Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Aranyhalak tartása! Végülis...

Darkkingdom kérdése:

Aranyhalak tartása! Végülis kinek van igaza? (Vitatkozzunk)

Figyelt kérdés

Szeretnék egy kis vitát indítani(viszonylag kúltúrálisan)...Be ne dőljön ennek a 200literes dolgoknak!Ezek az aranyhalak szarásig tenyésztettek,tehát életükben nem láttak 200liter vizet!Mondják azt is hogy ne vegyük alapul az üzleteket hogy 50 literben 20-30 darab van! igaz hogy fogynak szépen lassan,de mivan akkor ha úgy jön ki alépés hogy egy példány hónapokig ott marad...?az sem döglik meg!Miért? mert hozzászokott a kis helyhez,ja és érdekes ott miért nem halmozódik fel az ammónia?ja mert valószínű olyan szűrőt hazsnálnak ami 500literes aksikhoz jó mi?ugyanmár emberek!


Ha tényleg a szülőhelyéről befogottat tartasz annak kell,azt aláirom,de ezeknek a agyontenyésztetteknek!

(Ha véletlen megnőlnének azt mondom jólvan,meghogy élhetnek 20évig...igen és költsön az ember 60-100ezer forintot 2 aranyhalért,ami lehet hogy betegen van eladva és megdöglik 300literes aksiban 2 hét alatt!Nah akkor most mi az igaz?


2012. jan. 15. 02:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
98%

Ezzel a vitával csak annyi a baj, hogy értelmes vitapartnerre lenne szükség, aki ért is a témához. Azért leírok egy-két dolgot...


Látszik, hogy nem tartasz évek óta halakat, nem szenvedtél és örvendeztél végig egy ikrázást, nincs semmilyen tapasztalatod a dologban.


Az akvarisztika lényege nem az barátom, hogy kényed-kedved szerint egy az élőlény számára nyomorúságos és rövid életet biztosítasz. Mi, akik igazán szeretjük a hobbit, azzal foglalkozunk, hogy megismerjük az egyes halak természetes életét, tanulmányozzuk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk, végigszenvedjük és örvendezzük az első ikrázást, felneveljük a kishalakat, majd néha néha eltemetünk egy öreg, 10-20 éves vén rókát, egy gyermekkorunk óta a megfigyelésünk alatt nevelkedett kedvencet, barátot.


Az, hogy te vagy annyira barbár, hogy szerinted elfogadható 50 literes akváriumban az ammóniától visszamaradottan, kifejletlen halat kínozni, a te dolgod. De erre ne bíztass senkit. A megfelelő akváriumméreteket biológusok, orvosok, tapasztalt akvaristák, a hobbi szülőattyai próbálják megállapítani, rengeteg megfigyeléssel, rengeteg hal felnevelésével. Egy okj-s kereskedőnek vagy egy tizenéves gyereknek, akinek gőze sincs a dolgokról, nincs joga ezt megkérdőjelezni. Előbb mutass fel valamit. Nevelj fel díjnyertesre egy aranyhal változatot az 50 literben. Utána indíts vitát.


Az akvarisztikai kereskedésekben egyébként halomra pusztulnak ezek a halak. Szerinted mi 300 Ft egy guppin? Megveszik darabját 30 Ft-ért, 10 elpusztul, 5-t eladnak, kerestek 1200 Ft-ot.

Szűrőt egyébként fölösleges lenne 500 literes akváriumhoz valót használni, hiszen beledöglenének a halak. Itt minden nap vizet cserélnek az akváriumokon, így tartják fenn a normál vízminőséget.


Arról meg, hogy ki mennyit költ... Hát ez nem kötelező. Senki nem mondta, hogy el kell költened 100 ezer forintot. Rengeteg más hobbi van, ami nem igényel ennyi pénzt.

2012. jan. 15. 02:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:

Őszinte leszek,pont a te hozzászólásod Murr,nem érdekel,mert olvasgttam már sokat amiket hozzáírtál,és nem tapasztalatokat ír le soha nemem amit a könyvben el lehet olvasni,bemagoltad és azt fújod állandóan!Úgyhogy a Te válaszod nem méltatom anniyra sem hogy elolvassam!


Vita lezárva,ha valaki feltéved esetleg ,akkor kapott egy kis segítséget hogy végülis nem mindig minden úgyvan ahogy írják!

2012. jan. 15. 08:19
 3/13 A kérdező kommentje:

Annyit azért bevallok hogy elkezdtem olvasni,de úgy döntöttem mégsem,odáig eljutottam,hogyikráztatásról papltál!Ember aki halakat akar tartani az nem biztos hogy ikráztatni is akar,meg minden szar!Meg tartani pluszba 100literes akváriumot azért hog ylegyen egy nevelde és....

Sokaknak tetszik,és azt akarja hogy legyen benne hal,éljen minél tovább vag yameddig tud,addig takarítva van a helye és kap enni!Sokaknak hidd el ennyi is elég hogy legyen egy szép akvárium és ennyi!

2012. jan. 15. 08:25
 4/13 anonim ***** válasza:
97%

Már ne haragudj,de a kereskedésekből nem lehet kiindulni.Menj be egybe és nézz körül.Szerinted jól érzik ott magukat a halak?Nem,szenvednek.Attól még,hogy a halak nem tudnak hangot kiadni,attól még ők is érezhetik rosszul magukat és ők is érzik a fájdalmat.Annyi szép hal van.És nem hiszem el,hogy nem lehet megérteni,hogy 50 literes akváriumban nem lehet aranyhalat egészségesen tartani.Te is elélsz kb. 20 évig egy 2 m^2-es szobában,de nem érzed jól magad.A halaknak nem akkora helyet kell biztosítani,hogy életben maradjanak,hanem akkorát,hogy jól érezzék magukat.Van fogalmad arról milyen érzés lehet ez nekik.A saját ürülékükben lévő ammóniába belefulladni.Megállnak a növésben,viszont a belső szerveik eldeformálódnak.És ettől még élnek,de nem jól.Ha 50 literben akarsz aranyhalat tartani rendben,tegyed,az ilyen fajta kérdezőket nem lehet lebeszélni róla. De akkor én is olyan életet kívánok neked,mint amilyen élete annak a szegény halnak lesz.


Most jöhetsz a baromságaiddal,hogy tudod Phoebs olvastam a válaszaidat és hülyeségeket írsz nem érdekel.Már nem azért,de sokkal tapasztaltabb vagyok mint te mert én tudok olvasni és megfogadom másik tanácsát.


Ja és már nem azért, de én még nem találkoztam olyan állatkereskedéssel,ahol 50 literben 20-30 darabot tartottak volna..

2012. jan. 15. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
74%
Én sem akarok vitatkozni, de a tudatlanságod annyira felháborító! És még van pofád leszólni Murrt. Légyszi már, nőj fel!
2012. jan. 15. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
89%
Ja, és hogy akarod h vitatkozzunk, hogyha nem olvasod el a vitapartner válaszát? Az milyen vita, ahol az egyik beszél, a másiknak meg hallgatnia kell? :DD
2012. jan. 15. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:
Jajj dejó ez az csak írtak...én akarok vitatkozni..de murr válasza nem érdekel,mert ő csak a szakkönyvek szövegét fujja mindenhol és annyi!Felháborító?nah hála az égnek megjött a hatása,ennek elenére most is azt mondom hogy sokszor sz.rt csináltok a szátokból!Egyik kérdésnél kérdezik hogy 2 aranyhalat mennyi vízben tartsanak írjátok hogy 100 liter,de egy hónappal később ugyanezt megkérdezik már azt írjátok hogy 150-200 liter!Meg felhozzák hogy én ellenék e egy 2*2 es helyen...Lehet emberek hogy nektek ugyanannyi szükségletetek és ugyanolyan szükségletetek van mint egy aranyhalnak,de nekem azért másabbak a dolgok,úgyhogy egy embert szükséleteit ne hasonlítsuk össze egy hallal!Nem azt mondom hogy 10 literbe 8-at tartsanak,de 2 darabnak sem kell a 200 liter!ezeknek az itthoni agyon tenyészett fajról bezszélek!
2012. jan. 15. 12:00
 8/13 Platypus ***** válasza:
100%

Az nem vita, hogy valakinek az érvei nem jók, mert neked nem tetszik a személye. Ilyen elven tök mindegy ki ír, akinek nem tetszik a véleménye, azt megkérdőjelezed és máris neked van igazad. Ez a politikában bevett szokás, de odáig azért nem kéne lesüllyedni.


Néhány tény, amit nem lehet megkérdőjelezni:


1. Az aranyhal kifejletten hatalmas. Testalaktól függően 20 és 30 centi között változik, de a rövid testű fajták kerekebbek, így végülis súlyra kb. ugyanott vannak. Ez nem az a halméret, amit lehet kis akváriumban tartani.


2. Az egészséges aranyhal néhány éven belül eléri ezt a méretet. Nem, nem maradnak picik és boldogak kis helyen. A kis helyen visszamaradt fejlődésű hal súlyos ammóniamérgezésben szenved. Ezt biológusok igazolták kutatással. Attól hogy a saját szemeddel boldognak látod az 50 literben évek óta vegetáló halat, még nem a te megfigyelésed lesz helytálló. Egy ilyen kérdést nem lehet érzésre eldönteni, hanem komoly élettani vizsgálatok és statisztika kell hozzá.


Ezek után jóérzésű ember nem akar aranyhalat erőltetni a kis akváriumába. 50 literes akváriumba is van vagy 100 másik faj, ami jól érzi magát ott. Ha az aggodalom eltúlzott, akkor csak extra jó körülmények között él a hal. Ettől egy állatbarát szíve csak repeshet. Ha viszont jogos az érv és valaki nem tartja be, akkor állatot kínoz. Ha nincs igazad, akkor álaltkínzásra bíztatod az embereket, erre gondoltál már?


Halpusztulás új halaknál mindig előfordul még a legjobb körülmények között is, mert bármelyik halat érhették olyan hatások, amik később jönnek elő. De ha valaki megvette a 200 literes akváriumot, azt nem is kell megvennie újra egy halpusztulás miatt. És az aranyhal ugyanannyiba kerül, akármekkora helyen is tartod.


Végül pedig én olyan ember vagyok, aki gyerekként halálra kínzott 3 kicsi aranyhalat. Nem direkt, hanem megkaptam őket ajándékba egy talán 30 literes edényben egy levegőztetővel. Először hatalmas fekélyek nőttek a testükön, ezt kikezeltem, túlélték. Aztán egy áramszünet alatt meghalt kettő. A harmadik még elvolt egy darabig, aztán nyaralni mentem és a szüleim picit többet adtak neki enni mint én, és 2 hét alatt belepusztult. Nem szoktam reklámozni, mert nem vagyok büszke rá. És ha valaki elmondta volna hogy ez így nem jó, akkor el se fogadtam volna azokat a halakat. De még a halboltos is azt mondta, hogy ez így tökéletes, és évekig magamat hibáztattam a dolog miatt.

2012. jan. 15. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm, az, hogy nem állsz szóba velem, a te szegénységi bizonyítványod. Ha annyira buta vagyok, hogy csak szakkönyvekből osztom az észt, akkor nagyon hamar elintézhetnél egy vitában, hiszen okosabb vagy.

Mondjuk az első hsz-men nem tudom, hogy mi könyvszagú, hajnali 3-kor írtam teljesen részegen (de rohadtul fáj is a fejem...:D ).


Bár téged nem érdekel, egy dolgot még leírok: Az, hogy agyon van tenyésztve szerencsétlen aranyhal, nem azt jelenti, hogy új faj lesz belőle. Ugyan akkorára nő, mint egy tavi aranyhal, csak megfelelő körülmények kellenek neki. Ha kicsit értenél a biológiához, ezzel tisztában lennél.


ÉS amúgy nem pont az a hal érdemli a legjobban, amelyik már amúgy is rengeteget szenvedett az agyontenyésztés miatt? Vagy te úgy gondolod, hogy például egy afrikai éhező gyereknek az a legjobb, ha ugyan úgy éheztetik tovább, hiszen már megszokta?

2012. jan. 15. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen minden hozzászólónak :)
2012. jan. 15. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!