Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Ha zenet akarok irni, hogy...

Ha zenet akarok irni, hogy kezedjem?

Figyelt kérdés
Ugy ertem melyik hangszerrel.
2010. dec. 15. 16:16
 1/8 anonim ***** válasza:
no comment...
2010. dec. 15. 16:46
 2/8 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy milyen jellegű zenét szeretnél írni. USB-s midi billentyűzet elég jó megoldás, a programok miatt nagyon sokféle hangzást ki lehet belőlük hozni, viszont nem éppen kezdőknek kitalált hangszer. Gyakorlatilag ez elektromos, klasszikus vagy akár rock zenék írásához is jó. Ha ezt az utat választod, akkor szükséged lesz egy vst host programra (virtuális hangszerek kezeléséhez kell meg a hozzá való effektekhez). Ilyen pl. az FL Studio, Cubase vagy a Samplitude. A kezelését nem szívesen írnám le ezeknek, ugyanis tutorial videókat lehet találni hozzá a neten és help is van hozzá. Igaz, ehhez valamilyen szintű angol tudás is szükségeltetik. Ezek után pedig nem árt beszerezni a fentebb említett vst/vsti programokat. Ilyenek pl.: Guitar Rig, Amplitube, Vandal, POD Farm, RealGuitar, RealLPC, RealStrat, Electri6city. Ezek kifejezetten gitárhangokhoz vannak. Egyik része effektezésre való, egy része pedig arra, hogy az alap, tiszta elektromos vagy akusztikus gitár hangját csalogasd elő a billentyűzetből. 1-2 alap elektromos cucc + zongora, orgona és hasonlók pedig alapból vannak a programban (legalábbis FL Studio-ban biztos).

Ha viszont a hangzás annyira nem fontos, akkor ajánlom figyelmedbe a Guitar Pro-t. Valamilyen szinten értened kell a kottát, de akár a program segítségével is elsajátíthatod az alapvető zenei dolgokat, csak az sok idő. Én is ezt csináltam, úgyhogy tapasztalatból beszélek. Ha a legújabbat szerzed be (6-os), akkor abból több dolgot ki tudsz hozni, a hangzás is egész elviselhető, de ha tényleg jó hangzást akarsz, akkor mindenképp szükséged lesz stúdióprogramokra.

Ha viszont csak dallamokkal akarsz játszani és saját magad szórakoztatására kell, akkor megfelelő lehet az akusztikus gitár is. Viszont érdemes tanártól tanulni, ha nem akarsz túl sokat szívni ezzel.

2010. dec. 15. 17:01
 3/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom,nekem a Reazon 4 van meg.Te is Digitalis zenesz vagy?
2010. dec. 15. 17:11
 4/8 A kérdező kommentje:
17:01
2010. dec. 15. 17:11
 5/8 anonim ***** válasza:
Igazából szvsz tökmindegy, hogy mivel zenélsz. Én személy szerint szoftveresen és hardveresen (lal) is zenélek, de mindig más a metódus. Soha nem döntöm el előre, hogy milyen hangszereket akarok használni, hogyan jöjjenek a dolgok. Szerintem ha nem jön magától minden szép sorjában, nincs értelme az egésznek, azt kell hogy mondjam. Ez így már nem önkifejezés, hanem iparosmunka.
2010. dec. 15. 23:17
 6/8 anonim ***** válasza:

23:17-nek:

A digitális zenekészítésnél el kell sajátítani egy programot olyan szinten, hogy egyáltalán meg tudd szólaltatni :). FL Studio-t mikor először megláttam, csak pislogtam, mint hal a szatyorban, nagyon nem egyértelmű a kezelése olyan embernek, aki életében nem használt még vst pluginokat. De amúgy most hogy elkezdtem szórakozni a Samplitude szoftverrel, kezdem azt hinni, hogy inkább ezzel kellett volna indítani a dolgokat. Nekem ez a fajta kezelőfelület jobban bejön.

Kérdezőnek: én igazából rockzenész vagyok, de nem a klasszikus értelemben. Modern zenét próbálnék előcsalogatni a bandából, csak a tagok nagy része nem olyan kísérletezgetős ember, mint én. Pl. én mindenképp szeretnék majd sampleres témákat a számainkba, de eddig nem tettünk komolyabb lépéseket afelé, hogy ez meg is valósuljon élőben. Viszont érdekelnek ezek a digitális hangzások is, jobban kedvelem a modern dolgokat, mint a klasszikusokat. Klasszikus zenét szinte egyáltalán nem hallgatok, valahogy nem az én világom egyik klasszikus stílus sem. Nekem főleg ez a nu metal, alternative metal, post hardcore vonal jön be, de szeretem az olyan jellegű kísérletezéseket, mint pl. a nintendo core (horse the band az egyetlen, amit ismerek ebből, de elég jónak tűnik eddig, amennyit hallgattam) vagy amikor drum and bass-t kevernek metallal (ilyet még nemigazán hallottam, a pendulumnak van 1-2 ilyen jellegű száma + a magyar brains-nek az at fever pitch című szerzeménye).

A Reasont egyáltalán nem ismerem, az énekesünk szórakozott vele régebben, ő elég jó dolgokat kihozott már belőle. Sokan az Ableton Live-ot dícsérik, de abszolút nem ismerem. Persze ha élőben szeretnél összedobni dolgokat, akkor jó ez, otthoni számírásokhoz a fent említett Samplitude vagy FL Studio is tökéletes megoldás.

Viszont ha tényleg benned van az is, hogy ne csak ilyen elektronikus dolgokkal szórakozz, akkor szerezz be pl. egy elektromos gitárt. Ha viszont csak ez érdekel, akkor egy midi billentyűzetre mindenképp szükséged lesz, de a többi midi beviteli eszközzel is elég szépen lehet szórakozni (elektromos dob, midipad, midi control stb.).

2010. dec. 16. 13:34
 7/8 anonim ***** válasza:

És most ezt miért nekem írtad? Írtam, hogy szoftverekkel is zenélek. Hosszú évek óta. Főként Abletonnal, Renois-zal és MAX/MSP-vel, de az FL Studio-t is jól ismerem.

Mondjuk mindegy, csak tényleg nem tudom hogy jön ide mindez.

2010. dec. 16. 16:06
 8/8 anonim ***** válasza:
"Szerintem ha nem jön magától minden szép sorjában, nincs értelme az egésznek, azt kell hogy mondjam. Ez így már nem önkifejezés, hanem iparosmunka." -> erre a részre reagáltam pont azért, mert ugye amíg nem tudja valaki kezelni az adott programot, addig nem nagyon tud "önkifejezni" :).
2010. dec. 17. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!