédelmi fegyverek, vagyis az éles pisztolyok és sörétes/golyós puskák a hagyományos önvédelmi fegyverek, nem a gázspray-k és a 8 centinél rövidebb kések.
[link] (krátke zbráne = rövid fegyver, dlhé zbráne = hosszú fegyver)

*Bárki: Aki nem büntetett erőszakos bűncselekményért, aki elmúlt 18/21 éves, aki letette jogi ismeretekből és a fegyverek kezeléséből álló fegyverismereti vizsgát és aki nem pszichiátriai eset. Ezeket mind teljesíti valaki és lehet fegyvere, erre értettem, hogy bárki.

És az előbb felsoroltaknál egy szelídebb törvény is szerintem mindenkit kielégítene Magyarországon. Nem azt akarja senki, hogy itt is lehessen bárkinek bármi nélkül puskát venni a boltban, mint Ausztriában. Az csak egy példa volt, hogyha egy ilyen engedékeny törvény ott nem okozott még apokalipszist (vagy a hozzánk kulturálisan legközelebb álló szlovákoknál sem), akkor egy annál sokkal korlátozóbb itt sem okozna.
Például ha a pisztolytárakat önvédelmiekre 10 töltényre korlátoznák. Vagy ha csak revolvereket (forgópisztolyokat) engedélyeznének.
Ha az otthonvédelmi puskák kapacitása maximum 5 töltény lehetne. Ha nem lehetne félautomata (amit nem kell felhúzni) sörétest, csak előágyszán vagy hagyományos ismétlőst. Satöbbi, ezek csak példák. És máris nem lehet ámokfutni (nem mintha ez mindennapos lenne) egy ötlövetű pisztollyal, vagy puskával, csak szemrebbenés nélkül önvédekezni a tolvaj/rabló/erőszakoló/gyilkos ellen. (Annak, aki akar, mert nem lenne kötelező fegyvert tartani.)

 2013-10-19 18:58  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2 3
Magyarországon nagyfokú kommunista agymosáson esett át a nép 1956 után.
Azóta a magyarokba fegyverfóbiát neveltek.

Na, meg a vezetők sem akarják engedélyezni, mert félnek a népharagtól.

A válasz 79%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/26Időpont 2013-10-19 19:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
*Magyarország

A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/26Időpont 2013-10-19 19:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Figyelj csak - FÉLNEK TŐLÜNK! Gondolj bele, ha 2006-ban a népnek fegyvere van! Itt már felkötötték volna az egész bandát, Gyurcsányostól, Bajnaistól, Orbánostól. Mondjuk így is ez lesz a vége...

A válasz 80%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/26Időpont 2013-10-19 19:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Na most nem azért, nem néztem utána, de most így megmondom, hogy sem Ausztriában sem Szlovákiában nem viselhetsz az utcán engedély nélkül fegyvert. Sőt, még az USA-ban is kellenek hozzá papírok, nem úgy van az, hogy bemész a bótba, rácsapsz az asztalra, hogy ide nekem egy Coltot. Így a világon sehol sem működik a dolog.
Itthon ki az aki nem kapna egy pisztolyra otthonra fegyvertartási engedélyt? Bármilyen komplett ember kaphat, inkább csak az ára miatt nem elterjedt. Meg amiatt, hogy kb nem is tudnád használni. Bár most ez irányban valamelyest kevésbé szigorúak a szabályozások, de szerintem még mindig nem lőhetnél le egy betörőt.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/26Időpont 2013-10-19 19:14 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Nagyon félnek attól hogy nem egymás ellen használnánk a fegyvereket,és attól még jobban hogy Finnországtól,Svájctól ellenkezőleg használnánk a fegyvereket és lehet nem a mindenkori hatalom megelégedésére.Őszintén melyik államszerv merne olyan emberek elé állni Magyarországon akik mondjuk azt követelik hogy töröljék el az államadósságot fegyverük van és nem egymást akarják lelőni.

A válaszíró 66%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/26Időpont 2013-10-19 19:15 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Hát hallod csodálod, hogy az itteni vezetőség nem enged ilyet? Már lassan olyan lenne, mintha egy rabnak adnál fegyvert...

A válaszíró 68%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/26Időpont 2013-10-19 19:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ez mind szép és jó csak mi nem vagyunk egy lapon említhetők a szlovákokkal csehekkel osztrákokkal. inkább a szerb román ukrán alja mentalitást képviseljük azzal meg nem lenne szerencsés. meg minek oda liberó fegyvertartás ahol ennyire elítélik a libelarizmus minden formáját.

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 48%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/26Időpont 2013-10-19 19:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Azért én nem örülnék ha a cigányok kezébe fegyvert adnának, de minden másban egyetértek.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/26Időpont 2013-10-19 19:21 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Szerintem kellene liberóbb fegyvertörvény.

Alapvető jognak kellene lennie az élet és a magántulajdon védelme BÁRMI ÁRON.

A szlovákoknak meg nincs jobb mentalitása ,mint a magyaroknak, néha még vadabbak is.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/26Időpont 2013-10-19 19:28 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
Vadkan01 nevű felhasználó válasza:

Benne lennék és ez még az ország bevételét is növelné, mert azt is adóznák, főleg a sok fegyver mániás(mint én) venné a fegyvert, mint a cukrot. Ráadásul, ha valami külföldi ország akarna támadni, akkor készülhetnek arra, hogy a lakosság is lőhet.

A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/26Időpont 2013-10-19 19:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Egy 7.5 Joule feletti légpuskához milyen engedélyek szükségesek?
Mit tudok tenni ha elvittem szervízbe a tv. Készülékemet, fizettem 7000ft. Ot, de másnap ugyanolyan lett mint elötte volt?
Ha Ausztriában élek (részben a liberális fegyvertartás miatt), akkor az engedéllyel viselt pisztolyomat is áthozhatom Magyarországra, mondjuk amíg átugrom vásárolni a határ magyar..
A 19. század közepén általánosan elfogadott dolog volt Magyarországon a fegyvertartás? A Pesti polgárok pl. pisztollyal a zsebükben járkáltak a vidéki gazdák meg puskával?
Magyarországon egy állampolgár milyen fegyvert pl: pisztolyt tarthat?
Kettős állampolgárság esetén fegyvertartás ügyében, probléma-e, ha csak az egyik országban tartom a mindkettőben regisztrált fegyvereim?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Törvények, jog rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu