Sziasztok! Az alábbi kérdésben kérnék segítséget. Édesapám 2 hónapja sajnos elhunyt. A hagyatéki leltározás megvolt, így most a hagyatéki tárgyalás következik ami akár több hónap múlva lesz csak esedékes. Én és az öcsém vagyunk az örökösök. Az örökség fő eleme 4 ingatlan aminek darabja egyenként 1 millió Ft. Az a helyzet, hogy az öcsémnek járna 2 ingatlan viszont ő erről a 2 ingatlanról lemond és megelégszik azzal ha adok neki 1,5 millió Ft.-ot. Én ezt el is fogadom mert nekem kell az a 2 ingatlan ami neki járna. Viszont itt jön a probléma. Az öcsém azt mondja hogyha a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző előtt ő lemond az én részemre a 2 ingatlanról és elmondjuk hogy én ennek fejében fizetek neki 1,5 millió forintot akkor ebből az összegből őneki adóznia kell. Az öcsém azt mondja, hogy kell írni egy papírt amin tanúk aláírása mellett le van írva hogy én átadtam neki az 1,5 millió forintot, a 2 ingatlanért és más követelése nincs én meg készpénzben oda adom neki az összeget, és a közjegyzőnek erről nem mondunk semmit a hagyatékin hanem csak simán lemond az említett 2 ingatlanról.Viszont én félek attól, hogy ez nem annyira hivatalos megoldás mintha közjegyző előtt történne a dolog.Azt szeretném ha itt miután az öcsém megkapta azt az 1,5 millió FT-ot onnantól kezdve se holnap se egy hét múlva se 10 év múlva ne követelhessen semmit, csak ugye ő az adózás miatt úgy akarja, hogy ezt a pénz kifizetést egy vasárnapi ebéd után egy általa legépelt papírral, és néhány családtag mint tanú aláírásával rendezzük el. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek itt mi a megfelelő megoldás? Ugye itt az a gond, hogy ha közjegyző előtt intézzük a dolgot akkor az 1,5 millió forintból ha leadózik akkor marad neki 1,4 millió ez őneki nem tetszik, én meg félek attól, hogy ez a kézzel legépelt szöveg alapján történt pénzátadás nem hivatalos és később még esetleg követelőzhet az öcsém. szerintetek hogyan tudnánk ezt úgy lerendezni, hogy a későbbiekben senki ne követelhessen semmit? Előre is köszi.
tegnap 23:07
1/3 anonim válasza:
Itt egyedül az öcséd foshat, hogy nem tudod/akarod kifizetni.
Ha ő lemond, akkor annyi, minden a tiéd, ha nincs más örökös, vagy banki tartozás.
Ha öcséd nem akar adózni, de kell papír..., írj egy kölcsönszerződést, amiben kölcsön adod neki a pénzt, kamatmentesen, és egy másikat, pár nappal későbbre dátumozva, hogy vissza adta.
tegnap 23:31
2/3 anonim válasza:
Öcsédnek simán adhatsz ajándékként pénzt, az teljesen adó és illetékmentes.
Szóval hagyatékin lemond a javadra. Ha lemond a javadra, akkor cserébe hivatalosan nem követelhet már semmit.
Te meg később valamikor ajándékozol neki x összeget. Itt ahogy fentebb is írták, egyedül neki kockázatos, hogy vajon tényleg megadod-e neki a pénzt.
Írjatok róla papírt, vagy csináljátok banki utalásként, hogy legyen nyoma, hogy öcséd tőled kapta ajándékként. Testvérek közt az ajándékozás illetékmentes.
Köszönöm a válaszokat. Azt szerintetek meg lehetne-e oldani,hogy az a öcsémmel elmegyünk egy ügyvédhez a hagyatéki tárgyalás előtt és ott az ügyvéd hivatalosan készít egy olyan papírt, hogy én 1,5 millió forintot az öcsémnek ajándékozok, aminek fejében az említett két ingatlanról lemond a javamra? Ez ügye illetékmentes lenne az ügyvédi költséget pedig bevállalnám én. A rendes hagyatéki tárgyalásra meg már úgy mennénk, hogy semmi mást nem mondana az öcsém, mint hogy az én javamra lemond az említett két ingatlanról. Az lenne a lényeg, hogy nekem egy olyan hivatalos papír kéne erről amit vagy ügyvéd vagy közjegyző állít ki és nem pedig egy ilyen otthon legépelt családtagok által aláírt papírunk lenne csak, hanem egy ügyvéd által ellenjegyzett írat lenne a kezembe. Szerintetek ezt egy ügyvédnél el lehetne intézni? Nem olyan papír kellene amiben csak annyi van, hogy ajándékozok az öcsémnek 1,5 millió forintot hanem amiben az is megvan fogalmazva, hogy ennek fejében az örökség ráeső részéről lemond.Tehát hogy konkrétan legyen leírva, hogy az örökségről való lemondásért cserébe kapta tőlem a a pénzt, tehát legyen leírva a konkrét oka, hogy miért kapta. Van egy ügyvéd aki édesapám ingatlanvásárlásainál intézte ezeket az ügyeket, pl. egyszer édesapám egy földterületet ajándékozással adott nekem és itt is ez az ügyvéd fogalmazta meg az ajándékozási szerződést az asszisztens meg csak gépelte. Én felkeresném ezt az ügyvédet és a jelenlegi esetben is rá bíznám ezt az ügyet. Szerintetek ez járható út lenne?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!