Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ilyen esetben az eutanázia a...

Ilyen esetben az eutanázia a legjobb?

Figyelt kérdés

Sajnálom ha kicsit hosszú lesz.


Szóval 6 évesen kaptam egy kb 55 literes akváriumot édesanyámtól. Egy katasztrófa volt,nem értettem semmihez(nyilván),az eladó összevissza adta el nekünk a halakat,ez kb tartott egy fél évig,kb minden 2. héten kellett nekem új halat venni mert az előzőek mind kipurcantak(szerencsétlenek...). Azután végül maradt 1 ancim és 2 cápaharcsám(talán nagypapámtól kaptam őket ..igazából már nem emlekszem pontosan).

Egy kis ideig leálltak nekem a halvásárlással mivel a cápaharcsák elég durván megnőttek,erre vettek nekem egy 100 literes aksit(ez kb akkor lehetett mikor olyan 8 éves voltam). A halak körül nekem egyedül nagypapám segített,ő takarította őket,cserélte a vizet,etette őket stb. Édesanyám sosem segített...pedig tőle kaptam őket.


Körülbelül olyan 12 évesen kezte felfogni az agyam hogy ez így rohadtul nem jó. Picit olvasgattam a halak után,tehát teljesen az alapokat(pl. Ne csapvízbe mosd ki a szivacsot stb...). Innentől próbáltam velük annyit foglalkozni amennyit tudtam de sosem jutottam semmire(közben kaptam egy 3. Cápaharcsát...),minden félévben az összes zsebpénzem elköltöttem új növényekre,talajra,de sosem maradt szép(nyilván a még mindig hanyagtartás miatt).


13-14 éves koromban komolyan elkezdett már érdekelni a téma,Ph-mérés,valamilyen szinten minőségi kaja,rendes növények,szóval mindig megtettem minden tőlem telhetőt.


14. születésnapomon végre tudtam nekik venni egy rendes 200 literes aksit,külső szűrő,fűtő, normális szekrény stb. Annyira boldog voltam! Ekkor voltak a cápák kb 20-30 centisek. Emlékeim szerint mikor beköltöztek volt 2 torokátum harcsám,2 ancim,2 ezüst márnám,1 stendhal-halam,1 botiám és a 3 cápa.


Jelenleg itt vagyok 16 évesen és egy katasztrófa az egész(mint várható volt). Most már csak a 2 torokátum van meg,1 anci és 3 cápa. Édesanyám nem enged nekik bármilyen minőségi élelmet vásárolni(évente vehetek max 4 doboz serás kaját, egyébként vegyem mindenből a legolcsóbbat),nagypapám fél évvel ezelőtt itthagyott minket,látom hogy a halaim szenvednek...szerettem volna azt megcsinálni hogy a 100literes aksim berendezem, normális növényekkel,táptalajjal, normális fűtéssel,világítással és szűréssel a 3 egyéb harcsámnak hogy legalább nekik legyen akkor egy egészséges környezetük,de édesanyám ezt se engedte mert "pénzkidobás" és mert én úgyse tudom jól megcsinálni mert én mindent csak elb*szok,jegyzem meg hogy egy forintot nem kellett volna beleadnia.


Időközben lett pár olyan háziállatom akiket én vállaltam,és tudtam mikkel járnak és az ő életükkel nagyon elégedett is vagyok. És sajnos ezért több örömöm lelem bennünk...és mikor a halaimra nézek annyira elszomorodok,tudom hogy nem ezt érdemlik.(próbáltam már túladni rajtuk de lehetetlen,főleg ilyen beteg vízből nem veszi át őket senki...)


Pár napja megforult a fejemben hogy talán az lenne a legjobb ha elaltatnám őket,nem szeretném hogy tovább sínylődjenek.


És persze ilyen az én szerencsém az egyik cápám beleakadt az egyik talajlakó harcsám bújójába,kb hajnalban történt és csak reggel vettem észre. Kiengedtem de szegénykém azóta csak fekszik...próbáltam ételt dugni a szájába(igen ennyire gyenge hogy engedi)de kiköpi,és valamelyik másik hal már lerágta a bajuszát...arra gondoltam ha a holnapot megéli,meg amíg hazajövök az iskolából akkor veszek szegfűszeg olajat és elaltatom,jobb mintha az éhezésbe pusztulna el szegény.


Tudom hogy én vagyok a legrosszabb gazdi...nem kell mondani...mindennap bűntudattal fekszem le és kelek és ennek véget akarok vetni...és annyira zavar hogy nem is én akartam ezt az egészet...sosem akartam halakat azt se értem minek lettek de csak én szívok belőle ahogy ők is...


Édesanyám persze tiszta rohamot kapott mikor mondtam neki hogy szerintem elaltatom őket,hogy én ezt hogy képzelem meg stb...


Sajnálom ha kicsit összeszedetlen az egész...nagyon felvagyok dúlva.2020. szept. 29. 19:39
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
94%

Nem vagy rossz gazdi, csak iskolapélda, hogy gyereknek nem szabad állatot venni.

Esetleg próbáld valaki hozzáértőnek adni, ahol elférnek a halak, és tarts növényes akksit, vagy térj vissza az akvarisztikára majd kėsőbb, ha saját keresettel be tudod rendezni, el tudod látni őket, addig pedig tanulj sokat erről.

2020. szept. 29. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
89%
Igen
2020. szept. 29. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem igen, ez lenne a megfelelô ebben az esetben.

Ha édesanyád nem hajlandó felfogni hogy ez a legjobb, próbálj minél több indokot felhozni.

Pl:

-nem ô vette

-nem segít benne, nem költ rájuk

-nem ad rá pénzt

-ez a helyzet nem jó nekik hogy pici helyen vannak

-jobb lesz ha örökre megpihennek

-ezzel a módszerrel nem kell állatorvoshoz menni, így olcsóbb megválni tôlük, és a legemberségesebb is

2020. szept. 29. 19:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
88%
szerintem se a te hibát :( csak belekevertél én is azt tanácsolom próbáld meg a még eletben lévő halakat oda adni valakinek ahol jó helyen vannak van egy csomo akvarisztikai csoport FB-on, szerintem simán találsz gazdit
2020. szept. 29. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a megnyugtatást. Még lelkileg készülök rá mert nagyon szeretem őket őszintén és ezért is akarom megtenni. A 3 maradék harcsának szerintem megfelelő lesz a 200as aksi. Ősziszünetben talán lesz egy kis szabadidőm, és szerintem a 0ról kezdem a 200asat a cápák nélkül,úgy lesz a legjobb,eddig is igazából csak velük volt a "baj" hogy mindig mindent felástak,eltörték a hőmérőt,nem tudtam takarítani miattuk normálisan.
2020. szept. 29. 20:06
 6/18 Tevenyereggyarto ***** válasza:
88%

Szerintem is sajnos az eutanázia lesz a legjobb megoldás. Persze körbekérdezhetsz Facebook csoportokat de pont olyan halakról van szó amik nehezen tarthatóak (nagyon nagy hely kell nekik s nehezen társíthatók, inkább “fanatikusoknak” valók akik kimondottan a cápaharcsákat szeretik) plusz elég viharvertek a leírás szerint így kevés az esély ,hogy találnál nekik gazdit. Szerintem altasd el őket s egy ideig pihentesd az akvarisztika témát. Majd ha lesz saját kereseted és szeretnél is akvarista lenni akkor vágj bele. Ha szeretnéd folytatni ezt a hobbit akkor: [link] , [link] , [link] , [link]

Nyugtasson a gondolat ,hogy Te nem tehetsz róla. Akaratod ellenére belerángattak ebbe még túl fiatalon. Viszont a történeted jó példa arra ,hogy miért ne vegyünk gyereknek állatot (esetleg kivéve ha a szülő akarja és csak “szóban” a gyereké).


Mondjuk nekem kicsit kusza ,hogy most mi van s mi nincs (a cápaharcsákat leszámítva, nekik ugye már eldőlt a sorsuk) ? Ha kicsit összefoglalod ,hogy most per pillanat mi van akkor tudunk segíteni a jelenlegi halak helyzetén.

2020. szept. 29. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 A kérdező kommentje:

Az összes oldalt olvastam már de azért köszi...


Ezeket a halakat csodálkozom hogy valaki tartja egyáltalán...nyilván én is szeretnék nekik egy kertitavat biztosítani de ez jelenleg esélytelen.


És ami jelenleg van:2 torokátum olyan 5-6 évesek, egy kb 5 éves anci +a 3 cápa. Egy 200 literes medence amiben jelenleg vannak,ehhez kell majd egy új tetőt rendelnem(de ez már alapból is tervbe volt),ahhoz külső szűrő (hirtelen lenem írom a típusát bocsánat),meg fűtőszál beszerzés alatt. Van a régi aksim olyan 100-115 literes,az lent van a tárolóban,ahhoz belső szűrőm van. Igazából mint mondtam a 3 egyéb harcsát tartanám meg benne pár egyszerűbb növénnyel.


Viszont ezt mindenképp csak ősziszünetben,jelenleg alig van szabadidőm azt pedig a többi állatommal töltöm.

2020. szept. 29. 20:41
 8/18 anonim válasza:
12%
Ezen teljesen ledöbbentem. Szerencsétlen állatok... az a baj, hogy rengeteg ilyen ember tart halakat, mint te meg az anyád. A sok hablaty meg a felelősség másokra hárítása az megvan, és oké, elhiszem hogy gyerek voltál amikor a nyakadba varrták szegényeket, de akkor sem mentség, hogy Istent akarsz játszani és elvenni az életüket.
2020. szept. 29. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 Tevenyereggyarto ***** válasza:
91%

#8 anonim


“de akkor sem mentség, hogy Istent akarsz játszani és elvenni az életüket.”


Sajnos az élet nem rózsaszín tejfel. Rengeteg a világban az állatkínzás akár akarva akár akaratlanúl. S rengeteg a halál és (állat)gyilkosság/ gyilkolás is úgy ,hogy azoknak nincs értelme (most elsősorban nem azokra gondolok amikből kaja lesz). Azok a halak szenvednek s nagy esélyel nem találnak nekik megfelelő helyet pláne nem épülnek fel. Jelzem olyan és akkora halakról van szó amiknek a húsát simán megveszed az üzletben “pangasius” néven (asszem így írják, ha nem, bocsi). Jelen esetben az a leghumánusabb, legésszerübb a kíméletes halál, “életben” hagyni őket ilyen körülmények között önző és embertelen dolog. Nem istent akar játszani a Kérdező hanem meg akar kímélni pár életet a szenvedéstől.

2020. szept. 29. 21:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 A kérdező kommentje:

8. Az a baj hogy sok ember gondolkozik úgy mint te. Ez nem istenjátszás,ez felelősségteljes döntés. Az ilyen halak elélhetnek 20+ évig is,biztosan nem fogom megvárni hogy kínok közt tengessenek le még 10 évet,sőt belegondolva rosszul érzem magam hogy ezzel a döntéssel ennyit vártam. Tarts rossz embernek amennyire csak akarsz de én ezt megfogom lépni és büszke leszek magamra hogy megléptem,én úgy érzem megtettem értük minden tőlem telhetőt és ez a legjobb amit tehetek az érdekükben. A szegfűszeg olaj a legesleghumánusabb mód,sokkal jobb mint hogy szegény halálraéhezzen.


De az ilyen embernek feleslegesen is beszélek úgy se érted meg milyen ha belekerülsz valamibe,mindenki téged hibáztat,találsz egy nehéz utat,végre rászánod magad de akkor is te leszel a hibás.


Ha már az istenjátszásról beszélünk,mentettem már meg 3 olyan állatot akik halálra voltak ítélve szóval úgymond kiegyenlített a mérleg.

2020. szept. 29. 21:15
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!