Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Eletbiztosítás öröklése?

Eletbiztosítás öröklése?

Figyelt kérdés
Ha nincs megadva kedvezményezett ki örököl? A törvényes örökös nyilván a gyermek ingatlan, stb esetén, de mi a helyzet az életbiztosítással? Házastárs abból sem örököl?

2018. jan. 16. 19:16
 1/6 anonim ***** válasza:

A házastárs az egyéb vagyonból is örököl egy gyereknyi részt, szóval nem értem,ezt honnan szeded! " Házastárs abból sem örököl?"

A biztosításnál meg a kötvényen lévök alapján derül ki, hogy ki örökölheti.

2018. jan. 16. 19:26
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem örököl gyereknyi részt, haszonélvezetet örököl a hazastárs a gyerek öröksége felett. A kérdés elméleti csak, szerencsére, mindössze kíváncsi lettem volna rá, ha az életbiztosítás kedvezményezettje a törvényes örökös, akkor a hazastárs mekkora részt örökölhetne.
2018. jan. 16. 20:06
 3/6 anonim ***** válasza:

Az életbiztosítás kedvezményezettje nem kell, hogy feltétlenül a törvényes örökös legyen, akárkit megadhat a szerződő szerződéskötéskor, mint kedvezményezett, aki a biztosított lejárat előtti halálakor a befizetett összeget és annak az összes kamatát megkapja aktuális értéken. Ha a kedvezményezett a volt napközis tanítónője, akkor ő kapja a pénzt, ha meghal, mielőtt elérné a lejáratot.

Ha nincs megadva kedvezményezett, akkor elvileg a házastárs és a gyerek(ek) egyaránt örökölnek, a hagyatéki eljárás után tisztázódik le, hogy milyen mértékben, a legtöbb esetben közös megegyezéssel dől el ki mennyit kap, ha viszont volt házassági szerződés, amiben kikötötték, hogy egyikük se örököl a másik után, hanem minden automatikusan a gyerekekre kerül, akkor ott nyilván a házastárs nem kap semmit. Kedvezményezettet azért érdemes mindig megjelölni, mert ezzel elkerülhető a sok jogi majomkodás és automatikusan a kedvezményezettekhez kerül minden, szóval ha él még a biztosított mindenképp érdemes átdolgozni a szerződést.

2018. jan. 16. 20:51
 4/6 anonim válasza:
Ha nincs megjelölt kedvezményezett, akkor az örökös(ök), ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés rendje szerint. Nagy hátrány, hogy így csak a hagyatéki eljárás után jutnak a biztosítási összeghez, így mindenképpen érdemes haláleseti kedvezményezettet jelölni. Ez később bármikor módosítható. Ha a biztosított halálakor a megjelölt kedvezményezett nincs életben, akkor is az örökös kapja a biztosítási összeget.
2018. jan. 17. 09:09
 5/6 kovpet ***** válasza:

Kérdező, a Ptk nemrég változott, olvass bele.

Ezt:

7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

2018. jan. 17. 10:29
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, hasznosak voltak.
2018. jan. 18. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Kérhetnek a hagyatéki nyilatkozatban olyan információkat, amik nem tartoznak a hagyatékhoz?

Egy véletlen kérdésben írta valaki, hogy az életbiztosítás nem tartozik a hagyatékhoz, és mégis kérdezték a hagyatéki nyilatkozatban az életbiztosítás részleteit. Hogy kérdezhetnek olyat, ami nem tartozik oda. És akkor mit csinálhat az örökös?

Haszonélvezettel terhelt ingatlanban lévő ingóságok öröklése hogyan történik?

Ha vagy egy lakástulajdonom (100 %-ban),ami haszonélvezettel terhelt (anyám), a haszonélvező ott is lakik. Amennyiben öröklésre kerül a sor, az ingóságokat a testvéremmel közösen örököljük, vagy az az ingatlanhoz tartozik. Ha én veszek bele valamit, akkor le kell...

Kft öröklése esetén az öröks bajba kerülhet?

Ha megöröklök egy adósságokban úszó kft-t, úgy hogy annak az örökhagyó csak pár nappal, héttel a halála előtt lett tulajdonosa, akkor engem érhet valami baj? Ha igen, akkor ilyenkor melyik igaz? 1: Az örökös...

Jogilag azt el lehet intézni valahogy, hogy a leendő férjem esetleges hitele engem ne terheljen?

Az anyjának van 2 Mft hitele, amit még kb 8 évig fizetni fog. Ha jól tudom, van rá életbiztosítás, de valamilyen ok miatt ez sem tuti bebiztosítás. Ha egyszer majd fizetnünk kell a hitelt, mert mondjuk anyósom meghal, és nem rendezi neki az életbiztosítás, akkor...

Végrendelettel ház öröklése?

Van egy házam, amit házasságunk alatt a saját pénzemből vettem. Tudom, hogy mivel házasságunk alatt vettem, közös tulajdonnak minősül, és a férjem éppen úgy örökölné, mint a gyerek. Hozhatok olyan végrendeletet, hogy csak a gyerek örökölje halálom esetén?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!