Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Olvastam, hogy zabot roppantan...

Olvastam, hogy zabot roppantani szoktak. Darálni nem jó? Mi a különbség?

Figyelt kérdés

2014. márc. 6. 20:40
 1/7 anonim ***** válasza:
56%
A késztermék méretében van alapvető különbség. Darálásnál teljesen por alakú lesz az őrlemény, roppantásnál lényegesen nagyobb darabokba aprítódik a termény, mondjuk 8-16 részre zab esetén, kukoricánál kicsit többe.
2014. márc. 6. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
a darálónak is van több fokozata, hogy mekkorára darálja, ha a legdurvábbra állítom, úgy sem jó?
2014. márc. 6. 21:53
 3/7 anonim ***** válasza:
78%
Nem jó, a daráló daráló, a roppantó roppantó, teljesen más módon dolgozik. A daráló acélkalapácsokkal veri szét a szemet, míg a roppantó két egymáson elgördülő tárcsa, vagy henger segítségével roppant. A legdurvább darálófokozat is darát csinál. Mondjuk, ha nem tudsz roppantani a darával sincs gond, csak előtte áztatni kell. Etetés előtt minimum két órát, (van aki etetéskor a következő etetést beáztatja, erre nyáron kell vigyázni, mert romlandó) mert a dara a víztől bedagad és ha a lóban dagad be az kólikához vezethet.
2014. márc. 7. 06:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Az sem gond ám, ha egészben adod.
2014. márc. 7. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
ha választani kell az egész és a darált zab között, akkor inkább egészben add neki, baja nem lesz tőle, csak nem gazdaságos, mert nem tudja úgy megemészteni, mintha roppantva adnád, viszont nagyon jót tesz a nyáltermelésnek, amitől az emésztése is jobb, meg a rágóizmait, fogát is használja. a darával az a baj, hogy azon túl, hogy bedagad a gyomrában nem rágja, ezért mivel felvizezve egy pép nyál se nagyon termelődik, ami viszont egyenes összefüggésben van a gyomorsav termelődésével, így nehezebben emészti.
2014. márc. 7. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

A zabot többek közt még áztatni szokás (kb. fél napot),majd szűrés után simán lehet etetni mindenféle roppantás és darálás nélkül.

Öhm, egyébként, a roppantás és darálás pont az emésztést, vagy inkább helyesebben kifejezve: hasznosítást segíti elő, mivel így kevesebb lesz a zab rosttartalma, vagyis a tényleges tápanyagot bezáró cellulóz és egyéb rostalkotók meggyengülnek, könnyebben emészthetők lesznek, így jobb lesz az abrak hasznosulása.

Én áztatva, vagy max roppantva (ekkor picit vizezve, hogy ne legyen poros), ajánlanám, bár roppantva is inkább az árpát szokták adni.

A dara feltapad a ló szájpadlására, ráadásul mint azt előttem írták, bedagadhat a gyomrában ha utána ráiszik, ami pedig kólikához vezethet. Lónál annyira nem szokták a darát szeretni, én úgy tudom. Nem tudok egy olyan helyet sem felidézni, ahol azt a tipikus állagú darát kapnák takarmány gyanánt, mint amit pl egy sertés is.

2014. márc. 7. 15:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséget :)
2014. márc. 10. 11:54

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!