Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 1,5 hónapos foxterrier kiskuty...

1,5 hónapos foxterrier kiskutyám van. Válaszolnátok pár kérdésre?

Figyelt kérdés

Van egy 1,5 hónapos nem törzskönyvezett kölyök (szuka) kutya és laikusként szeretnék normális viselkedésű kutyát faragni belőle.

1. Gondolom költői kérdés, de házban higiénikus tartózkodásra esélytelen egy ilyen mozgékony kutyát betanítani? Úgy látom azért nem annyira eleven a várthoz képest.

2. Hogyan lehet betanítani neki, hogy mindig egy adott helyre (vagy legalábbis ne a házba illetve ne az udvar bizonyos pontjaira) vizeljen/székleteljen?

3. Az alap viselkedést és hívószavakat (ülj/visszahívás/magam mellett séta) hogy lehet betanítani?

Vagy a 3-as pont csakis kutyaiskolával lehetséges esetleg nekem is menni fog (internetes videók/blogok/írások alapján)?

Illetve amin még gondolkoztam, hogy a fenti viselkedést/utasításokat egyáltalán meg lehet-e tanítani olyan kutyának aki nem teljesen fajtatiszta?

Családi kutyának került hozzánk, de nyilván - és gondolom - fontos lenne, hogy olykor el kellene vinni sétálni illetve szocializálódni.

Elnézést ha sok a kérdés, az is jó, ha egy releváns írást/blogot linkeltek amiből meg tudom pontról pontra hónapról hónapra hogyan lehet egy ilyen kiskutyát normálisan felnevelni és tanítani.

Köszönöm

2025. márc. 24. 20:02
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
0%

A szobatisztaság a legegyszerűbb.

Minden reggel vidd le sétálni azért 7 kor vagy előtte mindig ugyanakkor

Visszahívásra és alap dolgokra találsz videót a youtube-on

2025. márc. 24. 20:07
 2/19 anonim ***** válasza:
0%

1 foly

és minimum naponta 3x vidd el sétálni mindig ugyanabban az időben

2025. márc. 24. 20:08
 3/19 A kérdező kommentje:

#1: "Visszahívásra és alap dolgokra"

Ezeket legkésőbb mikor lehet elkezdeni vele? Hány hónaposan csúszok ki belőle, hogy megtanulja?

2025. márc. 24. 20:26
 4/19 anonim ***** válasza:
87%

"1,5 hónapos foxterrier kiskutyám van."

Törvény tiltja, hogy 8 hetes, azaz 2 hónapos kora előtt nálad lehessen.

"esélytelen egy ilyen mozgékony kutyát betanítani"

Mi lenne, ha nem néznéd hülyének a saját kutyádat? A foxik iszonyatosan okosak, viszont önállók.

Ha a gyakori keresőjét tudod használni, bármelyik ilyen kérdés alatt ott van: óránként kiviszed + evés, alvás, játék után.

Ha megértette a feladatot, fokozatosan lehet az időközöket növelni. Egy ilyen pindur kutyánál már az is szép dolog, ha nem közvetlenül az alvóhelyére, hanem távolabb igyekszik végezni a dolgát (ezt fogod kiterjeszteni arra, hogy az egész ház a "helye"). A későbbiekben nagyjából annyi időt bír ki, ahány hónapos, de maximum 8 órát.

Könyvajánlót kapsz:

Dömötör Júlia: Láthatatlan póráz (nagyon jó az írása a fejlődéstudatos kölyöknevelésről)

és Miklósi Bernadett: Kutyakötelesség (ez feladat orientáltabb)

Továbbá, a ha leírnád, hogy megközelítőleg merre vagy, talán valaki tudja ajánlani neked jó ovit + sulit, mert látszik, hogy abszolút nem vagy képben és segítség nélkül nem fog menni.

2025. márc. 24. 20:29
 5/19 anonim ***** válasza:
70%
Hogy van nálad ilyen fiatalon? Az, hogy szaporítótól szereztél be ocscón kutyát, már mindent elmond mennyire nem tiszteleted, szereted ezt a kutyát és mennyire nics benned felelősség tudat. Az meg, hogy még állatkínzó is vagy emellett! Inkább keress neki egy normális gazdát! Add oda a fajtamentésnek, hogy legyen esélye egy normális életre szerencsétlennek! Neked nem kell kutya ilyen hozzáállással!
2025. márc. 24. 20:43
 6/19 anonim ***** válasza:
86%

A foxik iszonyatosan okosak és makacsak is. Ha nem tanítod és fárasztod le rendszeresen akkor a fejedre fog nőni. Nagyon tanulékonyak, de sok türelem és idő kell hozzá.

Én inkább trénert ajánlanék, azért mégis szakemberek.

2025. márc. 24. 20:56
 7/19 A kérdező kommentje:

#5: Családtól lett beszerezve (pár db kölyök kutya és jól tartott egészséges szülők) és nem én általam. Kedves lehetsz ha úgy hordasz el mindennek, hogy igazából se ráhatásom se információm nem volt a kutya vételéről.

Mi lenne ha inkább segítenél mintsem hogy vádaskodnál.

Most azt csinálod, mint egy mindenkori vízfejű Alfa Romeo fanatikus, hogy annyira bele van bu**lva a szenvedélyébe/márkájába, hogy mindenkit lehord a sárga földig aki nem nézte át a kocsiját vétel előtt minden csavarra.

2025. márc. 24. 21:50
 8/19 A kérdező kommentje:
Remélem nem ilyenek vannak többségben egy kutyaiskolában, mert akkor százbiztos, hogy nem viszem el. Nekem nem hiányoznak ilyen sznob se**fejek az életemből!
2025. márc. 24. 21:52
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező:

Nem nem ilyen emberek vannak. Esetleg privátba is mehetsz

2025. márc. 24. 21:58
 10/19 anonim ***** válasza:
52%
Ne idegesíts már! A foxi az egyik legokosabb kutya. Nekünk is volt. Épp csak beszélni nem tudott. Konkrét példával élve: az IQ-ja minimum 50 ponttal több, mint az ide irkálók zömének.
2025. márc. 24. 22:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Szuka kölyök foxterriernek ajánlanátok nevet, ami nem idétlen/régimódi ugyanakkor nem is nagyon csajosan trendi, hanem egy férfi szájából is semlegesen hangzik?

Vettünk egy kiskutyát (foxterrier), de szeretnék normális nevet bejegyeztetni, mert igaz, hogy nem én leszek a gazdája, de legtöbbször mégis én fogom elvinni ide-oda (akár séta/akár iskola) és szeretnék valami normális nevet adni neki, ami egy férfi szájából se...

SOS! Szüleim 60 ezerért akarnak drótszőrű foxi kiskutyát venni. Nem tudom, hogy szaporító-e vagy sem, de szüleimnek ez a kérdés eszükbe se jutott....

Nem törzskönyvezett. Az ára 60 ezer+oltások. Szüleim 60 felett vannak (én 30), hobbicélból, lelkitársnak akarnak kutyát venni, de totál nem értenek hozzá. Szerintük semmi baj nincs vele és apám azzal érvel, hogy ez egy családi háznál született két kiskutya (az...

A kutyám koponyája elváltozott, mi lehet a baj?

Van egy 9 hónapos foxi-yorki kutyusom. Kb. 3 hónapja egy fura kemény (olyan mintha csont) dúc nőtt a fejére. Az állatorvos azt mondta, hogy valószínű megütötte vagy megcsípte egy darázs. Mára ez már teljesen megnőtt és hozzánőtt a fejéhez. A kutya továbbra is...

Milyen nyírógépet ajánlotok drótszőrű foxi nyírásához?

Az előző gazdi mindig nyíratta és már nem nő a szőre olyanra, hogy trimmelni lehessen. Így nyárra tavaly kozmetikában lenyírták, idén szeretném magam csinálni. Sajnos nem tudom milyen gépet vegyek, volt itthon egy no name, de az nem vitte. Beruháznék egy nyíróra, max....

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!