Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy miért nincsenek keverék...

Hogy miért nincsenek keverék halak?

Figyelt kérdés
Hogy olyat még nem hallottam, hogy ponty és kárász keveréke lenne egy hal. Miközben kutyáknál tud utódja lenni egy kuvasznak és egy dobermannak.

jan. 22. 12:37
 1/10 anonim ***** válasza:
92%
Pont rosszat írtál ponty-kárász hibrid létezik.
jan. 22. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim válasza:
100%

A kuvasz és a dobermann egy faj, mindkettő kutya. Ezek képesek szaporodni, meg még szaporodóképes utódot is létrehozni.


A hal egy rendszertani csoport, sok-sok fajból, egyes fajok közt lehetséges a hibridizáció (de lehet, hogy az utód nem lesz szaporodóképes), mások közt nem.

jan. 22. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Az házikutyák összes fajtája ugyanahhoz a fajhoz tartozik (Canis lupus familiaris), így szaporodásképes utódokat tudnak létrehozni.

Két random hal meg adott esetben egymástól nagyon távoli fajokhoz tartozik, így nem kompatibilis a génállományuk. A ponty és a kárász közeli rokonok, ugyanabba a családba tartoznak (pontyfélék, Cyprinidae), így lehetséges köztük a kereszteződés.

jan. 22. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 ZSONI45 ***** válasza:
95%
Miért van a kérdésben a 'hogy' szócska? Egyébként a ponty-kárász keveréken kívül ismert pl jászkeszeg-leánykoncér keverék is.
jan. 22. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Tulajdonképpen vannak, csak a kutya olyan régóta él az emberrel, hogy volt idő megfelelően "torz" keverékeket mesterségesen létrehozni. Halaknál elsősorban az akváriumi ill. díszhalak esetében vannak ilyen szélsőséges megjelenésű, mesterségesen létrehozott változatok, amik egymás között szaporodóképesek. Leginkább szembetűnő és közismert az aranyhal, aminek a fátyolos úszójú meg kidülledt szemű, különböző színű változatai egymással szaporodóképesek. Hasonló e helyzet a sziámi harcoshal különböző színű ill. úszójú változatai tekintetében.
jan. 22. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
Van sok féle “ keverék” hal.
jan. 22. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Azért mert a faj a kutya, a fajta a dobermann és a kuvasz. Fajták tudnak egymás közt szaporodni, fajok nem, legalábbis természetes úton nem fordul elő. Ennek ellenére ott van pl az öszvér, a tigroszlán stb de ezek sterilek így nem folytatódik a vérvonal.

A háziasított állatok amúgy is valamilyen szinten kivételt képeznek mert a kutya a farkassal tud szaporodni, a házi macska a vadmacskával stb. Ez alapján a háziasított forma is csak egy fajtája a vad fajnak.

jan. 22. 13:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

A Flowerhorn egy keverék hal különböző fajokból.


Az aranyhalak analógok a kutyafajtákkal (teleszkópszemű, raichu, stb)

jan. 22. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Mert a kutyák ugyanabba a fajba tartoznak. A halak pedig egy teljes rendszertani törzset alkotnak, függetlenül attól, hogy sok ember számára mindegyik úgyanúgy "csak egy hal". Termékenyen pedig csak az azonos fajba tartozó egyedek tudnak szaporodni. Szóval egy tacskó, meg egy németjuhász az ugyanaz a faj, méghozzá a Canis Lupus. Sőt, még a vad farkas is ugyanaz a faj. Meg az ausztrál dingó is. Viszont a különböző FAJÚ halak nem fognak tudni egymással szaporodni, mert genetikailag túl távol állnak egymástól. Az, hogy az egyik is hal, meg a másik is hal, ugyanolyan dolog, mint hogy az ember is gerinces, meg a zsiráf is, mégsem tud a kettő egymással szaporodni. (És most nem akartam ötletet adni egyetlen agyament zoofilnak sem.)

Viszont ha azonos fajon belül vannak különböző változatok, azok már tudnak egymással szaporodni.


Még egy mellékes megjegyzés: bizonyos speciális esetekben van, hogy egymáshoz genetikailag közeli, de különböző fajba tartozó egyedek képesek szaporodni. (Igazából a "faj" is egy mesterségesen alkotott definíció, és nincs mindig pengeéles határ, hogy mikor beszélünk különböző fajról, és mikor alfajokról. Bár azért az esetek kb. 99%-ában ez egyértelmű.) Szóval egysmáshoz genetikailag közel álló élőlények akkor is képesek lehetnek szaporodni, ha nem ugyanabba a fajba tartoznak. De az ilyenkor létrejött utódok általában terméketlenek, azok tovább már nem tudnak szaporodni. Tipikus példája ennek az öszvér.

jan. 22. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Tevenyereggyarto ***** válasza:
74%

Ha már rokonságok meg miegyebek a “halak” amúgy egy baromi tág fogalom. Annyira ,hogy tulajdonképpen még csak nem is lehet monofiletikus csoportként kezelni, csak parafiletikusként. Halnak nevezzük a cápákat meg a tüdős halakat is holott utóbbi közelebb áll hozzánk mint a cápákhoz. Sőt, ha úgy vesszük az összes négylábú (tetrapoda) csak nagyon módosult hal mivel annak idején halak (csontos halak) kezdték meghódítani a szárazföldeket. Tehát ha mondjuk monofiletikus csoportként akarnánk kezelni a “halakat” akkor vennünk kell minden tagjának legközelebbi közös ősét s annak minden leszármazottját. Tehát jószerivel a halak közé tartoznának az emlősök azaz mi is, hüllők, kétéltűek stb is. Ja, érdekes dolog ez az evolúció.

Szóval összehasonlítani a házi kutya két fajtáját egymással majd ugyan ezt a sémát rákérdezni egy sokkal tágabb dologra* az kb olyan mintha azt kérdeznéd ,hogy miért hasonlít a narancs és a mandarin egymásra de a teherhajó és a szalamandra nem. Előbbi kettő nagyon közel áll egymáshoz, keresztezni is lehet (klementin), míg utóbbi kettőben annyi a közös ,hogy mindkettőnek köze van a vízhez.


*itt nem a ponty-kárász dologra gondolok mert az pont rossz példa, hanem úgy általában a halakra

jan. 22. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!