Lófajták melyek egyszerre használhatók hátas- és igáslóként, vannak ilyenek? Ha igen, melyek azok? Nem annyira robosztus fizikumuk van, mint az igáslovaknak (nem ősi, csodálatos brabantok, vagy percheronok), de vaskosabbak, mint a melegvérű társaik!

válasza:Nóniusz. Kitenyésztése is arra irányult, hogy igás, és hátas lóként is használható legyen, ez a fajta lett a "magyar katonai ló"
A lipicai elegánsabb, de az is elsősorban fogatos ló, ami hátasként is használható, sőt mutatványos lovak között is sok a lipicai.

válasza:#1 jó példákat írt :)
Szerintem sok ilyen fajta van (az említetteken kívül): andalúz, morgan, kentucky hegyi hátasló, hannoveri, holsteini...
Ha még erősebb lovat keresel, ott van még a gypsy vanner/tinker/irish cob is (ugyanaz a fajta más-más néven) ő már a hidegvérűek közé sorolódik, de nem annyira robosztus mint egy "tipikus" hidegvérű
Nem kifejezetten fajta, de vannak az ún. sodrott lovak. Azokat hívják így, amik a hideg- és melegvérű lovak keresztezéséből születtek.
(Érdekesség: saját termetéhez képest a legerősebb fajta a shetlandi, de meglepő terhet képes elhúzni)
Nóniuszt köszönöm. Utánanézek alaposabban és mélyebben a fajtának, mert őket látásból ismerem - és elképesztően kedvelem -, de azt hittem ők nem képesek nagy terhekkel megbirkózni.
Tinker póni, mint "erősebb" fajta? Ez biztos? Nekem eddig olyan látvány lovaknak tűntek! Kik ugyan befoghatók szekerek elé, hiszen ezért jöttek létre, de azt gondoltam nagy terhekkel ők még annyira sem képesek megbirkózni, mint a (látásból) másik kedvencem, a nóniusz.

válasza:Nem tudom milyen igényeid vannak, de a Nóniusz igazi "mindenes" ló.
Egykoron az volt a huszárok hátaslova, de már akkor is hasznákták vontatásra, 1945 után pedig az lett az elsődleges feladatuk, amíg ki nem koptak a mindennapos használatból.
Elég jó állomány maradt a háború után is, és gondozzák a vérvonalakat mái napig.
Nem egy egzotikus, ritka fajta talán Magyarországon a Nóniuszból van a legtöbb.
A '70-es években még volt sok Muraközi is, no az tipikus igásló, nem azt keresed, csak azért említem, mert azok látványosan eltűntek, nagyon kevés egyeddel indulva próbálják a fajtát megmenteni az utóbbi időben.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Hiszen még elmenekülni sem tudnak. És akkor a halakról, vízi élővilágról és apró emlősökről nem is beszéltünk....
Legutóbbi kaszálásukból vittem kb 3 bálányit el. De sajnos közölték velem, hogy mivel még rengeteg maradt, ezért többször már nem kaszálják, hanem csak fűnyíróval vágják. Ha fűnyíróval levágják, az attól még ugyanúgy adható lónak? Mert az énféle szénámmal etetett...
Pucolás (minden ok nélkül)egy-egy jutalom alma/répa stb. Sétáltatás, sok simogatás de nem egész nap nehogy a végén rossz élmény kösse hozzám.Ha van még tippetek légy szíves írjátok le!A normális válaszokat köszönöm! :)
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!