Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Miért akar meghágni az ivartal...

Miért akar meghágni az ivartalanított macskám?

Figyelt kérdés
Ebben a pillanatban is a jobb bokámat hágja... többségben a jobb karomat szokta, tele van már karmolásokkal egészen a vállamig, de volt már a combom és a vádlim is éjszaka. 2,5 éves, benti cica, majdnem 1 éve van itt, és nagyjából 1 hónapja kezdte ezt. Sosem büntettem érte, de határozottan leszedtem magamról, míg már meguntam, mert napjában többször csinálja, kiváltó ok nélkül. Jó az étvágya, a széklete, a kedve is jó, játékos, érdeklődő, zizi, mint mindig, puha és egészséges a szőre, nem fáj semmije. A kutyával is rendben van, békében élnek egymással. Van saját nagy macskavára, ahol szeret lenni... Semmi változás nem történt az életében, még az alomtálcát sem mozdítottam odébb.
febr. 5. 01:15
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Nem tudom miért csinálja, de tapasztalatom szerint a legjobb kommunikáció, ha a saját nyelvén beszélsz vele. Fújj rá, mint az anyamacskák nevelési célzattal. Ettől nem csökken a bizalma irántad, mintha megverted volna, de érteni fogja hol a határ.
febr. 5. 01:41
 2/10 anonim ***** válasza:
25%
Szegény macska 2,5 éve van börtönbe zárva, csoda, hogy nem bolondult még meg.
febr. 5. 04:11
 3/10 anonim ***** válasza:
48%
Domináns viselkedés. Valaminek pedig történnie kellett, méghozzá veled kapcsolatban.
febr. 5. 09:29
 4/10 anonim ***** válasza:
53%

#2 jaj ne, szegény macskám amiért nem rakom ki hogy elüssék, lemérgezzék, agyonverjék a kinti társai:(((

Az enyém 3 éve van börtönben, szegény egész nap alszik tiszta, puha meleg helyeken a hideg helyett. Fix időpontokban kap (minőségi) ételt, tutujgatva van ha őfelsége úgy dönt, játszva van vele. Valószínűleg nagyobb szeretetben és törődésben él mint a magadfajták, de börtönben van persze, minden napja szenvedés<3

febr. 5. 10:51
 5/10 A kérdező kommentje:
Velem összesen annyi történt, hogy amióta 2026 van, sokkal boldogabb vagyok általánosan. Az előző év egy nagy f** volt, de összesen 10+ éve nem volt ilyen szuper és vidító évem (lekopogom), mint ez. Többet mosolygok, jobban adok magamra és így tovább. Vele ugyanannyit foglalkozom, mint eddig, nem járok el többet itthonról. Ezen kívül a világon semmi nincsen, de erősen kétlem, hogy a vidámságom és jobb hangulatom váltaná ki belőle azt, hogy meghágja a végtagjaimat.
febr. 5. 11:10
 6/10 anonim ***** válasza:
80%

"jobban adok magamra"

Tehát mégiscsak van változás. Macskának az is elég, ha más az illatod. Érzékenyek a szagokra.

febr. 5. 11:16
 7/10 anonim ***** válasza:
53%

Érdekes, eddig kizárólag kutyáknál hallottam

Macskanal nem is hallottam, hogy ilyesmit csinálnának.

febr. 5. 16:51
 8/10 anonim ***** válasza:
38%

Néha minden ex-kandúr dagasztja a bűn kekszet, ahogy az angolok mondják.

Nem kell ezt túlgondolni meg patologizálni. Néha ösztön bekapcsol, és kedve támad matyizni.

Pont úgy, mint az embereknél, lehet csak úgy, hedonizmusból, lehet unalomból, lehet stressz levezetésnek, vagy szociális viselkedésként.

febr. 5. 19:48
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

A dominancia szinte minden állatfajnál megmutatkozik hágó mozdulatokban is.

Google AI ezt dobta ki. Nem csak fajtárssal lehetnek dominánsak, hanem emberrel szemben is.

"A macskáknál a hágás (púpozás, domináns párzás) nemcsak ivari viselkedés, hanem a dominancia kifejezése is, amellyel a cica a hierarchiában elfoglalt vezető szerepét jelzi a többi macska felé. Ez a területvédő vagy feszültségcsökkentő viselkedés gyakoribb a kandúroknál, de ivartalanított állatoknál is előfordulhat.

A hágás mint domináns viselkedés jellemzői:

Területi harc: A domináns macska ezzel jelzi, hogy ő az úr a házban.

Hierarchia kialakítása: A hágás segít a macskák közötti rangsor rögzítésében.

Viselkedési problémák: Gyakran a territoriális agresszió része, amikor a cica konfrontatív, támad, vagy kergeti a többi macskát.

Kezelés: A határozott és következetes nevelés, valamint az ivartalanítás segíthet a dominancia tompításában.

Megjegyzés: A hágás hátterében olykor egészségügyi problémák is állhatnak, ezért ha hirtelen változást tapasztal, érdemes állatorvossal konzultálni."

febr. 5. 20:11
 10/10 anonim válasza:
34%

Mert egy csicskának gondol. Mivel macska, eddig is annak gondolt, csak most már ki is fejezi a maga nyelvén.

P.s.: Én így is szeretem a macskákat!

febr. 8. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!