Szüleim az unokájukra iratatták a lakásukat, nekem így ebből már semmi nem jár?
A szüleim az unokájuk nevére iratatták a lakásukat, tegnap tudtam meg. Természetesen el fogok menni egy ügyvédhez is de szeretnék informálódni mert nagyon ideges vagyok.
Ilyen esetben mi történik? Nekem nem jár a lakásból már semmi?
Nekem nincs gyerekem
A a testvérem gyerekére írták a lakást.
Amilyen furfangosak lehetséges hogy adasvételt írtak.
Nem, már felnőtt 25 éves az unoka.
Nem olyan jó kapcsolatunk azert mert én ndm akartam gyereket. Ezáltal kevesebb vagyok a szemükben. De nem gondoltam volna, hogy ennyire.
Ezért is utólag tudtam meg.
Pert indíthatsz ha az nagyon nyilvánvalóan látszik, hogy minden tulajdonukat másokra iratgatták, azért, hogy te ne örökölj semmit. Ki lehet hagyni valakit a köteles részből, úgy, hogy mindent más nevére iratunk, de emiatt te mehetsz bíróságra, és igazad lesz.
Aki meg itt szidja a kérdezőt, az el sem tud képzelni olyan esetet, mikor a szülő a szemét, nem a gyerek, ugye?
"Aki meg itt szidja a kérdezőt, az el sem tud képzelni olyan esetet, mikor a szülő a szemét, nem a gyerek, ugye?"
de. nekem is van egy ilyen. viszont pont, hogy nem kell tőle semmi. az sem érdekel, ha egy egész kastély marad utána, ott rohadjon meg.
Amig a szüleid élnek, semmit nem tudsz tenni.
Amikor a szüleid meghalnak, illetve egyikük meghal, akkor keletkezik neked jogod a kötelesrészre a hagyatékból. A kötelesrész a neked járó hagyaték egyharmada, tudtommal.
Ezt majd a közjegyzőnek a hagyatéki tárgyaláson elő kell adnod.
Menj be a földhivatalba és kérd ki a tulajdoni lapot (bárki kikérheti), abból megtudod, hogy adásvétel vagy ajándékozás történt-e. Amennyiben adásvétel, akkor sem vagy esélytelen, mert erről a helyzetről ordit, hogy szinlelt szerződés, és a másik örökös kijátszására készült. Más lenne a helyzet, hogyha idegennek adták volna el, akkor semmi közöd nem lenne hozzá, azt csinál a pénzzel, amit akar. De itt az unokájának adta el, szóval erősen szinlelt szerződés jellege van, szerintem megtámadható. Amennyiben ajándékozás, akkor a kötelesrészt peres úton vagy a közjegyzőnél tett igénybejelentésre megkaphatod, amennyiben ketten vagytok testvérek, akkor az ingatlan felét örökölted volna, annak az egyharmada a kötelesrész, vagyis az ingatlan értékének egyhatodát kérheted a megajándékozott unokától.
Ha az ajándékozástól a meghalásig több mint tiz év eltelik, akkor semmi nem jár neked.
Nem vagyok jogász, de remélem nem tévedek a véleményemmel.
Menj el egy ügyvédhez, némi pénzért el fogja mondani, hogy mit kell tenned.
Egyébként a szüleid nagyon merészek, mert ez kockázatos lépés.
A közvetlen ismeretségi körömben történt meg, hogy három testvér megegyezett, hogy a szüleik a lánygyerekre iratják a házat, a lány fogja őket gondozni. A másik kettő fiú. A lány hamarosan meghalt, hirtelen, negyvenes éveiben, betegségben. Neki két fia volt, apjuktól rég elvált, a két egyetemista unoka örökölte a házat, benne a két öreg gondozásra szoruló szülővel. A szülők ötvenes éveikben járó fiai - akik ugye minden örökségtől önként lemondtak - lettek a gondozók, no ott a menyek lázadtak föl, mert azért marhára kell szeretni az anyóst meg az apóst ahhoz, hogy évekig főzzenek-mossanak-takaritsanak rájuk úgy, hogy egy kanyi vas örökség nem jár nekik. Aztán a nyolcvanas éveikben járó szülők szociális otthonba kerültek, unokafiúk a házat eladták, a család pedig a mai napig keresztbekasul haragvós lett... mindenki elég rosszul járt, illetve a két unokafiú nem, de még azért ők is, mert a nagybácsijaikkal a jó kapcsolatot elvesztették.
Ird majd meg mit mond az ügyvéd.
Mondjuk neadjisten az unoka megházasodik, aztán történik vele valami és az unoka házastársa megörökli a házat, és kipakolja az öregeket az utcára, hiszen az övé a ház... látott már a jog ilyen csúnya történeteket. A közjegyzők is sokat láttakhallottak már...
Utánajártam a dolognak.
Adásvétel történt... 3 millio ftra írták meg a papìrt. A szüleimnek haszonélvezeti joga nincs.
Ami nehezíti megjobban a dolgot, hogy a lakás felét pedig már az unokájuk gyereke nevére írták.
Az ügyvéd szerint semmit nem tehetek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!