Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Megszelídült a molnár fecske,...

Megszelídült a molnár fecske, és nem merem elengedni?

Figyelt kérdés
3 hete hoztam haza a munkahelyről, még pici volt. Szép, egészséges kis állat lett, tud már repülni is, elméletileg készen állna az elengedésre, de nem merem, mert nagyon kezes lett. Beszélget velem, rám repül, egész nap a fejemen ül, szó szerint. Van itt valakinek tapasztalata, ilyen esetben biztonságban lesz, ha elengedem? Fog tudni rovart fogni magának így, hogy nem volt kitől tanulni?
júl. 12. 21:40
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
91%

Egy védett állatot miért nem valamilyen madármentőhöz vittél be?

[link]

júl. 12. 21:44
 2/19 A kérdező kommentje:
Mittudomén, csak sodródtam az árral. Először nem gondoltam, hogy életben marad, annyira nyamvadt volt. Aztán, amikor végeztem a melóval, és láttam, hogy még mozog, elindultam ételt szerezni neki. Akkor még nyitogatni kellett a csőrét, de már nagyon ellenkezni sem volt ereje. Aztán másnapra erőre kapott, elkezdte nyújtani a fejét, amikor etettem, és úgy gondoltam, ha már elkezdtem, felnevelem. Azzal nem számoltam, hogy mivel ennyire gyakran kellett etetni, és így velem van egész nap, ennyire hozzám szokik, és most már egy kicsit én is kötődöm hozzá. Tudom, hogy el kell engednem, csak szeretném kimaxolni annak az esélyét, hogy egyedül is túléljen
júl. 12. 22:03
 3/19 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem hívj fel egy madármentőt és kérdezz rá holnap (pl. itt találsz telefonszámot: [link] )
júl. 12. 22:08
 4/19 anonim ***** válasza:
94%
Szép tőled hogy felnevelted, nyilván akkor nem gondoltál a tovabbiakra. De ha nem vonul el ősszel a társaival akkor etetned kell és bent tartanod különben az első fagyban meghal. Szerintem sürgősen el kell vinni egy madármentőhöz ahol fajtársakkal lehet vagy télen biztonságban tartják.
júl. 12. 22:53
 5/19 anonim ***** válasza:
95%
Valamikor régebben találtam az erdőben összetört odút és mellette egy kismadarat. Nagyon élni akart, az apja ott röpdösött, de segiteni nem tudott. Egész úton a buszban csipogott, mindenki imádta. Tojás sárgáját, később csikokra vágott marhaszivet, aztán lisztkukacot is kapott. Mindenhová magammal vittem, két hét múlva a főnököm tanította repülni. Nagyon megszerette, pedig mogorva ember volt. Aztán elvittem a madarász táborba, ott gyűrűt kapott és amikor jött a többi fiatal légykapó az odútelepről, a hálóban sok volt, akkor elengedtem. A fajtársaival repülhetett, el is ment velük. Add át a madármentőknek a kis fecskét!
júl. 12. 23:18
 6/19 anonim ***** válasza:
14%
Alapból le kellett volna adnod egy segélyszervezetnek, nem tarthatsz befogott vadállatot otthon. Add át a madármentőknek! Nem kalitkába, nézegetni való!
júl. 12. 23:57
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Ne is engedd el! Madármentőknek add át, kérlek!
júl. 13. 00:13
 8/19 anonim ***** válasza:
93%

Madármentőkkel kellene konzultálni, mégpedig olyannal, aki valóban ért is a fecskékhez.

A fecskék repülés közben vadásznak, nem szállnak le a talajra, növényekre bogarászni, és a vadászatot meg is kell tanulni, ráadásul úgy, hogy nem éhezhet a madár, mert nincs energiatartalékuk a több napos éhezés ellen, 1-2 nap éhezés után már annyira legyengül, hogy képtelen repülni.

A természetben ez úgy zajlik, hogy a szülők tanítják a fiókákat vadászni, és még etetik is őket, hogy megfelelő kondiban legyenek.

Gyorsan tanulnak, fejlődnek, de a felnevelt fecskédnek semmi kapcsolata nincs a fajtársaival, egyszerűen szabadon engedve, nagy eséllyel elpusztul, viszont fogságban tartva sem jobb a helyzete, nem tudsz neki megfelelő táplálékot adni (szúnyogok, legyek, pókok)

Ezért nem is tartanak fecskéket az állatkertekben sem, pedig ott szakemberek dolgoznak, de a fecskék táplálkozása nagyon speciális.

Viszont mentenek fecskéket, és a több madarat szabadon engedve, azok túlélési esélye is jobb

júl. 13. 01:45
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Gádorosi Mentőállomás, Facebook. Minden információt megtalálsz a fecskékről, tanácsot is kérhetsz. Egyelőre szerintem ne engedd el, inkább kérj tanácsot...
júl. 13. 04:04
 10/19 A kérdező kommentje:
Nem várt fejlemények történtek, ugyanis tegnap kaptam egy másikat is. Egy felnőttet, akit autó ütött el. Mivel ő sérült, így ma már nem volt választásom, felhívtam a madármentőket. A sérültet elviszik, a szelídre azt mondták, hogy engedjem vissza a csapatba a lehető leghamarabb, a fecskéket nem tudják visszavadítani, a többiek fogják megtanítani vadászni.
júl. 13. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!